Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Малко за разхода отнесен към средната скорост...

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Малко за разхода отнесен към средната скорост...

Колеги, винаги много съм се чудил, защо някой започва да обяснява как разхода му бил малък или голям.Как някой веднага започва да дава съвети колко много харчила колата на някой колега, а как неговате е била супер икоомична.С тази тема ще отворя въпроса за по-точно възможно показване на средния разход на колата.Най-голямо значение оказват няколко фактора, като може би един от тях с най-голяма тежест е това в какъв трафик караме.Трафика най-лесно може да се покаже със средната скорост на пътуването!В тази тема постоянно ще поставям средната ми скорост и съответно колко харчи с тази средна скорост, да се види каква е наистина разликата.Тук в първия ми пост постоянно ще го редактирам и ще поставям точните цифри, с които винаги съм обичал да говоря, НЕ приблизително!Та първия ми пост от вчера към 23:30 часа, пътуване из София:- дата ;час - средна скорост - разход за пътуването (литри на 100км) - коментар- 25.10;23.00 - 36км/ч - 7.1л- 26.10;19:00 - 12.2км/ч - 13.5л - два пъти стигнах до 4-та скорост- 28.10;01:30 - 34.5км/ч - 6.8л- 29.10;09:30 - 11.2км/ч - 13.1л- 29.10;19:00 - 9.7км/ч - 15.3л- 30.10;09:00 - 10.4км/ч - 13.8л- 30.10:19:30 - 16.8км/ч - 11л- 31.10:09:30 - 12.7км/ч - 12.7л- 31.10:19:00 - 11.5км/ч - 13.5л- 02.11:09:00 - 28.5km/ч - 6.9л - пробвам нов път, с 4км по-дълъг, ама накрая като сметна излиза по-евтино- 02.11:19:00 - 22.8km/ч - 8л - същото....
    A20DTH ЖТД ама не баш
    1NZ−FXE ; 182A8.000 Брава
    Х... 330XD, Мултипла, Мареа, Либра, Пунто; 166; Брава; 146; Тема; 145; Типо; Панда

На Fiat Doblo1.9JTD дава среден разход 8.7/100km
    И да знаете!!!За всичко е виновна твърдата вода

Коментар

MartoModev написа:
      При каква средна скорост?Ето точно за това говоря.Може и да даде 10 може и 6 и пак колата ще си е наред. За това пуснах темата с точните две цифри, които съм споменал.След 3-4 часа ще пусна още една двойка след прибирането ми към вкъщи
      A20DTH ЖТД ама не баш
      Х... 330XD, Мултипла, Мареа, Либра, Пунто; 166; Брава; 146; Тема; 145; Типо; Панда

Коментар

BO написа:
        MartoModev написа:
        При каква средна скорост?Ето точно за това говоря.Може и да даде 10 може и 6 и пак колата ще си е наред. За това пуснах темата с точните две цифри, които съм споменал.
        Разбира се, разхода е средна величина. Ако сравняваш разхода на два или повече автомобила се получава абсолютен показател, който е несъпоставим. Колегата ВО иска да изрази разликата в общите изменения на разходите на автомобилите в относителни величини, т.е. съпоставени със средната скорост на движение за пробега, при който е изчислен средният разход на дадения автомобил. На лице в случая е корелационен анализ на показателя "среден разход". Но средната скорост е само един от факторите, изменящи величината на разхода. Ако обаче при равни други условия (обем и мощност на ДВГ, гориво, климатични условия и т.н.) се сравняват разликите в измененията на разходите в относителни величини може да се получи достоверно сравнение.
        M-Benz E 250 TD 150hp
        M-Benz 200d 75 hp
        Peugeot Bipper 1,3 HDI много малко конски сили

Коментар

колега ти направо си летял с тия 36 км/ч!! аз вчера в 17:30 8-9 км от разсадника до слатина (да кажем 10-11, че се набих в сточна гара) ги взех за едва 55 минути!!! а да не си помислям как се съкращава живота на сичко - съединител, ремък, квото се сетите...трябва да има датчик за оборотите на двигателя, и примерно ремък да се сменя на 100 милиона оборота, или нещо такова....не знам дали сте забелязали че на BO на либрата разхода и е 2 тирета разделени с точка на 100 км

Коментар

Прибрах се и имам резултат, както обещах.
            A20DTH ЖТД ама не баш

Коментар

Re: Малко за разхода отнесен към средната скорост...

BO написа:
              - дата ;час - средна скорост - разход за пътуването (литри на 100км) - коментар- 25.10;23.00 - 36км/ч - 7.1л- 26.10;19:00 - 12.2км/ч - 13.5л - два пъти стигнах до 4-та скорост- -
              Мдаа. Закономерността между показателя среден разход(C) и фактора, който го изменя - средна скорост(S) може да се изрази с уравнение на права, а именно S = a.C + b, където a и b са константни величини. Така например, при равни други условия, мога да ти кажа, че при средна скорост 20км/ч разхода ще ти е около 11,4л/100км., а при 40км/ч - 6,02л/100км. Разбира се показателя разход си има граница, когато (S - b)/a = 0.
              M-Benz E 250 TD 150hp
              M-Benz 200d 75 hp

Коментар

по-скоро е крива, подобна на тази на обратната пропорционалност - колкото абсцисата (ср. скорост) е по-близо до 0, толкова повече е стойността по ординатата (разход), и обратно, като някъде около 90-100 км/ч кривата от започва отново да ходи нагоре. извинете за невероятно аматьорското ми изпълнение на Paint
                Прикачени файлове

Коментар

ogi28b написа:
                  по-скоро е крива, подобна на тази на обратната пропорционалност - колкото абсцисата (ср. скорост) е по-близо до 0, толкова повече е стойността по ординатата (разход), и обратно, като някъде около 90-100 км/ч кривата от започва отново да ходи нагоре. извинете за невероятно аматьорското ми изпълнение на Paint
                  Мда мисля, че колегата ogi28b е много прав за графиката за разход на гориво. В никакъв случай не би се описала като права. Определено е с параболична форма.
                  Fiat Croma 1.9 16v Mjet автомат

Коментар

Бре не знам ама на едно бмв 318 е36 и нали имат моментен на място съм и тва показа 20! а сме разсиквали темата колко литра харчи като работи на място към литър беше по спомени.Тая кола как го изкара 20 незнам колкото пъти спирах на място все 20 ,загряла беше.карах после със около 110-120 на 7 седеше. !?
                    Lybra 2.4jtd intensa 06.2002
                    Marea 1.9 TD100 HLX -07/97
                    Punto 1.2 16v Sporting -11/97 еx - На части

Коментар

nasty написа:
                      Бре не знам ама на едно бмв 318 е36 и нали имат моментен на място съм и тва показа 20! а сме разсиквали темата колко литра харчи като работи на място към литър беше по спомени.Тая кола как го изкара 20 незнам колкото пъти спирах на място все 20 ,загряла беше.карах после със около 110-120 на 7 седеше. !?
                      Това, което показва компютъра е малко афиф работа На Пунто-то ми показва 9,5/100км, отивам на бензиностанцията 7.7/100км Тук мисля, че ВО е оцелил точно в десетката - разхода на колата много се влияе от това дали киснеш в задръстване или дори се движиш на 2-3 скорост. Жена ми кара всеки ден в едни от най-големите задръствания и старото Пунто под 10-11/100 трудно падаше. Сега е в майка ми, която го кара пак в София, но в часове когато няма гадно движение - резултата е: 8.5-9/100, т.е. почти както го дават по книжка (8.4/100).Същото е в сила за JTD-то. Карам го събота и неделя и засичам - 6/100, през останалото време 7.5-8/100.
                      http://free.bol.bg/dodo155/AlfaRomeo/Punto_JTD_all.JPG
                      Alfa Romeo 147 07' 1.9 JTDm Q2
                      FIAT Punto 02' 1.9 JTD
                      FIAT Punto 99' 1.7 TD

Коментар

noriaga написа:
                        ogi28b написа:
                        Мда мисля, че колегата ogi28b е много прав за графиката за разход на гориво. В никакъв случай не би се описала като права. Определено е с параболична форма.
                        Говорим за градски разход, който се изменя в зависимост от средната скорост. Ако караш със средна скорост 100км/ч в града това е друг въпрос. В частния случай колкото повече S клони към b толкова е по - ниско разнището на средния разход. Наистина има логика да се изрази като равнинна крива, но ако говорим за показателя "среден разход" като цяло, а не само в градски условия. При извънградски условия общите изменения във величината на разхода се променят с различен темп в зависимост от скоростта, отколкото при градски условия. А за да е на лице крива най - малко една от неизвестните трябва да повдигната поне на 2-ра степен. Кое предпочиташ да повдигнем на квадрат - Разхода или Скоростта Плюс това съществуват над 20 вида криви. Как определи, че трябва да е точно парабола?Метода за изграждане на прогноза е от корелационно - регресионния анализ. Това са най - често използваните методи за прогноза на измененията в различни икономически и финансови категории като основен и оборотен капитал, стокооборот, приходи, разходи, печалба и др. В нашия случай показателя, който изследваме е разход, а фактора, който го изменя - скорост.
                        M-Benz E 250 TD 150hp
                        M-Benz 200d 75 hp

Коментар

BO написа:
                          MartoModev написа:
                          При каква средна скорост?Ето точно за това говоря.Може и да даде 10 може и 6 и пак колата ще си е наред. За това пуснах темата с точните две цифри, които съм споменал.След 3-4 часа ще пусна още една двойка след прибирането ми към вкъщи
                          Много си прав, макар че може би трябва да имаш предвид и други фактори... например външната температура, дали ползваш климатика, колко е натоварена колата, какъв е маршрута, по който караш предимно... релефа на местността хич не е за пренебрегване - може би в София например това няма значение, ама я елате да карате във Велико Търново и през прохода Арбанаси в час-пик... супер комбинация от люто задръстване и яки баири.За климатика: (е, писано и друг път и все пак) лятото в жегата и климатик на 100% - среден разход по метода "пълно-пълно" (поради липсата на trip-computer ) - 7.5-7.6 л., а през есента без него - 6.6, а при само градско каране - твърдо 8 на 100 (независимо от климатика ).Към колегата msotiroff - моля те, използвай "по-човешки" език :D , пишеш верни неща, ама се налага да чета и препрочитам по-няколко пъти... надявам се, че не се засягаш, ама например тези формули...
                          Brava '99 1.9 JTD 105

Коментар

И още малко резултати :P Я, рекорд, 12.2км.ч за моето Софийско каране :P Сега започва да се вижда, каква е разликата между градско и "градско" каране.Аз продължавам да пиша резултати - ще се старая цяла седмица да го попълвам.
                            A20DTH ЖТД ама не баш

Коментар

Имам пресичане на кривите!При 12.7км/ч средна скорост, тогава колата харчи 12.7л/100км
                              A20DTH ЖТД ама не баш

Коментар

Working...
                              X