Колеги аз като газифициран но с ламбда контрол мога ли да дам мнение в тази тема?
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
За и против Газовия Инжекцион
Collapse
X
-
niko09 написа:....................Искам да ви питам кое е по - добре - колата да обръща на газ на обороти или на температура?И др което е важно за ГИ е режима,на които е нагласен поне моя има три - Икономичен,Нормален и Спортен.................
Коментар
-
Stefan Hadjov написа:niko09 написа:....................Искам да ви питам кое е по - добре - колата да обръща на газ на обороти или на температура?И др което е важно за ГИ е режима,на които е нагласен поне моя има три - Икономичен,Нормален и Спортен.................Fiat Brava 1.8 16V GT
Коментар
-
Абре колеги защо с тези ГИ по за една шапка пари колите ви харчат по 11-12 в града без климатик?Моята е между 11 и 14 ама я карам доста на ръчкане все пак за тва съм я взел!?Редовно я засичан но на 1000 км ,последния път , ми даде 13,36 лтр/100км (с 141 литра минах 1058 км) САМО ГРАДСКО.Засичам я на 1000 км за да е по точно.Извън града не я карам бавно и по магистралата със 140 (гледам да ги поддържам ако падна под 140 след това наваксвам със 150-160 може и повече) гори 11.Засичал съм я 2 пъти и от тогава не съм имал толкова извънградско че я засека.Значи при мен си говорим за разход ТВЪРДО НАД 10 , но и 15 НИКОГА не е стигала.Нищо против Газовите Инжекциони но за мен офертата беше 2000 а след това ако гореше 16-17 както се очаква при положение че на 1.8 разхода е 11-12 нямаше да ми е рентабилно.Все пак да не забравяме че при мен има 1 повече и с него още поне 34 магарета.Лично мнение 1.8-то трябва да не качва повече от 11 в градски условия с ГИ.Навежда ме мисълта че 1.8 си е доста лаком мотор а?
Коментар
-
u_bo
npace написа:Абре колеги защо с тези ГИ по за една шапка пари колите ви харчат по 11-12 в града без климатик?Моята е между 11 и 14 ама я карам доста на ръчкане все пак за тва съм я взел!?Редовно я засичан но на 1000 км ,последния път , ми даде 13,36 лтр/100км (с 141 литра минах 1058 км) САМО ГРАДСКО.Засичам я на 1000 км за да е по точно.Извън града не я карам бавно и по магистралата със 140 (гледам да ги поддържам ако падна под 140 след това наваксвам със 150-160 може и повече) гори 11.Засичал съм я 2 пъти и от тогава не съм имал толкова извънградско че я засека.Значи при мен си говорим за разход ТВЪРДО НАД 10 , но и 15 НИКОГА не е стигала.Нищо против Газовите Инжекциони но за мен офертата беше 2000 а след това ако гореше 16-17 както се очаква при положение че на 1.8 разхода е 11-12 нямаше да ми е рентабилно.Все пак да не забравяме че при мен има 1 повече и с него още поне 34 магарета.Лично мнение 1.8-то трябва да не качва повече от 11 в градски условия с ГИ.Навежда ме мисълта че 1.8 си е доста лаком мотор а?
Коментар
-
u_bo написа:npace написа:Абре колеги защо с тези ГИ по за една шапка пари колите ви харчат по 11-12 в града без климатик?Моята е между 11 и 14 ама я карам доста на ръчкане все пак за тва съм я взел!?Редовно я засичан но на 1000 км ,последния път , ми даде 13,36 лтр/100км (с 141 литра минах 1058 км) САМО ГРАДСКО.Засичам я на 1000 км за да е по точно.Извън града не я карам бавно и по магистралата със 140 (гледам да ги поддържам ако падна под 140 след това наваксвам със 150-160 може и повече) гори 11.Засичал съм я 2 пъти и от тогава не съм имал толкова извънградско че я засека.Значи при мен си говорим за разход ТВЪРДО НАД 10 , но и 15 НИКОГА не е стигала.Нищо против Газовите Инжекциони но за мен офертата беше 2000 а след това ако гореше 16-17 както се очаква при положение че на 1.8 разхода е 11-12 нямаше да ми е рентабилно.Все пак да не забравяме че при мен има 1 повече и с него още поне 34 магарета.Лично мнение 1.8-то трябва да не качва повече от 11 в градски условия с ГИ.Навежда ме мисълта че 1.8 си е доста лаком мотор а?
Коментар
-
Stefan Hadjov написа:u_bo написа:npace написа:Абре колеги защо с тези ГИ по за една шапка пари колите ви харчат по 11-12 в града без климатик?Моята е между 11 и 14 ама я карам доста на ръчкане все пак за тва съм я взел!?Редовно я засичан но на 1000 км ,последния път , ми даде 13,36 лтр/100км (с 141 литра минах 1058 км) САМО ГРАДСКО.Засичам я на 1000 км за да е по точно.Извън града не я карам бавно и по магистралата със 140 (гледам да ги поддържам ако падна под 140 след това наваксвам със 150-160 може и повече) гори 11.Засичал съм я 2 пъти и от тогава не съм имал толкова извънградско че я засека.Значи при мен си говорим за разход ТВЪРДО НАД 10 , но и 15 НИКОГА не е стигала.Нищо против Газовите Инжекциони но за мен офертата беше 2000 а след това ако гореше 16-17 както се очаква при положение че на 1.8 разхода е 11-12 нямаше да ми е рентабилно.Все пак да не забравяме че при мен има 1 повече и с него още поне 34 магарета.Лично мнение 1.8-то трябва да не качва повече от 11 в градски условия с ГИ.Навежда ме мисълта че 1.8 си е доста лаком мотор а?Brava ELX 1,6 16V, 90PS , LPG BRC Sequent24
Мarea SW ,SX 1,6 16V, 103PS, LPG Zenit JZ2005
Коментар
-
niko09 написа:Аз доколко съм запознат идеята на ГИ е колата да гори колко й дават по книжка само,че газ.Докато при обикновената газова разхода трябва да е малко завишен - говоря за перфектна центровка.А за 1.8 не е толкова лакум мотор имаше колега с 1.2 и разход 11-12 градско.Brava ELX 1,6 16V, 90PS , LPG BRC Sequent24
Коментар
-
Има нещо,което не мога да си обясна.В тази тема се говори само за Газов инжексион,който обезателно има обратна връзка с Ламбда-сонда,която ако работи коректно в рамките на 50 мсек прави корекция и държи режима на двигателя винаги при Ламбда=1.Това важи за двигатели със и без ГИ.В крайна сметка това е и целта на поставянето на ГИ.Как при това положение може да се направи така,че двигателя да работи на бедна или богата смес???При обикновенна ГУ-ясно.Много бих желал някой да обясни,защото аз не мога.Може би има режими при които се игнорират данните от Ламбда сондата.Точно за това питам.Или някакви други хватки,неизвестни за мен.[/quote]Здрасвейте г-н Хаджов.Мисля,че Янко може да даде най-добър отговор,но моето мнение е,че при ГИ може да се регулира инжекторното време + налягането.Без да претендирам за точност в отговора мисля,че газовите ЕКУ са два типа:1.Такива който се оповават основно на информацията от ЕКУ-то на колата и по-точно на времето на бензиновите инжектори.Колкото и бензиновото ЕКУ да намаля инжекторното време на бензиновите инжектори,то явно не може да компенсира богатата смес,защото газовото ЕКУ може да бъде програмирано да умножава инжекторното време на бензиновите инжектори по даден коефицент.Ако този коефицент е прекалено голям или пък налягането на газта е прекалено голямо,то в един момент бензиновото ЕКУ достига своят минимум във времетраенето на бензиновите инжектори и не може да регулира сместа.Мисля,че има и газови ЕКУ-та,които копират бензиновата карта и от там нататък игнорират показателите на бензиновото ЕКУ,а определят инжекторното време на базата на данните от МАП сензора,Ламбда сондата,TPS,RPM,като при тях вече може да бъде зададено и сместа да бъде богата.Не претендирам за вярност на изказаното от мен.[/quote]Благодаря ти ,колега за отговора,но нещо пак не ми става ясно.Ти казваш,че ГИ били два вида:1.Тези които се оповават основно на информацията на ЕКУ на колата и по точно на времето на бензиновите инжектори...............2.И газови ЕКУ-та които копират бензиновата карта................ Аз мисля ,че тези два вида са едно и също нещо.Но както и да е.Ако наистина се взимат под внимание данните на бенз. инжектори или се ползва бензиновата карта,което за мене е едно и също и се правят някакви корекции умножавайки ги по някави коефициенти имагинерно приети за ГИ,има нещо много гнило и нердно което меко казано не е истински коректен мениджмент на ГИ. Истинското управление би трябвало да бъде както е при бензините.Контролера е в перманентен диалог с Ламбда сондата и мигновено прави корекция щом отчете различна смес от Ламбда=1/норм.смес/.И никой не е в състояние да реализира богата или бедна смес без да отстрани показанията на Л-синдата.Досега съм предполагал,че аналогично работи и контролера на ГИ.Но явно,че има нещо доста по-различно,за да се говори непрекъснато за богата и бедна смес.Изглежда,че някакъв компромис е допуснат с оглед евтинжииско решение. Ако някой колега може да даде по подробни разяснения по въпроса,с удоволствие бих го ползвал.
Коментар
-
u_bo
, всичко тръгна от моя пост-отговор към колегата прасе - а аз знам , че той не е с ГИ,и при този малък разход - очевидно , че колата му работи при леко бедна смес.та така колега Хаджов , от новия комп. ли пишеш ?
Коментар
-
Г-н Хаджов,монтираната на Бравата АГУ е БРЦ секуент24,който вариант е по-евтиното изпълнениена ГИ.Той е ГИ,но работи единствено на база инфо от бензиновите инжектори.Може да се върже допълнително ламбда сонда и да се вземе сигнал от RPM датчика,като сигнала от ламбда сондата е единствено за мониторинг и не участва пряко в образуването на горивнта смес.Казвам,че не участва пряко,защото този сигнал участва пряко при определянето на инжекторното време.Има и други ГИ,които взимат инфо от TPS,MAP,RMP,lambda sonda и инжекторно време.Не претендирам за 100% достоверност на казаното от мен.Все пак нека Янко да го потвърди.Относно БРЦ секуент24 то това,което съм написал е така.Забравих да допълня,че ГИ взима под внимание налягането на газта и температурата и преди впръскване(мисля,че и при двато вида ГИ).Brava ELX 1,6 16V, 90PS , LPG BRC Sequent24
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар