Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Ламбда сонда на Браво 1.4

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Ламбда сонда на Браво 1.4

Привет колеги, сложиха ми газова уредба на фиатката Браво 1.4 12в моно ама напрайха като обърна на газ и ламбдата да спира. Така ли трябва да е ? Мерси

Re: Ламбда сонда на Браво 1.4

vankata85 написа:
    Привет колеги, сложиха ми газова уредба на фиатката Браво 1.4 12в моно ама напрайха като обърна на газ и ламбдата да спира. Така ли трябва да е ? Мерси
    Колега най-вероятно са ти сложили обикновенна газова(не газовинжекцион) и при нея се слага емулатор който да лъже компютъра, че ламдата работи нормално. Предполагам това имаш предвид под "ламбдата да спира". Това се прави, защото при обикновенните газови уредби няма как да се регулира гориво-въздушната смес при различните режими на работа на двигателя, а се прави една средна настройка. Ако е направено по този начин е нормално, но дори и да не е така това няма да ти се отрази на работата и харча на двигателя когато си на газ.

Коментар

Да газовата е обикновенна, но няма емулатор, просто има едно реле, когато превключвателя обърне на газ и спира ламбдата. И сега разхода ми е 10 на 100 извън градско, засичах го като пълня бутилката до горе и според мен /и не само/ това е доста голям разход за 1.4 двигател /не карам с повече от 110 км/ч/.

Коментар

vankata85 написа:
        Да газовата е обикновенна, но няма емулатор, просто има едно реле, когато превключвателя обърне на газ и спира ламбдата. И сега разхода ми е 10 на 100 извън градско, засичах го като пълня бутилката до горе и според мен /и не само/ това е доста голям разход за 1.4 двигател /не карам с повече от 110 км/ч/.
        За ламбдата нека някой по-компетентен да каже дали така е удачен вариан. А за разхода всичко зависи от настройката в твоя случай(ламбдасондата не те бърка).

Коментар

Ами то правилният начин е да се постави широколентова ламбда сонда която си работи и на газ и на бензин обаче си е голяма цифра. И още малко електроника да превключва и калибрира напрежението на газ / бензин.
          Bravo 1.6 / 16

Коментар

по принцип сте прави но един читав ламбда контрол е над 100лв така че това е наи удачния вариант за подобен мотор
            ФИАТ БРАВО 1.8 16V GT
            ФИАТ БРАВА 1.8 16V 1997г

Коментар

Или ТАП, какъвто аз възнамерявам да слагам в скоро време.
              Alfa Romeo 159 1.9 16V JTDm powered by Sprintauto Service
              Fiat Bravo 1.9 JTD 105 GT powered by emzo Ex: Fiat Bravo 1.4 12v (вече в баща ми)

Коментар

batproho написа:
                Или ТАП, какъвто аз възнамерявам да слагам в скоро време.
                ако и твоята е 1.4 и ти няма да усетиш разлика която да си заслужи инвестицията (за газ метана е друго) за да не светва чека нее лошо да има ламбда симулатор а не само реле :D
                ФИАТ БРАВО 1.8 16V GT
                ФИАТ БРАВА 1.8 16V 1997г

Коментар

С емулатор Star GAS съм, колкото до TAП-a не съм съвсем съгласен с теб (справка колегата bobi_bravo)Момчето работи в сервиз и също е с мотор 1.4.От известно време си сложи ТАП и разликата в разход и вървеж е коренно различен.
                  Fiat Bravo 1.9 JTD 105 GT powered by emzo Ex: Fiat Bravo 1.4 12v (вече в баща ми)

Коментар

до колкото разбирам ми трябва ламбда контрол и ТАП и това ще смъкне разхода с 1-2 литра така ли е? А чека не свети изобщо при мен, само като паля светва, прави си проверката и угасва.

Коментар

vankata85 написа:
                      до колкото разбирам ми трябва ламбда контрол и ТАП и това ще смъкне разхода с 1-2 литра така ли е? А чека не свети изобщо при мен, само като паля светва, прави си проверката и угасва.
                      Да, с тези неща със сигурност ще ти падне разхода. За чека, когато се изключва ламбда сондата би трябвало чека да светне. А ти сигурен ли си, че с това реле което са ти сложили спира ламбдата, да не е за спиране на бензиновата дюза?

Коментар

Така ми казаха, а и сега бензиновата помпа не спира като включи на ГАЗ. Още нещо да питам, може ли да ми падне разхода до 7-8 на 100 извън градско на газ без ламбда контрол и ТАП?

Коментар

Колега при мен разхода на газ извън градско варираше около 7-8 на сто при скорост 110км и около 10 при скорост 150км градско е 12 на сто нямам ламбда контрол.Преди две седмици сложих ТАП и без да пипам настройката сега разхода е с литър и половина по малък. Така че ходи да ти настроят колата на газ анализатор.Четох някой мнения че няма да има разлика на газ ако се сложи ТАП,и мога да кажа че има колата върви с лекота няма заглъхване във високите обороти, както и поведението при ниските е различно. Слагал съм на доста коли на пропан бутан и до сега нямам случай клиент да не е доволен.
                          Ex: Alfa Romeo 156 1.8ТS
                          Ex: Fiat Bravo 1.4 12V 80 к.с.

Коментар

стигам до изводите че каквото и да правя без ТАП разхода под 8 на 100 извън градско няма да падне. С ТАП може и под 7 да се докара с икономично каране. Благодаря колеги ще видя колко ще ми струва да ми сложат един ТАП

Коментар

Около 170лв. с монтажа би трябвало да ти искат.

Коментар

Working...
                              X