Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Как карате дизелите си? Колко ви горят? част 2

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

slonikon написа: Преглед на мнението
    Досега ме беше срам да пиша, но благодарение на мъдрите съвети на по-улегнал колега успях да докарам следното:
    градско: 7,8 при средна скорост 23, за 148 км. (1 седмица, включва ежедневното ми каране до работа+мероприятие в събота+мероприятие в неделя)
    извънградско: 4,9 за отиване и връщане 220 км., средна скорост 73, максимална (и поддържана през повечето време) 120.

Преди това под 8,6 и съответно 6,6 просто не можех да падна.
    Честно да си кажа обаче, тоя стил на каране не е моя, така че най-вероятно още някоя и друга годинка ще си ръчкам машината, както аз си знам. После, надявам се и аз ще улегна, щото не очаквам кой знае каква пенсия...
    Вярно, викам си, бахти дизела, извън града гори повече от бензинката, ама времената за пристигане се бяха съкратили драстично
    Най-големия враг на добрия разход на дизела са високите обороти, защото той прилични скорости си развива и без много обороти.
    По-важно според мен е в какви режими се вкарва колата за да се докара до желаните ни 5-та и 6-та ЕКО предавки.
    Ти на 6-та с 140 км/ч. си на 2500 - 2600 об/мин...Ако при поддържането на такава скорост, имаш разход от и над 6.6 на кола с ръчка си мисля вече за проблем. Виж за поддържани по-високи скорости - не мога да взема отношение за разхода, защото съм карал с такива инцидентно и за малко, ама не от улягане, а съгласно ограниченията. Иначе смятам в следващите 20 години и АКО съм жив и здрав и/или успея да се пенсионирам, да направя мнооооого
    пари от икономии на гориво.
    A17DTС/S
    Когато губим, не знаем какво печелим, а когато печелим, не знаем какво губим !

Коментар

ntodorov написа: Преглед на мнението
      Най-големия враг на добрия разход на дизела са високите обороти, защото той прилични скорости си развива и без много обороти.
      По-важно според мен е в какви режими се вкарва колата за да се докара до желаните ни 5-та и 6-та ЕКО предавки.
      Ти на 6-та с 140 км/ч. си на 2500 - 2600 об/мин...Ако при поддържането на такава скорост, имаш разход от и над 6.6 на кола с ръчка си мисля вече за проблем. Виж за поддържани по-високи скорости - не мога да взема отношение за разхода, защото съм карал с такива инцидентно и за малко, ама не от улягане, а съгласно ограниченията. Иначе смятам в следващите 20 години и АКО съм жив и здрав и/или успея да се пенсионирам, да направя мнооооого
      пари от икономии на гориво.
      Даммм с моя тежък крак го разбрах това...
      Ама какво да се правя с това моето тд 100 идва ми като слабичка по точно тромава... Или най точно иска повече газ... Уникално умряла е до 2000 особено при тръгване.
      Тези дни карах повечко извънградско по магистралата 120/140/160 не нафтата даже маслото и намалява и имам чувството, че гори по 10 на 100

Коментар

Може да има и проблем. Аз смятам, че проблемът не е толкова в скоростта, колкото в това как я постигам. Мен самият ми крак е лек, ама се набирам върху него с цялото тяло. Навик ми е от Бравата - помагах и с допълнителна инерция при изпреварване .
        Днес до Созопол - 7,7. Сметнато с елката, че не бях нулирал и се насложи с ония 5 без малко от предния пост. Ще пробвам на връщане да карам със същата скорост, но да ускорявам кротичко.
        Но съм доволен, де. 8 и половина градско ме устройва напълно. То кво беше онова 10,5-12,5 на бензиновия сешоар.
        Последна редакция от slonikon; 06.09.2016, 01:36.
        браво 1,6/90 - 09 г.

Коментар

Пловдив- Айтос-Балчик и обратно- 930,3 км с 53,4 л- средно 5,75/100.

Пловдив-Беклемето-Рибарица, малко планинско шофиране и обратно-669км с 34л дизел. Това прави разход от 5,1/100.
          Вярно, че на магистрала и извънградско карах малко бързо, но на планинското нещо мисе вижда нисък разхода (по завои и проходи карах бавно заради децата но все пак).
          Fiat Marea Weekend 1.9 jtd 110 SX- еmzo power

Коментар

dobrujanetza написа: Преглед на мнението
            Пловдив- Айтос-Балчик и обратно- 930,3 км с 53,4 л- средно 5,75/100.

Пловдив-Беклемето-Рибарица, малко планинско шофиране и обратно-669км с 34л дизел. Това прави разход от 5,1/100.
            Вярно, че на магистрала и извънградско карах малко бързо, но на планинското нещо мисе вижда нисък разхода (по завои и проходи карах бавно заради децата но все пак).
            Хъм 53 л викаш 930 км...
            Аз заредих 30 литра после още 20 и преди всичко имах 10/15 остатък сложи го цял резервоар.. В момента да имам 20 останали (видях ги като пипах цедката и нивомера ама само с пипането си остана) и съм на 560/570 км минали... Предимно извънградско и яко натискане на педала... Демек с тези 20 л литра трябва да мина 200/250 още комбинирано. 800/850 км... По икономипен си с този jtd ...
            Смртката е много груба...

Коментар

Опитвам се да карам кротко и не мога... разхода ми извънградско не може да падне под 6, като почти винаги е ~6.3. За градско не мога да кажа почти не карам градско 20км на седмица има няма. Трябва да се опитам кротко да видя как ще стане номера. Като карам кротко на борда ми показва моментния много нисък чак се стряскам
              Alfa Romeo 147 1.9JTD 16v

Коментар

Аз продължавам да си правя експерименти, като си мислех, че има някаква точна зависимост в показанията по борд между средната скорост и средния разход.
                Явно няма такава.
                A17DTС/S

Коментар

ntodorov написа: Преглед на мнението
                  Аз продължавам да си правя експерименти, като си мислех, че има някаква точна зависимост в показанията по борд между средната скорост и средния разход.
                  Явно няма такава.
                  Аз си правя този "експеримент" от приблизително 10-на години. И твърдо мога да заявя, че има много строга зависимост, но ако си карал по един и същ начин между засичанията.
                  Защото ако караш икономично, а следващия резервоар започнеш да раздаваш газ, то средната скорост се покачва съвсем малко, но разхода доста повече, особено в града.
                  A20DTH ЖТД ама не баш
                  1NZ−FXE ; 182A8.000 Брава
                  Х... 330XD, Мултипла, Мареа, Либра, Пунто; 166; Брава; 146; Тема; 145; Типо; Панда

Коментар

Не знам Боби. От ония снимки добавих още 234 км. ( от които 153 км - Бургас - Ахтопол - Бургас, като на отиване се дръстихме с чести спирания и изчаквания в продължение на 3-4 км. заради катастрофа ), а останалите 81 км. са ми
                    градско. В крайна сметка към днешна дата вече съм със средна скорост 48.7 и среден разход - 5.3 л/100. , но тази "заигравка" може би се получи от факта, че упоменатите данни са натрупвани за последните 3136 км. Или в случая при мен - падна скоростта, падна и разходът. За тези 153 км. извън града не паднах под 5.3/100, но за следващите 81 км. градско с падането на скоростта все още си седят тези 5.3 на борда. Това ме наведе мисълта, че алгоритъмът е зависим И от други фактори...Защо не и от качеството на горивото да речем.
                    Click image for larger version

Name:	2016-09-09 14.32.28.jpg
Views:	1
Size:	114,2 KB
ID:	2093759Click image for larger version

Name:	2016-09-09 14.32.20.jpg
Views:	1
Size:	117,5 KB
ID:	2093758
                    Последна редакция от ntodorov; 09.09.2016, 17:00. Причина: добавяне на снимки
                    A17DTС/S

Коментар

Много косвено разсъждение с наставяне на цифри и информация.
                      Зареди по един резервоар и си ресетвай комп-а всеки път. Записвай си данните на всеки резервоар и ги съпоставяй с предишния изхарчен.
                      И ще видиш пряката връзка от средната скорост и разхода.
                      Тази връзка е много силна в градска среда и не толкова силна на извънградско, защото там имаш много повече зависимости. Да кажем караш с 200 по магистралата, след това седиш 3 часа на едно място заради катастрофата и накрая средна скорост 80км/ч с един разход. Следващия път караш с 90км/ч постоянно, правиш 80км/ч средна скорост с разход много под предишния. За това просто трябва да сравняваш съпоставими начини на каране и да филтрираш такива "извънредни" ситуации и ще видиш, че има много пряка връзка между средната скорост и разхода.
                      A20DTH ЖТД ама не баш
                      Х... 330XD, Мултипла, Мареа, Либра, Пунто; 166; Брава; 146; Тема; 145; Типо; Панда

Коментар

Боби, няма спор, че тези данни са комплицирани, но всъщност те отразяват режимите ми на каране. През летния сезон са едни, през зимния са други, когато вече градския ми преход е приоритетен, по-бавно достигам оптимална температура, пада ми средната скорост, покачва се и разходът. Сега умишлено не си занулявам данните.
                        Целта ми е да установя за един цикъл ( от смяна до смяна на масло ) с какъв резултат ще "финиширам". Мисля, че така ще добия по-реална представа, какво ми гори колата, но това ще стане факт впоследствие. Това, че сега показвам разход от 5.3 не ме грее. Нека мине зимата, когато по мои сметки ще привърша и ресурса на маслото, пък тогава ще видя, за какво иде реч. При честото зануляване на данни получавах различни резултати, но за периодични преходи и някак си не добивах реална представа. Иначе, рядко съм правил засечка пълно-пълно и в повечето случаи на извънградски преходи. Разликата е била пренебрежително малка между борд и действителен, в резултат на което приех като условност да се ориентирам по борд, без претенции за категоричност, разбира се.
                        A17DTС/S

Коментар

Защо се мъчиш изрично не мога да те разбера.
                          Вземи записвай всичко в някой сайт за следене на разхода, като след това може да екпортваш данните от там и да си правиш доста точни изводи, ако ти се наложи.
                          Примерно едно от нещата, които ми харесва в сайта, в който аз въвеждам данните е, че след достатъчно на брой зареждания, то добиваш и картинка за разхода на колата по месеци дори.
                          Ето за такова нещо говоря:

И така дори без да си напрягам излишно мозъка, то виждам колата ми колко средно харчи през зимата и лятото да речем.
                          А и в крайна сметка е важен абсолютно крайния резултат за разхода все пак.
                          A20DTH ЖТД ама не баш

Коментар

Защо се мъчиш изрично не мога да те разбера.
                            Как да се мъча бе Боби ? Аз така си се забавлявам. Това, което ме мъчи веднага го зарязвам.
                            Иначе сайтовете за вписване на разход наистина са детайлни, но ми идват по-ангажиращи. Пък данните по борд си ги гледам ей така, докато скучая по светофари. За сега ме интересува с какъв среден разход и с каква средна скорост ще финиширам в края на цикъла от масло до масло и кога по време и за колко километра ще му изям ресурса този път. Единствения ми дерт за целия този период е да не занулявам данните.
                            Последна редакция от ntodorov; 09.09.2016, 20:55. Причина: допълване на текст.
                            A17DTС/S

Коментар

От известно време (~3 месеца) ми се налага да карам... Хюндай Гец - 1,5 CRDI... три цилиндрово нещо с 82 к.с. Та това нещо извънградско харчи повече отколкото градско. Първите подобни данни ми поднесе жената - Благоевград-София-Бургас - 33 литра или 7/100! Уплаших се, не го бях засичал извънградско... Последното ми засичане, карах аз и се поуспокоих малко - 6,3 комбинирано каране Благоевград, Самоков, Ихтиман, АМ Тракия до Стара Загора, от там Пловдив, Асеновград, Пловдив АМ Тракия и по обратния път пак до Благоевград... Пак е повече от обичайния градски разход от 5,2-5,3, допускам до 5,5 понеже въпреки, че пълня до горе, може да има някакви разлики в зареденото количество.
                              Най-вече Astra H 1.9 CDTI (JTD) 120 к.с. и ако има къде Делта 3

Коментар

Стило 1.9 JTDm по борд е между 6.8-7.2 среден разход, при средна скорост 22км/ч., в София.
                                Не знам колко е точен борда.
                                1990 TEMPRA SX 1.4 Carb

Коментар

Working...
                                X