Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Смяна на консумативи при JTD двигател

Collapse
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

    Смяна на консумативи при JTD двигател

    Колеги,Съжалявам за леймърския въпрос, но все пак бихте ли споменали на колко хиляди километра се сменят филтрите: въздушен, маслен, горивен и има ли някаква друга поддръжка, освен смяната на маслото, която е необходима.Благодаря!
    Fiat Marea 2.4 JTD HLX '00

    #2
    Филтъра за купето го сменяш когато видиш че е изцапан, а в наш’то село - не по-късно от веднъж на 6 месеца, може и на 3.Филтъра горивния го сменяш веднъж на 10 000 , или заедно с маслото, или ако сипеш нафта-боклук. Моя го смених на малко над 12 хиляди, но следващия път ще го сменя след 8500, заедно с маслото.Филтъра за маслото го сменяш заедно с маслото, или на средата м/у смяната + на смяната, т.е. 2 пъти за едно масло, ако си някакъв луд маниак Маслото го сменяй според предписанията на завода производител, но не по-късно. Турбината е особено чувствителна към него.Друга поддръжка - редовно проверявай нивото на акумулатора - веднъж на 2 седмици лятото, и веднъж месечно зимата. Може и по-често. Редовно поглеждай нивото на охладителната течност, на спирачките, на хидравликата, на маслото, гумите. Редовното почистване на достъпните ел. букси със спрей, предпазва от евентуални лоши контакти и нагари. Редовно проверявай светлините, щото пишат актове, носи си винаги един комплект от всички видове крушки, и ако те спрат за светлина, казвай че току що е изгоряла и няма как да разбереш от купето, и я смени пред тях. И се радвай на машината!

    Коментар


      #3
      Аз следвам съвета на моя майстор: Смяна на консумативи на 7500км. Да ти е мирна главата.Тогава сменям всички филтри + поленов.Искам да споделя нещо за поленовия, може би е по-добре да се сменя на 3 месеца,както казва Оги, защото майстора като смъкнал моя и после ми вика, че така изглеждали филтри на 20 000км, а аз му викам как бе нали ти го сложи като я взех от тогава 7500 и пак смяна, след което той се завайка...Така, че колеги филтъра на климатика по-честа сменя.Това е от мен.
      "Тревата расте, птичките летят, вълните галят пясъка. Аз пребивам хора."

      ЕХ Fiat Bravo 1.9 JTD Abarth tuning, chip tunning VRPerfomance, 10.1999
      Lancia Lybra 2.4 JTD, 140HP++, 2002, ASR,ABS,8 air,BOSE

      Коментар


        #4
        Съжалявам че се намесвам , но не виждам никой да споменава за ремъци и ролки.Вярно че са доста скъпо нещо ама през следващите 60000 км. поне си спокоен.Дано колегата който зададе въпроса вече е свършил тая работа. Някой да не събере работниците (буталата) на спявка в мазата (в картера) от немарливост. Друго което не забелязах е отношението към спирачната система.В моята практика досега не съм правил никога компромиси към състоянието на спирачките и на окачването.Няма никакво значение с каква кола и с какъв мотор ситрябва някой да те държи стабилно на пътя и да спре сигурно,а това по една случайност е твоята кола в която ти си се качил.Обичай я поддържай я и тя ще ти се отблагодари за това. Лека и безаварийна на всички!!!

        Коментар


          #5
          Честно казано след като купих колата съвсем забравих да сменя горивния и поленови филтри, но сега ще го направя!Много благодаря за изчерпателните отговори!
          Fiat Marea 2.4 JTD HLX '00

          Коментар


            #6
            Просто бях пропуснал да отбележа, че още с първото обслужване (след покупката на колата) смених и накладките.На второто обслужване, което беше преди около 2 месеца, смених всичко що е течност в колата: спирачна,хидравлична и маслото на скоростната кутия.Искам да обърна внимание на колегата, който пусна запитването, провери как е нивото на маслото в скоростната, защото от моята източиха 1.2л. а по принцип е 3л.
            "Тревата расте, птичките летят, вълните галят пясъка. Аз пребивам хора."

            ЕХ Fiat Bravo 1.9 JTD Abarth tuning, chip tunning VRPerfomance, 10.1999
            Lancia Lybra 2.4 JTD, 140HP++, 2002, ASR,ABS,8 air,BOSE

            Коментар

            Working...
            X