Става дума за подобряване на смесообразуването при пълен инжекцион с монтирана газова ежекторна система (конвенционална система с изпарител).Както е известно при този тип конфигурация при неизправна запалителна система или неплътно затварящи клапани се получават т.нар гърмежи във смукателния колектор. Проблема е, че той е с голям обем и същевременно е изпълнен с газо-въздушна смес в перфектно съотношение (взривоопасна). При най-малък проблем в запалителната система (пропуск на искра, индуциране на ел. заряд в съседен високоволтов кабел към цилиндър с отворен смукателен клапан, нехерметично затварящ клапан и т.н.) се получава взрив в колектора. Резултата обикновено е сцепена филтърна кутия, но понякога щетите са по-големи - прецакани дебитомери, МАП сензори, спукани колектори (ако са пластмасови) и т.н.Конвенционалната система е показана на следната схема:
Идеята ми в тази статия е за премахване на фактора взривоопасна смес в колектора, което би намалило вероятността от "гърмеж" там почти до 0%. Принципа е взаимстван от газовия инжекцион, където газта в газообразна фаза се подава чрез отделни щуцери на входа на всеки цилиндър (в частта от колектора, която е индивидуална за всеки цилиндър). По този начин общата част е изпълнена само с въздух и при възникване на условия за гърмеж, просто няма какво да гърми, тъй като газта е в само и единствено в непосредствена близост до смукателния клапан и веднага бива изсмукана вътре в цилиндъра при такт пълнене.Ето я и идеята:
Предварително се извинявам за некадърните схеми, но набързо ги нарисувах на mspaint.exe
Въпросите, които ме вълнуват предполагам не само мен са следните:-би ли работила тази система при ниско налягане от изпарителя, понеже при газовия инжекцион налягането в рейката е 1.5 атмосфери, а след изпарителя дори не знам колко е-би ли работила системата, при положение, че въздушния поток в близост до смукателния клапан се движи на пулсации (с голяма скорост и честота) и възможно ли е това да обърка по някакъв начин изпарителяОчаквам мнение от специалисти
![Smile](https://www.fiatforum.bg/core/images/smilies/icon_smile.gif)
![Wink](https://www.fiatforum.bg/core/images/smilies/icon_wink.gif)
Коментар