Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Проблем с турбото на Брава

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Проблем с турбото на Брава

Кажете къде да отида на диагностика? На 2000 об колата започва да се мъчи и не върви добре,и започва да пуши,а преди щеше да излитне според мен турбото се е прецакало нещо! Много ли съм го закъсал
    Fiat Brava EL 1.9TD

Kолега,преди време един друг колега от форума беше описал подобен проблем на твоя.Провери да не си в същата ситуация преди да предприемаш по крупни действия.Често се случва това.Това е неговото описание как се е оправил с проблема.От известно време имах проблем с голям лаг на турбото(усещаше се след 2500 оборота и нагоре а под тях мъртвилка.Едвам ускоряваше.Иначе колата я купих нововност преди 2 месеца и вървеше много добре.При преглед в сервиза за турбини във Варна ми казаха че имало хлабина между компресорното колело и корпуса та затова е бил тоя проблем.След това свалих смукателния въздуховод и какво да ви кажа: Ми то като ново,вътре.Хлабината бе нищожна и турбото си качваше 1 бар.Иначе ми казаха че ще ми струва 500 лева замяната с ремонтния комплект.Да ама не.Реших да проверя EGR-клапана.Последния е свързан преди турбината към колектора за изходящите газове.Просто и ясно е че задържал или не добре уплътнен клапан би се явил като байпас на турбината и съответно като изпуска налягане в смукателния колектор ще изолира частично и турбото.Оттам и не добра мощност вследствие на ниско налягане от турбината при заяждане на клапана.Какво направих? Самия клапан е труден за изолиране на тоя двигател а прекъсването на вакуума,само по себе си не би дал ефект ако последния е нагорял и пропуска.Натиснах с права отверка металната част на мембраната му,която се вижда добре,надолу и тя слезе с 2-3 милиметра.После изолирах вакуума му и какво да ви кажа.Колата си тръгна като нова.Още на 1700 оборота се усети моща от турбото и така до края се ускоряваше(лепне)много яко.Сега не мога да и се нрадвам.Глобиха ме и за превишена скорост като я пробвах Освн това за подобен проблем проверете и клапата на турбината която е закрепена на него.Тая която го предпазва от голямо налягане.Маручето и трябва да уплътнява добре и самия клапн да се движи.Труно е защото е на неудобно място,а и пружината му е яка,но с по дълга и здрава отверка можете да го пораздвижите и да разберете дали не е заял.След всички тия манипулаций Мареята ми върви като нова.Желая ви успех и безаварийно!!! ----------------------------Fiat Marea 100TD

Коментар

Определено ще се забавлявам уикенда с това ! Много благодаря
      Fiat Brava EL 1.9TD

Коментар

провери да нямаш спукан въздоховод между турбото и двигателя.
        BRAVA 1.9 JTD 105hp+ EX
        E46 320D

Коментар

2she написа:
          провери да нямаш спукан въздоховод между турбото и двигателя.
          А и между въздушният филтър и турбото провери,за да не засмуква прашен въздух.

Коментар

Колеги, бих искал да попитам за съвет: Къде във Велико Търново или околността мога да намеря достатъчно технически грамотен и опитен човек, който да провери и замери турбото (вкл. описаните в темата клапани и въздуховоди) на моята Брава (JTD `99 105 HP)... аз не се наемам не мисля, че разполагам с необходимите знания и опит... Колата върви горе-долу добре... ускорява прилично, но не ме "залепя", както описвате...Извинявам се предварително, ако някой сметне написаното за off topic...
            Brava '99 1.9 JTD 105

Коментар

Ще цитирам по спомени поста на Stefan Hadjov - при 4000 оборота, напрежението връщано от МАП трябва да е в рамките 3.2-3.4 волта. Как става самото измерване - Прочети темата за измерване на МАФ, по-към края беше, и как се работи с мултицет от 5 лева, ако не знаеш, и няма начин да не се справиш.Точка 3. от този пост Успех!

Коментар

ogi28b написа:
                Ще цитирам по спомени поста на Stefan Hadjov - при 4000 оборота, напрежението връщано от МАП трябва да е в рамките 3.2-3.4 волта. Как става самото измерване - Прочети темата за измерване на МАФ, по-към края беше, и как се работи с мултицет от 5 лева, ако не знаеш, и няма начин да не се справиш.Точка 3. от този пост Успех!
                @ogi28b?? Не си спомням да си споделял или ми се губи такъв пост.Ти направи ли тест на МАР-сензора си по този начин.Ако си правил и си писъл а аз съм пропуснал сподели моля те резултата.Бях забравил.

Коментар

Да, не съм правил подобно измерване. Когато писа за него, тамън бях затворил двигателя и кората над него, и ме мързи да се цапам, за да измеря, но съвсем скоро ще го направя - вероятно в събота.

Коментар

Тука направо виждам май и моите опасения. Само че нямам интеркулер и не знам наистина от колко оборота трябва да се усеща това турбо. Но със сигурност в момента го усещам към 2800 и нагоре и към 3400-3500 сякаш спира и пак става тромава. А сега ни се роди дъщеричка и хич нямам пари да ходя по майстори. Някой да каже ако е карал такъв дизел. Просто са малко конете и така си върви или наистина има нужда от профилактика.
                    Fiat Palio Weekend TD70
                    ПО ВАЖНОТО ОТ РАЗДЕЛ "ДИЗЕЛ"

Коментар

lz2rmi написа:
                      Тука направо виждам май и моите опасения. Само че нямам интеркулер и не знам наистина от колко оборота трябва да се усеща това турбо. Но със сигурност в момента го усещам към 2800 и нагоре и към 3400-3500 сякаш спира и пак става тромава. А сега ни се роди дъщеричка и хич нямам пари да ходя по майстори. Някой да каже ако е карал такъв дизел. Просто само малко конете и така си върви или наистина има нужда от профилактика.
                      Колега и аз съм със същия двигател на Палиото и положението е като при теб аз лично го отдавам на сравнително малкото коне и тежкото купе но от известно време се каня да я карам на майстор да я види че освен че не върви си харчи като ламя.
                      '98 Palio Weekend TD70

Коментар

Working...
                      X