Здравейте отдавна не съм писал за проблеми по колата, но преди около месец смених потенциометъра на дроселната клапа, че пистите му бяха много надрани и колата гаснеше на празен ход...а и изкарваше грешка на FES-а , че пистите не давали коректен сигнал...и отидох до моргата взех си друг потенциометър(в сравнение с моя беше направо като нов...свалиха го от същия мотор...но не знам от 75 или от 80 конната версия) та платих го 35 лева сложих го на колата и колата се промени коренно...промяната се изразява в това, че на студен мотор сега като запаля и вдига до 3200-3300 оборота и стои така без да падат...падат чак след 1-2 минути...със загряването на мотора оборотите се нормализират. Мислех, че температурния датчик е заминал, но уви не е той...мерил съм го на студен мотор всичко е наред...грешки не дава на диагностиката, даже си купих резистор 2КилоОма и го поставих в буксата на датчика за да симулирам студен двигател(2200ома е при 0 градуса според аутодата) и оборотите пак са си 3000 което вече напълно затвърди тезата ми, че не е датчика. Интересното е , че слагам стария потенциометър и с него няма проблеми на студен двигател...връщам пак новия и проблемите идват...от тук си правя извод, че му има нещо на този потенциометър...ама се чудя какво..по принцип там има лека финна настройка от болтовете с които се хваша за блока на моното но не сме променят много нещата като го въртя...Някой сблъсквал ли се е с подобен проблем? Или някой акъл да дадете кво да правя...по принцип възможно ли е буталото на моторчето за празния ход да се е "изкилифенчило" някак си и да бута повече дроселната клапа отколкото е необходимо?
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Странен проблем след смяна на TPS
Collapse
X
-
petio4528 написа:От потенциометърът е.Като му разхлабиш болтовете и го мръднеш на някъде не се ли оправя?Защо не го отвориш да му видиш вътре пистите и го напръскаш с кантактен спрей.Fiat Bravo 1.9 JTD 100
Коментар
-
Tornado написа:Според мен е нужно обучение на стъпковия мотор със новия TPShttp://forum.fiat-bg.org/viewtopic.php?t=63543браво 1,6/90 - 09 г.
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар