ogi28b написа:
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Диагностика ма МAF-sensora/дебитомера/ на 1.9 JTD и 2.4 JTD
Collapse
X
-
-
ogi28b написа:Stefan Hadjov - във връзка с водещия пост - описания метод за който и да е двигател ли важи? Какви са например стойностите на напрежение от дебитомера за двигателите монтирани в новите ПАНДА, БРАВО? Или пък за Гранде Пунто?A20DTH ЖТД ама не баш
1NZ−FXE ; 182A8.000 Брава
Х... 330XD, Мултипла, Мареа, Либра, Пунто; 166; Брава; 146; Тема; 145; Типо; Панда
Коментар
-
Skyleca - На ТАЗИ СНИМКА дебитомерът се намира точно м/у акумулатора и казанчето за спирачна течност, той е тази тръба която е монтирана последователно на въздуховода, веднага след въздушния филтър, и от нея излиза една букса, в моя случай излиза нагоре, мисля че се вижда добре. Това е тръбата, а в нея е активния датчик, можеш да го видиш на снимка в темата "Чисто нови дебитомери" в раздела Бизнес обяви. Това е снимка на 1.9 ЖТД, но по принцип дебитомера е някъде там на всички мотори - след филтъра.
Коментар
-
Току що направих и аз измервания на дебитомера. Ето какво получих:Референтното напрежение е 4,94ВПри контакт - 0,86-0,9ВПри 850об/м - 1,86ВПри 2000об/м - 2,62ВПри 3000об/м - 3,14ВПри 4000об/м - 3,65ВПри рязко форсиране на място моментно се мереха и по високи стойности но най високата която запомни уредът беше 3,99В Правих измерването с някакъв уред но сравнително точен. Може утре ако ми остане време да го повторя с по точен уред но не виждам голям смисъл защото стойностите си плуваха в някакви граници около стойностите които съм написал. Възможно е заради невъзможността да поддържам стабилни оборотите по дълго време ...Но определно след форсиране стойността е по висока и след няколко секунди стойността пада надолу.Ако ЕКУ-то ползва за референтно напрежение стойността 4,94В значи ще мери с + 0,06В в повече.Съпротивлението на термодатчика беше 1438 Ома.
Коментар
-
ogi28b написа:ilkor - това е измерване в/у предполагаемо нов и работещ дебитомер, така ли?
Коментар
-
ilkor написа:Току що направих и аз измервания на дебитомера. Ето какво получих:Референтното напрежение е 4,94ВПри контакт - 0,86-0,9ВПри 850об/м - 1,86ВПри 2000об/м - 2,62ВПри 3000об/м - 3,14ВПри 4000об/м - 3,65ВПри рязко форсиране на място моментно се мереха и по високи стойности но най високата която запомни уредът беше 3,99В Правих измерването с някакъв уред но сравнително точен. Може утре ако ми остане време да го повторя с по точен уред но не виждам голям смисъл защото стойностите си плуваха в някакви граници около стойностите които съм написал. Възможно е заради невъзможността да поддържам стабилни оборотите по дълго време ...Но определно след форсиране стойността е по висока и след няколко секунди стойността пада надолу.Ако ЕКУ-то ползва за референтно напрежение стойността 4,94В значи ще мери с + 0,06В в повече.Съпротивлението на термодатчика беше 1438 Ома.
Коментар
-
За щастие имам преносим цифров осцилоскоп с памет и мога да направя подобно измерване в движение.Мисля да изкарам едно кабелче в купето ... само не знам как ще се оправя сам докато карам А съпротивлението го мерих при изгасен двигател и на пипане корпуса на дебитомера беше осезаемо топъл. Забравих да взема един термометър за да премеря колко точно ...
Коментар
-
ilkor написа:За щастие имам преносим цифров осцилоскоп с памет и мога да направя подобно измерване в движение.Мисля да изкарам едно кабелче в купето ... само не знам как ще се оправя сам докато карам А съпротивлението го мерих при изгасен двигател и на пипане корпуса на дебитомера беше осезаемо топъл. Забравих да взема един термометър за да премеря колко точно ...
Коментар
-
Колеги имам няколко въпроса. Първо като свалите графиката на дебитомера с осцилоскоп и не можете да я сравните с оборотите, това с какво ще помогне. Ще имате една графика напрежение/време. Как ще я сравните с обороти или налягане на турбината например. Мисълта ми е, че по никакъв начин не може да се разчита на това тези данни да са коректни без да се сравнят с други параметри от, които зависят. Второ в първия си пост Stefan Hadjov си написал че трябва да се достигне напрежение 4,2-4,5 V а Илко достига макс. 4 V с тенденции за по-ниско напрежение. Можете ли да постнете графиките на зависимостта между количеството въздух и напрежението от дебитомера. Тези 4,5 V на какво отговарят.
Коментар
-
ilkor написа:Ами за спорта мога да изведа сигнал и от оборотите. Осцилоскопа и без това е двуканален.Наистина резултатите ми са по ниски но те могат да се дължат примерно на запушен филтър.Според мен важното е че те се повтарят в някаква пропорция спрямо примерните.
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар