Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Метан за Bravo/Brava

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Метан за Bravo/Brava

Моля колегите които вече имат Метанови уредби да споделят кой им ги е правил, колко им е излязло, какви бутилки са сложили, колко тежи всичко и какви са им впечатленията...мисля че с факти за цени и параметри всеки сам ще може да си направи сметка... Благодаря предварително
    Fiat Bravo 1.6 16V - Бензин

Защо така бе колеги, аз се надявах че някой ще може да ми каже нещо за метан-уредбата на неговата кола...и какво в целия форум се оказва че няма нито един шофьор на Фиат с метанова уредбата ?! ?! ?! ?!
    Fiat Bravo 1.6 16V - Бензин

Коментар

Medic написа:
      Защо така бе колеги, аз се надявах че някой ще може да ми каже нещо за метан-уредбата на неговата кола...и какво в целия форум се оказва че няма нито един шофьор на Фиат с метанова уредбата ?! ?! ?! ?!
      има един колега от Бургас със сигурностно ако не се лъжа, колата така е купена
      2015 Renault Megane Expression GT
      2009 FIAT Bravo 1.4 16V Dynamic
      Всичко за FIAT Bravo 2007

Коментар

Стига с този метан бе колега. И аз съм минал през тази дилема. Дали газов инжекцион, дали метан или просто - "проста" газова уредба. Та накрая Ловато "проста" уредба. За пет месеца - 5 хил. км. Никакви проблеми(при изрядна запалителна с-ма).Дори и в момента да е най-далавера каране с метан, мислиш ли че това ще е задълго. Газпром ни напъва за цената на газта и т.н.Като минус - тежки бутилки, метан станций - покрай газопроводи тук-там.Ако толкова държиш да се изръсиш сложи газов инжекцион.Не че в момента ни е голям кяра от пропан-бутана !Дано направиш правилия (според теб) избор ...
        Fiat Marea 1.8i

Коментар

Само се моли като сложиш "проста" уредба да не чуеш БУМ,че един приятел с пежо 406 ми се хвалеше за безпроблемно вървене,пък после мина на газова инжекция,като естествено си плати още 500 лева ремонти на дебитомери и тем подобни глупости.Затова добре мисли!
          Brava ELX 1,6 16V, 90PS , LPG BRC Sequent24
          Мarea SW ,SX 1,6 16V, 103PS, LPG Zenit JZ2005

Коментар

Абе нека да не е на далавера... разход в Бургас (само градско):Бензин - 10/100 - (16-18лв през различните месеци)Газ - примерно 10-11/100 (10-11лв)Метан - 5лв/100км (със зареждане за 8.50лв минавам 140-150км градско)Както се говори и за увеличаване на газта с 40% (дано не стане) скоро може да има масово сваляне на газови уредби. За сведение цената на метана е без промяна сигурно от година (1.03лв/кг)Недостатък тежките бутилки, моите са около 60кг + 10кг метан = 70кг догоре. Сега има и по-леки бутилки (около 40кг мисля).Ако си с 30л бутилка за газ, значи разликата метан/газ е около 40кг.Друго е, че е подходящ за къси разстояния. Аз повече от 180-200км с едно зареждане едва ли ще мина.Доколкото знам метановите уредби нямат изпарител, защото няма какво да се изпарява, той метана си е в газообразно състояние просто под голямо налягане. Съответно и не оставя нагар.
            Fiat Brava 1.4SX '97 (Бензин & Метан)

Коментар

spark написа:
              Както се говори и за увеличаване на газта с 40% (дано не стане) скоро може да има масово сваляне на газови уредби. За сведение цената на метана е без промяна сигурно от година (1.03лв/кг).
              нещо не си разбрал колега :D 40 % е точно за метана - това е природния газ, за който братушките ни натискат в момента

Коментар

spark написа:
                Абе нека да не е на далавера... разход в Бургас (само градско):Бензин - 10/100 - (16-18лв през различните месеци)Газ - примерно 10-11/100 (10-11лв)Метан - 5лв/100км (със зареждане за 8.50лв минавам 140-150км градско)Както се говори и за увеличаване на газта с 40% (дано не стане) скоро може да има масово сваляне на газови уредби. За сведение цената на метана е без промяна сигурно от година (1.03лв/кг)Недостатък тежките бутилки, моите са около 60кг + 10кг метан = 70кг догоре. Сега има и по-леки бутилки (около 40кг мисля).Ако си с 30л бутилка за газ, значи разликата метан/газ е около 40кг.Друго е, че е подходящ за къси разстояния. Аз повече от 180-200км с едно зареждане едва ли ще мина.Доколкото знам метановите уредби нямат изпарител, защото няма какво да се изпарява, той метана си е в газообразно състояние просто под голямо налягане. Съответно и не оставя нагар.
                Колега, само да доуточня както колегата sev, че 40% за които братушките ни натискат са точно за метана, а за пропан бутана цените ще се въртят около левчето - малко под малко над, това ще бъде.А гледам че точат брадвата другарчетата да сложат и акциз на метана, та ако това стане 100км ще ти излизат в много скоро време не 5 лева ами някъде около 8.5 лв.Така че сметката е много точна - за момента метана е най-изгодното в ценово отношение гориво, но в най-скоро време разликата м/у метан и пропан бутан ще е не повече от 25-30% в полза на метана.Инвестицията в същото време за едни газов инжекцион е около 1100 лева за пропан бутанИ в същото време е около 3500 лева за метанов инжекцион.............трябва да въртиш поне 50 000 километра годишно за да избиеш парите на това устроуство за две години.
                Driving Marea Weekend 1.8 16 V on LPG

Коментар

Сори грешката е моя. Аз обаче доколкото говорих със собственика на едната метан станция - метана го зареждат с цистерни а не през газопровода на Овергаз, защото им излизало доста по-евтино. Доколкото знам в цяла Европа метана няма акциз, ама нашите идиоти като окъсат с парите покрай махането на митата може и да сложат акциз и на въздуха Предишния собственик ми каза, че метановата уредба му е излязла около 1500лв. Тея космически цифри 3500 за пръв път ги виждам.
                  Fiat Brava 1.4SX '97 (Бензин & Метан)

Коментар

spark написа:
                    Сори грешката е моя. Аз обаче доколкото говорих със собственика на едната метан станция - метана го зареждат с цистерни а не през газопровода на Овергаз, защото им излизало доста по-евтино. Доколкото знам в цяла Европа метана няма акциз, ама нашите идиоти като окъсат с парите покрай махането на митата може и да сложат акциз и на въздуха Предишния собственик ми каза, че метановата уредба му е излязла около 1500лв. Тея космически цифри 3500 за пръв път ги виждам.
                    може и с цистерни да ено пак идва от едно и също мястоза акциза не знам как стоят нещатасамо управляващите знаятно и тези 40 % са нереалнинай-много 20 % да го вдигнат

Коментар

spark написа:
                      Напротив, в цяла Европа има акциз на метана като автомобилно гориво, само в БГ няма. Реално в БГ колите се карат с метан(природен газ) за битови нужди (отопление и т.н.), затова е толкова евтино.Затова ЕС ни натиска да сложим акциз и на метана.Съвсем друга тема е, че акциза върху пропан-бутана е двойно по-висок тук, отколкото в другите страни, но това едва ли ще се промени. Досега акцизите никога не са се понижавали, движението е само нагоре и нагоре.За митата също си се пообъркал - Никакви мита няма в момента, така че няма и какво да се махне. Мито има само за коли от САЩ и Япония, 10%.
                      Jeep Grand Cherokee 3.1 TD Limited '01

Alfa Romeo 156 1.9 JTD SW Dinstinctive '02

ex Alfa Romeo 166 2.4 JTD '99

Коментар

аз бих сложил на бравото но ако багажника ми беше 2 пъти по голям

Коментар

Още малко по темата.В Германия 1л.бензин е 1,25 евро,пропан- 60 цента,метан-85 цента (вероятно за килограм).Правете си изводите!
                          Brava ELX 1,6 16V, 90PS , LPG BRC Sequent24
                          Мarea SW ,SX 1,6 16V, 103PS, LPG Zenit JZ2005

Коментар

dudulia написа:
                            Още малко по темата.В Германия 1л.бензин е 1,25 евро,пропан- 60 цента,метан-85 цента (вероятно за килограм).Правете си изводите!
                            Цените на пропан-бутана и газта в Германия са страшно различни, днес, 16.11.2006 в 23:10 часа цените на LPG се движат в интервала 44,9 цента до 74,9 цента за литър, за метана от 61,3 до 99,9 цента на килограмStand 16.11.2006 23:10http://www.gas-tankstellen.de/menu.php?language=de_DE
                            Jeep Grand Cherokee 3.1 TD Limited '01

Alfa Romeo 156 1.9 JTD SW Dinstinctive '02

ex Alfa Romeo 166 2.4 JTD '99

Коментар

Working...
                            X