След като сте премерили количеството олио е добре да си направите метаоксида-сместа от NaOH и метанола за да има време да се разтворят Тук вече е тънкостта колко да се използва от NaOH или KOH има метод дето се казва "титриране"с който много точно се определя количеството на основите ама той е за по- напреднали :D Аз използвам 6.5 грама KOH за 1 л.олио т.е. 10л= 65грама от КОН :D метанола е 20%от количеството на олиото 10л олио=2л метанол В СТЪКЛЕН СЪД СЕ СЛАГА КОХ И СЛЕД ТОВА СЕ ПРИБАВЯ МЕТАНОЛА ПРИ РЕАКЦИЯТА СЕ РАЗВИВА ТЕМПЕРАТУРА И СЕ ОТДЕЛЯТ МНОГО ОТРОВНИ ГАЗОВЕ така че го правете по възможност на открито не в мазето че е МНОГО ОПАСНО!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ДОРИ ДА НЕ ГО ВДИШВАШ МЕТАНОЛА СЕ ПРОСМУКВА ПРЕЗ КОЖАТА И МОЖЕ ДА ДОВЕДЕ ДО ОТРАВЯНЕ И ................ ТАКА ЧЕ ВНИМАВАЙТЕ
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
БИОДИЗЕЛ
Collapse
X
-
След това оставяте да си ври и разтваря и продилжавате нататък Слагате премереното олио в съда в който ще правите реакцията И ПОЧВАТЕ ДА ЗАГРЯВАТЕ ОЛИОТО ДО 55-57 ГРАДУСА КАТО ПОСТОЯННО СЛЕДИТЕ ТЕМПЕРАТУРАТА и бъркате да се загрява равномерно :D След като достигне 55 -57 градуса се ИЗКЛЮЧВА ПОДГРЯВАНЕТО И СЕ ПРИБАВЯ МЕТАОКСИДА като не се спира да се бъркаLANCIA KAPPA 2.4 TDS 1996g.
Коментар
-
След това се прибавя метаоксида След като се прибави метаоксида продължава да се бърка и се следи температурата Когато спадне към 50градуса отново се включва подгряването и като стисне 55 се изключва Бърка се около 25-40минути докато олиото стане почти прозрачно да не е като боза :DПрикачени файловеLANCIA KAPPA 2.4 TDS 1996g.
Коментар
-
След това се оставя да преседи около 6 часа след което се отточва глицерина който е отпадъчен продукт на реакцията НА СНИМКАТА СЕ ВИЖДА КАК СЕ Е ОТДЕЛИЛ ГЛИЦЕРИНА сложол съм го в бурканче да се види по ясно След това глицерина се отточва и биодизела се премества в друг съд дам престоява най-малко 72 часа а зимата е добре да се изчака и 1 седмица СЛЕДВА ПРОЦЕСА МИЕНЕ ама за него по натам като преседи биодизела :D :D :DПрикачени файловеLANCIA KAPPA 2.4 TDS 1996g.
Коментар
-
Супер! От утре започвам на паркинга пред блока Yellow_Flash_Colorz_PDT_05www.CarProfi-BG.com
Самонастройващ се газов инжекцион по OBD II.
Зареждане и ремонт на автоклиматици.
Най-атрактивните цени в София!
Коментар
-
Добавям към изброените рискове:-риска от т.н. "уграняване" на течноста до твърдо вещество на ситни мазни гранули - каша;Бях чел за едни тестове на мерцедес С-200 и там швабите се придвижваха по най-високите като надморска височина пътища из индия и някъде в хималаите близо до връх еверест. Тестовете обаче бяха правени с 5% биодизел в горивот и от мерцедес за по-високи концентрации не давали гаранция, защото този проблем можел да предизвика запушвания най-вече по филтрите.За това не си правете големи експерименти поне докато не дойдат летните жеги.Надявам се в по-нататък да мога да Ви публиувам подобна тема за алтернативно гориво при бензиновите двигатели.
Коментар
-
Човек, от къде се сдобиваш с метанол? Аз опитах да го заместя с домашна ракия но поради наличието на вода в нея (все пак тя е само между 40 и 50% спирт и то етилов, а не метилов ...) - та заради водичката вместо биодизел май получих наливно веро, защото горния ми слой 3 часа след реакцията изглежда доста сапунисан (и едва ли ще се избистри като на твоята снимка?)... и между другото аз използвах NaOH за катализатор ... та пиши ми от къде да търся сравнително евтин 99% метилов алкохол... хрумва ми от аптеката - спирт - но ми се струва, че там ще е скъпо и ще са максимум 500 мл разфасовките.
Коментар
-
Отвори гугъл и потърси точно за: метилов алкохол CH3ОHПървият резултат който се появява е една българска фирма внасяща химикали. От там си купувам Fe3Cl Погледнах цената на чист CH3ОH и беше 5лв за литър. Сега незнам дали ти трябва чист метилов алкохол и дали цената в този случай не е висока. Преди 1-2 години мисля, че бях чел някъде за цена на метиловият алкохол от порядък на 80-90ст..FIAT Marea 1.9 JTD HLX
Коментар
-
chaveto написа:Аз все още не мога да намеря в София къде мога да заредя биодизел Гледам по всички бензиностанции където минавам покрай тях но никъде не видях.Fiat Punto 1.2 75 ELX-Forever
Alfa Romeo 146 1.9 JTD
Fiat Bravo 1.6 16v SX-Ex
Alfa Romeo 155 2.0 8V
Коментар
-
Намерих 100% денатуриран прозрачен, не е като синия спирт за горене - ами в пластмасови бутилки като на разредителите - имат го в Мусю НиГоЯж - но е 4,99 лв литъра. Много скъп се оказа този метанол - то неговата цена почти обезсмисля правенето на био-дизел - особено и ако за изкупуване на старо олио е дадена някоя стотинка, а то и тока не е без пари.
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар