Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Газта била течна като отвориш бутилката?!

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Synthy написа:
    колко много приказки изписани всичко е течно или газообразно според налягането. няма да щиша, ’щото ще повторя по-горе мненията. Само да ва запитам: виждали ли сте как вода кипи при 20 градуса? аз си го направих, много яко или как вода кипи при над 100 градуса същото е и с пропан-бутана.
    Да виждал съм как водата се изпарява на 60 градуса . Изпарителя на кораба който преработва морска вода в "сладка" го прави само че при подналягане на си спомням колко в минус беше , мисля че -0.4 бара. С корабоплаването приключих отдавна има няма 8 г.
    Фиат Мареа Уикенд 1.6 16В спортни валове , оригинален италиански софтуер,всмукателни колектори ф52, дросел ф68, генерация ф60,инжектори незнайни. Резултат - 16.670 сек 400м.

Коментар

ivchotr написа:
      Газта в бутилката си стои течна и това е неопровержим факт. Виждал съм го многократно. Няма какво да спорим и да си отваряме сондите. Който не вярва - да пробва. Както е казал народът - око да види, ръка да пипне. Просто след такава манипулация е хубаво да се мине през газостанция за да се заредят един - два литра, за да се вдигне налягането в бутилката, което ще се е изравнило с атмосферното при отварянето и. Все пак нещо трябва да изтика газта до изпарителя, нали? Между другото, това е и начинът някои газостанции да ментосват със зарежданото гориво - вкарват повече сгъстен въздух, отколкото газ. Случвало ми се е да ми напълнят бутилката с 3-5 литра свръх производствения и максимален обем, като се има предвид, че поплавъкът си е вътре, а пък той отнема няколко литра/с резерва място, оставен за в случай, че бутилката е изложена на висока температура/.
      Това, че в бутилкта са ти вкарали сгъстен въздух е заблуда , работя на газтанция от 6 години и съм присъствал редовно на подобни слу4ки често клиентите са заблудени и им е набита идеята , че винаги някой иска да ги прецака . Факт е , че една 60 литрова бутилка газ може съвсем спокойно да събере 65 литра гориво , аз си го обяснявам със %-то съотношение пропан-бутана и температурните стойности, а и също така възможно е да са предвидени"фабрични резерви" !Имахме клиент който искаше да се оплаче на местните медии заради подобна случка , но специалистите от И.Д.Т.Н. (инспекциа за държавен техничен надзор )му обясниха случилото се и го разубедиха !

Коментар

Коментар

Я,тази тема се оказва много актуална,бре.И кво стана сега,като отворим бутилката е ли течна газта или не е?Може ли да си сипем чаша пропан-бутан,па макар и за 5 минути?
          FIAT PUNTO GT1 Kyron 2000xdi nisan serena 1.6

Коментар

deadairplane написа:
            tinalex написа:
            Колега,благодаря ти за разясненията.Сигурно си прав,а аз греша.Само че не мога да разбера защо е този тон.Като ти гледам постовете си интелигентно момче,а този тон подхожда повече на човек,който знае едно-две нещица и ги разяснява с нетърпящ възражения тон.Недей така.Това все пак е форум за любители и мненията не винаги са технически издържани.А и беше извън темата.Караш ме да не се чудя повече защо има два форума на ФИАТ.А пък не искам да се замислям защо точно на ФИАТ са два.Хайде остани си със здраве.
            Този тон е само и единствено защото ако си отвориш бутилката по този начин си играеш със живота, и не само със твоя. Аз като човек, който е бил на война, съм се научил да ценя живота, просто съм видял много безсмислено погубени животи. Най-малкото днес е рожденния ми ден и не съм пускал да видя новите защото не искам никой да ми говори за смърт. Тона ми не е такъв само по отношение на твоята личност, той не се отличава по нищо от тона ми към всеки един от останалите самоубийци, и убийци на невинни хора по пътищата.Иначе по темата всеки аспект от този въпрос е изучаван в седми клас в часовете по Физика. Всеки един спор по този въпрос е израз на неграмотност, и показва как хората са проспали годините в които би трябвало да се учат.Та да се върнем на физиката. Точката на кипене на дадена течност е температурата при която налягането на разтворените в течността пари (пари на самата течност) се изравни с налягането на околната среда. За водата при налягане от 760мм живачен стълб на околната среда (морското равнище) това изравняване настъпва при 100 градуса Целзий. Ако продължиш да нагряваш водата тя не се изпарява и да изчезва веднага нали? Трябва и време да се изпари. За това време протича бурна реакция наречена кипене, Което се изразява с бурно отделяне на газове, в случая с водни пари. Ха сега това същото го приложи при пропан или при бутан. И при двата газа температурата на кипене е отрицателна, при атмосферно налягане. При отваряне на бутилката налягането вътре в нея спада до атмосферното, което води до кипене на газта, тоест отделяне на газове с голяма скорост. А тук става въпрос за изключително взривоопасен, летлив, задушлив (и всяко гадно прилагателно което се сетиш) газ. И това го правите насред населено място, в непосредствена близост до невинни жертви или до някой нищо не подозиращ вървящ си по улицата пушач.Точно поради тази причина тона ми в тази тема е същия, както към всеки самоубиец или убиец. Даже тука е по лошо, просто се вижда, кой е проспал седми клас и часовете по физика.ПС: А относно кислорода така се изказа, че едва ли не това е така, чистата истина и каквото се сетиш. А то всъщност става въпрос за твърдение от сорта: оня ми каза, че еди кой си му казал, че Петкан бил се бил напил.
            Колега,винаги ли на рождения си ден обиждаш хората?Както и да е,приемам извинението.А сега по темата-цитатът ти от учебника по физика е точен,само трябваше да прочетеш докрай.След като течността,в случая пропан-бутана започне да кипи,температурата му почва да пада,докато стигне точката си на кипене.За всеки газ различно.И тогава спира бурното изпарение,т.е. кипене.В случая пропан-бутана си седи в "чашата",охладен до температурата си на кипене и се изпарява лекичко и бавно,колкото до поддържа тази температура.Ако пък съда е качествен "термос",какъвто е "съд на Дюар",течния газ може да си седи в това състояние с дни.Преди да измислят хладилника са разкарвали течен кислород със камиони.Потърси из нета,ще намериш интересни неща за "съветските авиатори" и "течния кислород".Но мисля че вече си го направил.
            FIAT PUNTO GT1 Kyron 2000xdi nisan serena 1.6

Коментар

Коментар

Ей, това фиатаджиите били башкъ физици, както би се изразил чистокръвен българин :D В крайна сметка практиката показва, че газът си стои спокойно в бутилката, стига наистина наоколо да няма заклети пушачи или командоси с нагорещени калашници
                Fiat Tipo 1.6 i.e. 1992 г.
                Suzuki GSX 1100 E 1985 г.

Коментар

Така значи газта се вкара в бутилката под налягане и газта е ТЕЧНА и върви течна до изпарителя там вече газта се подгрява от водата която върви през изпарителя и се изпарява ако решите да си отваряте бутилката в която има газ задължително да е на открито място и най-добре на около да няма хора да не би да мине някои с цигара че ще ви гледаме по новините преди да отвиете болтовете на сондата отвийте врътката която пуска газ към изпарителя и изчакайте да спадне налягането в бутилката но най-добре идете в сервиз
                  Bravo 1.9 TD 100 h.p.

Коментар

Working...
                  X