Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Странен проблем с километраж

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Странен проблем с километраж

Здравейте, колеги и колежки От 4 месеца съм собственик на FIAT Marea Weekend 1.9JTD, HLX, 2000/02Колицата си е добра по моите разбирания, а и аз самият бях тръгнал да си търся точно такава. Както всички знаете - има си всички екстри барабар с компютъризираното табло с уредите. Да си дойда на проблема - когато запаля и съм на МЯСТО - километража ми показва стойности > 0, средно около 3 до 10км/час. Това добре, но лошото е, че ми отчита и изминато разстояние Още по-лошото е, че понякога както си карам и превключвам предавките - скоростта пада с поне 20-30км под действителната такава. Говорих си с Торнадо, но той идея си няма какво може да е - дали маса, дали студена спойка, дали датчик. Ако знам къде е датчика за скоростта (оборотите ми на място са 850-870 (не мога да хвана разликата, но е малко под 900)) и съответно знам, че не е от КИЛОМЕТРАЖА (таблото де) - мисля, че ще се справя с отремонтирането или подмяната му. Хайде, помагайте
    Steliyan's Life!
    FIAT Marea HLX 1.9JTD 105, 02.2000

Аха куца ми тази електрика.Предполагам ,че колегата BO има ясна представа от какво може да е проблема.
    Fiat Bravo 1,4 12V; Lancia Zeta 2,0 Turbo; Fiat Doblo 1,9 Multijet 120 h.p.
    Fiat Marea Weekend ELX 1,9 TD - бившата

Коментар

Offtopic: На мен преди няколко дена ми се случи нещо друго - на дисплея с изминатите километри ту ми се показваха километрите ту температурата. Тогава навън беше 3 градуса. Явно на колата и е било студено или има по-разумно обяснение. Досега не съм имал подобни прблеми. Когато ми се показваше температурата мигаше,а километрите не мигаха ако има някакво значение.
      Fiat Bravo GT JTD 2000г. ->!!!Продадено!!!

Коментар

Пробвай да почукаш по таблото и виж дали стрелките помръдват. При мен стрелката за температурата си играеше нагоре надолу, докато не го разглобих и го оправих. Изводите на уредите със стрелки контактуват през конектори с платката и понякога прекъсват.Ако е това проблема има описание как се оправя с картинки.Какво значи че ти отчита километри ?Оборотите трябва да са 850. При мен си стоят като заковани без значение топла или студена е колата.--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------nanio - темата беше дискутирана само преди седмица тукhttp://forum.fiat-bg.org/viewtopic.p...er=asc&start=0

Коментар

Докато автомобила си стои на РЪЧНА спирачка с работещ двигател километража показва > 0км/час, средно между 3 и 10км. Междувременно "изминава" и километри разстояние с тази скорост За 15мин са около 1 до 2км. С почукване електронни компоненти не се оправят - едно време с телевизорите Електрон - ставаше, но сега ...@nanio: На Колата ти не и е било студено, просто при температури <=3 градуса ти показва и температурата за да ти привлече вниманието и да се сетиш, че може и да е опасно хлъзгаво вън. Имаше разисквано по темата и как да се изключи това. Като запалиш двигателя - веднага цъкваш на копчето за Температура - да видиш колко градуса е - и не ти показва "Внимание"
          Steliyan's Life!

Коментар

С почукване електронни компоненти не се оправят - едно време с телевизорите Електрон - ставаше, но сега ...
            Xa-Xa Колега, от как се помня се занимавам с електроника и повярвай почукването е един от начините Та значи, в таблото се ползва един чип на Мелексис MLX10407 който управлява 2 360 градусови и 3 90 градусови магнитоелектрични системи. 360 градусовите имат 2 намотки разположени на 90 градуса една спрямо друга и чипа управлява ъгъла на отклонение като подава различни стойности на тока в тях. А връзката на тези намотки с платката става през един 4 изводен конектор. Именно там прекъсва и контактното съпротивление може да отклони развали баланса и стрелката да мръдне. При мен точно това се случваше - температурата започва да се покачва и след като почукам по пластмасата отпред се връща на мястото си.Просто провери - не е сложно ... за да изключим тази вероятност.Едит:А ето намерих въпросното описание - явно има такъв проблем защото е създадено дори описание как да се реши.http://www.bravo-guide.co.uk/photoga...tempdial_2.pdf

Коментар

Хм. Пропуснал съм да пиша, че когато настъпя газта и оборотите скочат на 2000 километража си минава на 0. Но! Възможно е да е това - ще го пробвам този уикенд и ще пиша дали е помогнало. Че иначе ме подплашиха с едни ремонти....
              Steliyan's Life!

Коментар

Значи този проблем става главно както го е описал колегата Илкор!Цялото табло се управлява от един ако мога така да го нарека "процесор", който "казва" на всички стрелки колко да се изместват. След това Илкор е обяснил принципа, защо при лош контакт или други обстоятелства става така.
                A20DTH ЖТД ама не баш
                1NZ−FXE ; 182A8.000 Брава
                Х... 330XD, Мултипла, Мареа, Либра, Пунто; 166; Брава; 146; Тема; 145; Типо; Панда

Коментар

Re: Странен проблем с километраж

jenshen73 написа:
                  Здравейте, колеги и колежки От 4 месеца съм собственик на FIAT Marea Weekend 1.9JTD, HLX, 2000/02Да си дойда на проблема - когато запаля и съм на МЯСТО - километража ми показва стойности > 0, средно около 3 до 10км/час. Това добре, но лошото е, че ми отчита и изминато разстояние Още по-лошото е, че понякога както си карам и превключвам предавките - скоростта пада с поне 20-30км под действителната такава. ...
                  Ако проблема е в таблото- няма да светят накои неща, ще премигва и т. н.Значи табло- ОК- преминаваме нататък.Има един датчик на скоростната кутия- най- вероятно се е прецакал и лъже останалата електроника.Датчика се вижда отгоре- не пречи да се отиде в някоя автоморга и да се подмени на място. :D
                  Brava 1.2 16V 82 к.с. 2000г.

Коментар

То във Варненските автоморги бъка със датчици за дизелови Мареи...В събота ще сваля и почистя таблото. Ще бутна конекторите да контактува по-добре... Ако и това не помогне... ще пиша пак.
                    Steliyan's Life!

Коментар

Тези датчици ги има по моргите във Варна.На мен преди половин година ми се счупи този датчик на километража. Отидох до най-близката морга и от там извадиха 3-4 броя...Датчика за километража е еднакъв за всички Мареа/Браво/Брава и не зависи от типа на двигателя. По-скоро има различни модификации в зависимост от годината на производство... но те са взаимозаменяеми.
                      Stilo Dynamic MW 1.9 JTD '03
                      Punto HLX JTD '02

Коментар

На външен вид са еднакви,но върху тях има едно номерче.Гледай да съвпада,иначе ще караш примерно с 40км в час ,а ще ти показва 120.
                        FIAT PUNTO GT1 Kyron 2000xdi nisan serena 1.6

Коментар

Working...
                        X