Здравейте,пред покупка на "нов" автомобил съм. Спрял съм се на дизелов Marea комби. Доста разглеждах из форума, но все още не мога да реша кой двигател да избера TD или JTD. По принцип не съм маниак на тема автомобили - т.е. за мен притежанието на автомобил се изразява в: шофирам, наливам гориво, сменям консумативи и ако нещо се обади - веднага на майстор. Та мисълта ми е следната, така или иначе и 2та варианта ще са по на около 10 години и възникването на евентуални проблеми от възраста са възможни. От прочетените мнения и теми във форума разбирам, че единствения недостатък на TD 101 hp пред JTD 105 hp е съвсем леката разлика в разхода (за мен малка разлика е приемлива - изминавам не повече от 5000-7000 км годишно, предимно извънградско). По мое мнение предимствата на TD-то са повече от недостатъците му (визирам своите собствени нужди и възможности - малко километри на година, евтина подръжка, не е претенциозен към качество на горивото, опростен двигател,не разполагам с пари и не желая да давам "луди" суми за ремонти).Въпроса ми е: Добре ли съм разбрал информацията във форума? Има ли нещо което съм пропуснал и заради което да си заслужава да си купя JTD?Моля споделете!
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
TD или JTD
Collapse
X
-
Друг + е данъка - 100лв по-малко е на тд-то Баща ми има тд100 - проблем се оказа помпата лукас та ходи на майстор втора употреба е към 400лв като гледах в темите за части.- на тд-то е ,че понякога един проблем отнема доста време да определиш какъв е - диагностиката не си казва всичко както на жтд-то,но с помоща на форума това не е голям фактор И гледай да се вземеш най-малкото елх ,хлх-а е още по-добре.Lybra 2.4jtd intensa 06.2002
Marea 1.9 TD100 HLX -07/97
Punto 1.2 16v Sporting -11/97 еx - На части
-
Моя съвет е да си купиш добре подържан автомобил , дали ще е жтд или тд за мен са еднакви !Ти си знаеш за какво ще е ползваш колата и колко , а и си се насочил към тд като чета от поста ти ! Аз съм доволен от моята Мареа по нищо не се дава на по "съвременните"автомобилиFiat Marea / 1.9 TD 100 / Weekend
Škoda Fabia / 1.9 TDI /
Коментар
-
@blocker: Моят съвет, като собственик на Marea Weekend 105JTD е - купи си бензинов автомобил. При смешните километри които си изписал като предполагаем пробег просто няма смисъл да купуваш ДИЗЕЛ. Не можеш да влезеш в режим на разходите. Според всички изчисления - дизелов автомобил се избива като разход/поддръжка при шофиране над 20х км/годишно. Една бензинова Мареа ще ти е около 101 - 130 коня, ще ти харчи пак толкова пари за бензин, но винаги можеш да я преправиш на метан, пропан или да си я караш на бензин. Рентирането при този прогнозиран пробег е в ПЛЮС към бензина.Steliyan's Life!
FIAT Marea HLX 1.9JTD 105, 02.2000
Коментар
-
jenshen73 написа:@blocker: Моят съвет, като собственик на Marea Weekend 105JTD е - купи си бензинов автомобил. При смешните километри които си изписал като предполагаем пробег просто няма смисъл да купуваш ДИЗЕЛ. Не можеш да влезеш в режим на разходите. Според всички изчисления - дизелов автомобил се избива като разход/поддръжка при шофиране над 20х км/годишно. Една бензинова Мареа ще ти е около 101 - 130 коня, ще ти харчи пак толкова пари за бензин, но винаги можеш да я преправиш на метан, пропан или да си я караш на бензин. Рентирането при този прогнозиран пробег е в ПЛЮС към бензина.
Коментар
-
И не само от към сервиз - бензиновия автомобил е с по-ниска цена на закупуване, с по-евтини консумативи, по-ниски цени за обслужване, масла и дори гориво. Вярно - ресурсът на двигателя е по-малък, капризни са по отношение на тоци, свещи, кабели, бобини, но това са бели кахъри на фона на ценовата разлика от примерно 3000 лв... Ако сега купувах кола - щеше да е нова на лизинг, но миналата година нямаше толкова добри предложения...Steliyan's Life!
Коментар
-
Airfan написа:Консумативите на JTD не са по-скъпи.
Коментар
-
Защо колега? Ако дизела ти харчи 7, това прави 16,40 лв. Ако ти харчи 13 газ прави 16,25 лв. Като сложиш по-скъпата цена на колата като я купуваш не виждам къде е ползата. Лично аз, ако сега си купувам кола пак ще си взема дизел, но аз правя около 30000 км на година, а jtd-то ме радва като възможности за тунинг (ремап) и вървеж.
Коментар
-
Абе моята само градско си похарчва около 8.4/100. Не виждам всички останали как карате за да харчи 6.1 - 6.4 примерно... Или пък дори 7/100 като в горния пример.Steliyan's Life!
Коментар
-
Аз не го знам този господин vsd как наистина кара, че колата му харчи 6.0-6.3 на 100 В СОФИЯ Аз колкото и да се мъчих, едвам я докарах до 6.98 на 100, което си е 7, реално погледнато, без климатик, с максимално икономично каране.... А той даже си я попържва доколкото знам... Има някаква измама, вече сериозно се замислям да си разглобя интеркуулера и да го измия.
Коментар
-
Не ми се щеше да взимам отношение точно по този въпрос,и нека не ми се сърдят собствениците на дизелови коли ,но на колегата ще препоръчам Марея с 1.8 бензинов мотор.На фона на значително малката експлоатация която посочва колегата ще получи нещо стойностно с всички екстри,приличен разход и традиционно добър мотор,освен ако не е луд фен на нафтата(няма нищо лошо в това).Ако изобщо ми прочетеш мнението,помисли над този вариант или поне сподели с твой познат на когото имаш доверие за коментар.И не забравяй 1.8,той просто достатъчно добър за тази кола.
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар