Мойта бутилка е 45-литрова и събира 6,7 кг. метан. 45/6,7=6,72 л./кг.Не знам чии сметки са криви, но най-вероятно ничии. Вместимостта на газта в определен обем, както знаете зависи от налягането и от температурата. Най-вероятно това налягане / температура при различните метанстанции варира в определени граници. По принцип го дават 216 атмосфери. Аз зареждам от тази на "Орландовци". Без все още да ми е регулирана уредбата, понеже трябва първо да се разработят мембраните на редуктора - разход 6 - 7/100 градско (л./км.).
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
колко струва метана за килограм? какъв е разхода?
Collapse
X
-
колко струва метана за килограм? какъв е разхода?
Метана за килограм струва 97-99ст. Когато аз карах на метан цената беше 82ст. и с 4лв. минавах ~100км.(има значение от налягането на колонката).Сега като гледам мненията резбирам защо не мога да си продам метановата уредба - явно много хора не са наясно с метана.Все пак на се колебайте за метана има далавера да се возиш на метан(почти всички таксита в София са на метан - правете си изводи сами :D ).Stilo 1.9 JTD - 115 к.с.
Коментар
-
pakumba написа:важното е 5 лв= 100 км в сф. другото какво значение има, да не ви плащат в килограми метан та ссе интересувате :D
Коментар
-
Ще дам само още една проста сметка, която е да помогне при пресмятане на периода за изплащане. Разход на бензин - 22-26 лв. на 100 км. При цена на А-95=1.8 лв./л.Разход на метан - 5.5-7 лв. на 100 км. При цена на метана 0.99 лв./кг.Очевидно е, че е 4 пъти по-евтино да се кара на метан.При мен бутилката, която струва 1300 лв. при това съотношение на цените на горивата ще се изплати за 10 000 км., което означава, около 10 месеца.
Коментар
-
filiar написа:... "с минималния за Общността - 36 евро" ...
Коментар
-
niko_ymn написа:dudulia написа:Газов инжекцион на пропан -бутан се избива за около 25000км.Прави си равносметка,а и като ти изгние колата си взимаш уредбата и си я монтираш на новата кола :DJeep Grand Cherokee 3.1 TD Limited '01
Alfa Romeo 156 1.9 JTD SW Dinstinctive '02
ex Alfa Romeo 166 2.4 JTD '99
Коментар
-
Да само че след като се избие, за същото време, като метана ти ще караш за 10-11, а аз за 5.5-7 (при теб може и до 5 да падне), а и това съотношение ще се изменя лавинообразно идните години. Можеш да си сметнеш щом въртиш по минимум 100 км. на ден колко би спестил за 100 дена, а за 1000?А и още нещо, Лукойл съвсем скоро започват масово внедряване на метанови колонки по бензиностанциите си.
Коментар
-
Нека го направят пък тогава ще се мине на метан.Освен това при БРЦ не е проблем да запазиш електрониката,т.е. сменяш бутилка,редуктор и клапан (за инжектори не съм сигурен) и караш на метан Yellow_Flash_Colorz_PDT_06 ,но всеки сам си прави изборът.За справка в Германия 1кг метан е 85-90 цента,а 1 л. пропан-бутан е 60 цента.При това съотнощение изчисли с колко кг минаваш 100км и с колко литра пропан 100км и виж каква е разликата.Предполагам,че ние ще следваме цените в Европа.Brava ELX 1,6 16V, 90PS , LPG BRC Sequent24
Мarea SW ,SX 1,6 16V, 103PS, LPG Zenit JZ2005
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар