Факт е че на всички турбо-дизели се натрупва голяма маслена кал във въздуховодите, интеркулера и най лошото, задръстване и запушване на смукателния колектор. След като тук някъде бях срещнал снимки на задръстен всм. колектор и отвори на главата се изумих колко се бе стеснил прохода за въздух. Отлаганията бяха смалили отворите в главата, почти на половина. Всичко това е от изпускането на масло от турбината(дори и тя да не е износена), което се смесва с прахоляка от въздуха и за 100-200 000 км. се натрупва такава кал че се зачудих как дизелите ни палят даже. Естествено това води и до затруднено пълнене лоша работа на мотора, ниска мощност и голям разход. При огледа на мотора отвън реших че е невъзможно да се свалят тези елементи-особено всмукателния колектор, без да разглобим половината двигател. Ето една идея как постъпих аз без да развия и един болт по мотора (с малки изключения). За качествено почистване са ви необходими само 2лтр. кореселин и един помощник. Демонтирайте въздуховода от смук. колектор и запалете мотора. Налейте в една чашка от 100 грама кореселин( тия от карнобатска ракия са идеални
) Нека помощника ви подържа около 1500 оборота първоначално. Доближете чашата с кореселина до отвора на смукателя така че да започне засмукване на течноста. В никакъв случай не изливайте вътре. Просто малък наклон е достатъчен и въздушната струя сама ще започне да всмуква кореселина и примесвайки го с въздуха ще се образува една хомогенна смес. Двигателят малко ще си повиши оборотите но това да не ви притеснява. След втората чаша угасете мотора без да отделяте чашата и докато кореселина не е привършил! Така ще се засмучи смес която няма да е изгоряла и ще навлажни стените. Ефекта е просто като тоя на почистване с пароструйка! Изчакаите десетина минути и повторете операцията три четери пъти, но вече на 2500 оборота. Не качвайте повече от 2500 об/мин. тъй като може да навлезе повече кореселин и да се получи ефекта на воден удар в горивната камера-не знам но страх лозе пази! Ако сте внимателни няма никаква опасност за мотора. Просто внимавайте да не излеете много кореселин наведнъж,което двигателят няма да може да изгори. При мен нагар и кал с половин сантиметър дебелина вътре в колектора, се почисти до метал. Сега машината няма нищо общо по вървене от преди. Също по тоя начин изчистих и интеркулера заедно с въздуховодите без демонтаж на последните. Това става като се откачи горният въздуховод на кулера за да изтича от там мръсотията и да не влиза по нагоре в мотора! После махнете МАФ сензора и започнете да наливате кореселин във въздуховода който влиза във всмукателния тракт на турбото, при запален двигател. Наливайте много тънка струя при около 1800-2200 оборота докато от свободния горен отвор на кулера започне да излиза почерняла мъгла от кореселин и въздух.После спирате да наливате и увеличаватв оборотите за малко за да излиза калта. Получава се нещо като вътрешна пароструйка което има голям ефект. Ще се изненадате колко ефектно и качествено се изчиства всичко. Това също на два три пъти с интервал около 20 минути. Ако наливате на тънка струя, няма никаква опасност за турбината при тия обороти. Така кореселина се смесва с въздуха от високото подналягане от търбото и той и кулера светват орвътре. Най накрая оставете двигареля да поработи на обороти за да изсъхне кулера. Две -три минути са напълно достатъчни за пълното изсъхване на интеркулера. Направих и малко снимки след почистването, които по късно ще прикача. Сега колата не мога да я позная. Повярвайте, след тия интервенций не ви трябва никакво чипосване на мотора. Аз се изненадах от огромния ефект!

Коментар