Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Сваляне на сепаратор, въздуховоди, въздушен радиатор.

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Сваляне на сепаратор, въздуховоди, въздушен радиатор.

Колеги интересува ме информация за свалянето на цитираните неща, как се свалят, за какво да се внимава, с какво да се почистят, как да се сглобят.Искам да сваля всички въздуховоди, някои от тях са със заводските си скоби, искам да ги сменя, за да знам че държат здраво и не изпускат създаваното с много усилия налягане от турбото, щото тия не ми вдъхват доверие. Искам да ги почистя всички маркучи и проверя за евентуални спуквания, нацепвания, дали са здрави. Искам да сваля интеркуулъра и да го накисна в керосин или там както се казваше, щото може би е пълен с гадна смес от кондензирали картерни газове и прашоляк и може малко да се е позадръстил, та искам да го изплакна лекичко. И евентуално кутията в която въпросните газове кондензират - сепаратора - лесно ли се сваля, как се чисти, ако изобщо се чисти и въобще какво точно има в нея и на какъв принцип функционира. Нефункционирането и доколко влияе на разхода на масло например?

За кулера и мазните предмети най-добре ползвай Меглио.
    Fiat Bravo 1,4 12V; Lancia Zeta 2,0 Turbo; Fiat Doblo 1,9 Multijet 120 h.p.
    Fiat Marea Weekend ELX 1,9 TD - бившата

Коментар

Tornado написа:
      За кулера и мазните предмети най-добре ползвай Меглио.
      Още по-добър резултат ще има с препарат за миене на двигатели с логото на Шел на него. Аз лично си го купих от Бриколаж, в една сива опаковка с пръскалка, като препаратите за миене на прозорци. Доста по-силен е от Меглио и разбира се по-разяждаш!
      Frontera Sport, X20SE март 1998

Коментар

И аз се замислих за Мелиото. Но с него ще трябва да напълня куулера и да се накисне, дали ще има същата разяждаща сила като коресилина? куроселин? така и не я научих тая думичка..... Цялата тая работа може ли да се свърши за 1 ден - да се свали всичко, да се провери и почисти, и да се закачи наново?

Коментар

аз също съм намислил да направя едно ’’почистване’’ на куулера и въздуховодите и съм приготвил един обезмаслител за тази работа.мисля че ако се използва куресилин или бензин може да се увреди пластмасата.няма да е лошо да пуснеш една тема за това как си го направил ако може със снимки защото това си е полезно обслужване на въздоховодите и е добре да се направи.
          BRAVA 1.9 JTD 105hp+ EX
          E46 320D

Коментар

Ми.... темата е пусната очевидно, пък за резултатите със снимки - задължително, след като се случи обаче. Засега приемам всякакви съвети и идеи. Ще мия сигурно и кората под двигателя, и ще се гледа за течове на масло, щото май има, ама не знам от къде точно е.

Коментар

Колеги никой ли не знае нищо за сепаратора? Не ми се ще да го сваля, и едва тогава да открия че не мога да направя нищо. Сега откачих маркуча който е м/у интеркуулера и колектора, откъм колектора. Отвътре имаше тънък слой черно масло, в общи линии чисто, в смисъл че си е само масло, а не е някакъв буламач от масло, прах, и други неща.

Коментар

Ето това е т. нар. сепаратор, ако някой се чуди за какво говоря - http://forum.fiat-bg.org/viewtopic.php?p=258677#258677

Коментар

Кутията - загадка..... никой нищо не знае за нея. А тя е там, отгоре, на видно място.... вече няколко майстори ме гледат като теле в железница, като им кажа какво прави тази кутия.

Коментар

ogi28b написа:
                    И ся кфо?? излиза че в турбината влиза газ от ЕГР, газ от сепаратора... То ще се окаже че чист въздух не влиза изобщо . Значи по тая верига , на сепаратора, са омаслени всички въздухопроводи, така ли е? И пак питам - щом през тия места избива масло, не избива ли и въздух? И така въздуха измерен от дебитомера е повече от реално постъпващия в двигателя = богата смес = пушек = завишен разход?
                    Малка поправка "в смукателния колектор".Това ти мнение копирах от една друго тема,но е точно по въпроса,който ме интересува. Така след като изолирахме ЕГР, за което сме много благодарни,че онагледи за каква мизерия иде реч в другата тема/ http://forum.fiat-bg.org/viewtopic.php?t=32945 / искам да те попитам: какво направи с тоя сепаратор,на снимката по-долу. Не е ли добре да ограничим и достъпа на картерните газове до "чистия" въздух постъпващ в двигателя,като пуснем мъркуча/№4/ да си виси в моторния отсек - свободно???/може да бъркам ,но не е ли това мъркучето ,което запа въздуховода/
                    Прикачени файлове
                    Пежо 207 1.6 турбо, на Ф60 и Pipercross PK002F, но с дупка в буталото ...
                    Пунто Ево 1.6 multijet ... да видим кво ще излезе ?!
                    http://www.keepfighting.ms

Коментар

Благодаря за корекцията, когато съм го писал, не съм бил съвсем наясно. С тоя сепаратор така и нищо не направих - стои си все там, и се надявам че работи нормално. За него вече си нямам идея какво ще е най-добре. Там в него цялата смесица от въздушно-нафтова смес, изпарено масло, избягали отпадъчни газове, се разпределя, и маслото се връща долу, а газовете - във въздуховода. Въпросът е какво точно съдържат тези газове, и дали не е нещо полезно?

Коментар

Ми тази "игра" присъства и при пежото и единственото ,което се получава: постоянно омаслен въздушен филтър. Там постъпих по следния начин: силиконова тръбичка си виси зад хидравличната рейка и филтъра е чист вече! Мислех така да постъпя и с фичката,но ми трябват и съмишленици. Защото тази гадория по колекторите,ще си се натрупва ако запазим системата на връщане на картерни газове във всмукателния колектор и от това следва,че цялата процедура на чистене на каквото и било е безмислено...така си мисля аз де,де за знам!!! Давайте идеи ,колеги!заб. в никакъв случай няма да осъкатявам системата...нека маслото си се връща свободно,но тези пАри не ми трябват...това според мен...

Коментар

До колкото знам този сепаратор отделя картерните газове от маслото, като връща маслото в картера а картерните газове вкарва в смукателния тракт.На по старите коли често този маркуч го вадят майсторите, защото се цапа въздушния филтър.В случая маркуча е далече от въздушния филтър и надали има ефекта на омасляване на филтъра, но за сметка на това ни цапа турбо пътищата.Въпроса е това вредно или полезно е за колата.Аз съм виждал как заради запушен сепаратор (удушник) маслото на двигателя беше изхвърлено през пръчката за проверка.След като го отворихме намерихме смесица от масло и вода (каша).

r_osen@yahoo.com

Коментар

След многото изписани теми за почистване и ревизия на въздухопроводите и кулера, ми се иска да попитам още нещо. Някой занимавал ли се е със следното: да подмени всички оригинални въздухопроводи с нови,но не оригинални,а силиконови+алуминиеви кривки!? Имам предвид нещо такова: ... и колко ще излезе като пари? Подмяната ще е само на траболяците,кулера си остава!
                            Прикачени файлове

Коментар

ogi28b написа:
                              Кутията - загадка..... никой нищо не знае за нея. А тя е там, отгоре, на видно място.... вече няколко майстори ме гледат като теле в железница, като им кажа какво прави тази кутия.
                              Кутията загатка не знам защо я наричаш сепаратор Това се казва маслоотделителна кутия Функцията и е да отдели маслото от картерните газове като ги върне отново в картера,а самите газове ги отпрати към всмукателния колектор на двигателя.Обеми с подобни функции Фиат прави мноиго отдавна както на бенз.си двигатели,така и на дизеловите.Даже Жигулата имаше подобен обем със същата функция.Нормално тази кутия не се запушва и не се предвижда да се чисти в процес на експлоатация ако се кара с предписаните масла.Духни с един маркуч от входа и и ако преминава без съпротивление въздуха,не се занимаваж с нея. При кулера нещата стоят по друг начин и си заслужава да се почисти както отвънка,така и отвътре.

Коментар

Working...
                              X