Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Странен звук - браждене

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

liubaka написа:
    На моята Брава се чува когато спре двигателя и после изключва .
    незнам какво може да е и при тебно при мен само когато съм включил на скорост и шофираммежду 2000 и 2500 оборота след това изчезва
    Fiat Marea Weekend ELX 1.6 16v - 98г.

Коментар

При мен бръжденето си е само като загася двигателя. Преди това и да го има - не се чува.

Коментар

faflio написа:
        liubaka написа:
        На моята Брава се чува когато спре двигателя и после изключва .
        незнам какво може да е и при тебно при мен само когато съм включил на скорост и шофираммежду 2000 и 25000 оборота след това изчезва
        Стига де колега кви са тези обороти 25000 споедели с каква скорост си тогава.
        Fiat Bravo 1,4 12V; Lancia Zeta 2,0 Turbo; Fiat Doblo 1,9 Multijet 120 h.p.
        Fiat Marea Weekend ELX 1,9 TD - бившата

Коментар

и при мен Airfan е така ,когато работи двигателя не се чува .
          fiat Brava 1,9TD 75 -октомври 1998

Коментар

Tornado написа:
            Ми цъкнал е една нула повече. Явно Значи подобен звук съм забелязал и аз на темприерата.Идва от електро-пневматичния вентил който клати клапана на EGR-то.Това е, свиква се. А и при мен не е много силен.Появи се след като си възстанових системата за управления че беше изключена от контролера.И предполагам на усилията дължа резултатите от този тест за димност
            I'm not totaly useless! I can be used as a bad example...

Коментар

Esper написа:
              Tornado написа:
              Ми цъкнал е една нула повече. Явно Значи подобен звук съм забелязал и аз на темприерата.Идва от електро-пневматичния вентил който клати клапана на EGR-то.Това е, свиква се. А и при мен не е много силен.Появи се след като си възстанових системата за управления че беше изключена от контролера.И предполагам на усилията дължа резултатите от този тест за димност
              немога да разбера на снимката кое е това ЕГРи по принцип този взук може ли да се оправи аз започнах да си мисля даже че това е от скоростната ми кутия и се бях оплашилслагах добавки а то от какво билоначи да не се плаша?и ако може на снимката да уточнист кое точно е този електро-пневматичния вентила всъщност това нещо има ли го на бензиновите коли защото мойта е бензинка

Коментар

faflio написа:
                немога да разбера на снимката кое е това ЕГРи по принцип този взук може ли да се оправи аз започнах да си мисля даже че това е от скоростната ми кутия и се бях оплашилслагах добавки а то от какво билоначи да не се плаша?и ако може на снимката да уточнист кое точно е този електро-пневматичния вентила всъщност това нещо има ли го на бензиновите коли защото мойта е бензинка
                От тази снимка онуй на центъра.Кръглото в което влизат 3 маркучета и 2 кабела.ЕГР се монтира както на дизелови, така и на бензинови мотори.Огледай се при теб, би трябвало да има подобно.Откачи кабелите и виж дали ще изчезне така нареченото "браждене" Няма страшно, няма да сбъгаш нищо.Не гарантирам разбира се че е от него но предполагам.Бобината на този клапан работи в импулсен режим - импулси с променлив коефициент на запълване.Явно като се поизноси механизма и бобината започва да се чува.

Коментар

Esper написа:
                  faflio написа:
                  От тази снимка онуй на центъра.Кръглото в което влизат 3 маркучета и 2 кабела.ЕГР се монтира както на дизелови, така и на бензинови мотори.Огледай се при теб, би трябвало да има подобно.Откачи кабелите и виж дали ще изчезне така нареченото "браждене" Няма страшно, няма да сбъгаш нищо.Не гарантирам разбира се че е от него но предполагам.Бобината на този клапан работи в импулсен режим - импулси с променлив коефициент на запълване.Явно като се поизноси механизма и бобината започва да се чува.
                  Добре благодарч за инфото ще пробвам и ще кажа какво е станало дали е изчезнал звука!

Коментар

Имай предвид че става въпрос само за тест а не да караш така.Иначе компота ще започне да пищи за повреда в EGR системата.

Коментар

Esper написа:
                      Имай предвид че става въпрос само за тест а не да караш така.Иначе компота ще започне да пищи за повреда в EGR системата.
                      колко мога да карам така още е студено и не сам пробвал но тиа дни да се постопли и теста ще е готов....

Коментар

faflio написа:
                        Esper написа:
                        колко мога да карам така още е студено и не сам пробвал но тиа дни да се постопли и теста ще е готов....
                        Ами докато не светне оная грозна жълта лампа на таблото за грешка По-добре я загрей или я докарай до състоянието в което почваш да чуваш звука,слизаш, откачаш кабелите на клапана и тестваш отново.

Коментар

към Esper:колега, много съм впечатлен от резултатите ти на теста за димност! Срам ме е да постна мойте, че се различават в ПЪТИ .Та на темата - след подробен оглед установих, че едното от маркучетата, дето излизат от посочения от Esper чарк - това, което отива в ЕГР-то, на едно място се е напукало доста, а освен това се вади свободно и без усилие от самата ЕГР клапа. Може ли това да е причина за димене? Ще се опитам да сваля и почистя ЕГР-то. Колеги, - абе как развивате тия .......и винтове, които държат дебитомера ? искам и него да изчистя. Само че въпосните винтове са с един торкс, какъвто няма другаде! - централен щифт и ПЕТ лъча. Всички нормални торксове са с шест.ЕДИТ: намерих с търсачката нужната тема ; http://forum.fiat-bg.org/viewtopic.p...5%F0казва се "винтчета-дебитомер-как?"
                          Тойота Приус

Коментар

Този звук от електромагнитния клапан за управление на ЕГР го имам и аз. Смятам че е съвсем нормален.Предполагам, че от там просто колата засмуква въздух. Цена повече от 20лв ми се вижда много за този боклук. Ако се окаже обаче развален, няма и да го сменям - и без това съм си "шунтирал" ЕГР_а.А забравих да кажа - при мен като че ли се чува само при студен мотор. След дълго каране май го няма, Ама не съм сигурен.

Коментар

Rayo написа:
                              към Esper:Та на темата - след подробен оглед установих, че едното от маркучетата, дето излизат от посочения от Esper чарк - това, което отива в ЕГР-то, на едно място се е напукало доста, а освен това се вади свободно и без усилие от самата ЕГР клапа. Може ли това да е причина за димене? Ще се опитам да сваля и почистя ЕГР-то.
                              По принцип тези маркучета са просто надянати и се вадят с много малко усилие.Смени го и виж но определено не очаквай чудеса от тази система.Всъщност този тест за димност го правих като минавах на преглед.Ама казах на човека да ми направи теста както трябва.Беше много озадачен но забучи датчика за температура на маслото и ме накара да вдигна няколко пъти оборотите плавно за да има няколко замервания.Мислех си да откача системата и да го помоля за още един тест без EGR, обаче ми се видя че изгуби търпение и го зарязах.Чувал съм че системата намалявала динамичните качества на автомобила - пълни простотии, поне за този тип дизел.Лично аз предпочитам да си я държа изправна дори и само по съмнения за вероятност да намалява димността - нали това го дишаме всички, ебаси... А пък ако се убедя че е така, цената да работи няма да има много голямо значение.

Коментар

Здравейте и благодаря за отговорите!Готово - смених си въздушния филтър. Свалих и почистих дебитомера - имаше един слой прах върху елемента (терморезистор?), който мери. Оправих маркучетата на ЕГР-то. Самата клапа не можах да я сваля, защото се оказа, че нямам ключ 17 и шестограм 6. Срам за майстора. Още повече, че следобяда вчера се кумих около половин час дали да си купя един комплект инструменти - ключ звезда, тресчотка, лули от 6 до 19 мм, шестограми ... и не си го купих .. хак да ми е ! Както и да е, смятам, че колата тръгна по-добре, без да е самолет, разбира се. Като че ли и не пуши толкова. Ще я покарам малко и ще пиша за резултати.
                                Тойота Приус

Коментар

Working...
                                X