Привет на всички във форума !Вчера за пръв път Бравата ми създаде проблем. Разчитам да споделите мнения и съвети.И така... малко предистория: от известно време - 3-4 месеца на таблото светва и угасва индикацията за "дюза"... иначе колата си върви добре, по никакъв начин не се отразява на мощност или нещо друго (поне не съм усетил). Вчера най-сетне намерих време да отида на диагностика. Показа 3 грешки, макар да не ги запомних точно, ще се опитам да ги перефразирам (за което се извинявам, но не съм особено технически подготвен) поне според това, което ми обясниха: неправилни сигнали от температурен датчик - оказа се, че термостата е за смяна и стои отворен (доколкото видях го провериха както препоръчвате във форума - 2-3 мин. след запалване на колата затоплиха и тръбите и радиатора; нещо свързано със запалването - поради изгорели подгревателни свещи (присветва "реотанчето") и още една, за която ми обясниха, че трябва да проверя дали точно е зацепен ангренажен ремък. Иначе всички други показатели са наред, всичко друго работи перфектно. Така си беше, през деня обикалях доста, "дюзата" повече не е присветвала.Вечерта потеглих с колата, запали и известно време вървя както обикновено. Изведнъж в движение колата се разтрака от към двигателя много силно... спрях веднага и я огасих. Огледах моторния отсек - никакви видими белези, проверих за масло - беше в средата между минимума и максимума. Пробвах да я запаля, запали, но по-трудно, леко подадох газ - тракането беше много силно и я изгасих. По таблото всички индикатори си изгаснаха нормално. Ако мога да сравня шума с нещо - мисля, че съм чувал подобен все едно когато стар 4 цилиндров бензинов двигател работи например само на 3 цилиндъра, и аз не знам... Повиках приятел - техник, той го чу и предположи, че може да проблем с биелен лагер. Днес я закарахме в сервиз... там колата запали нормално, няма шум... форсирах я - вдигна обороти както преди, по таблото никой от индикациите не свети, не свети и "дюза"-та !!!Според Вас какво може да и е на вярната (поне досега) Брава... в сервиза предположиха, че може би са се прецакали дюзите или пък хидравличния повдигач на клапаните. Сега ги оставих да търсят проблема, разбрахме се да сменят подгревателните свещи и термостата... ако е така дайте съвети как да реша проблема и какви парички горе-долу да глася

Коментар