Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Внимавайте с добавките за прочистване на дюзи!

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Внимавайте с добавките за прочистване на дюзи!

Каращите на газ (и не само), знаят, че не рядко се случва запушване на инжекторните дюзи (поради една или друга причина). Решенията в случая са две - или почистване в ултразвукова вана или добавяне на концентрат за почистване. Много хора (включително и аз) избират по-евтиния и бърз вариант - концентрат за почистване. Обикновено концентратите са в разфасовки от 100 до към 350мл, разреждащи се в количества бензин от 60 до към 120-130 литра (поне аз такива съм срещал). Тук няма да обсъждам почистващият им ефект, а разяждащият им. Конкретно става дума за унищожаването на горивния филтър. При неспазването на пропорциите, филтърът през който преминава горивото се разгражда и запушва. От там, ако карате на газ като мен, и не усетите навреме, че има подобен проблем, следва изгаряне на бензиновата помпа. Неприятно и най-вече скъпо. Тъй като ми се случва за втори път, реших да споделя с аудиторията. За щастие втория път успях да изключа навреме помпата и да я спася (късмет, който оригиналната помпа нямаше).Съветвам ви да спазване пропорциите при използване на подобни концентрати, и да ги употребявате само при нужда ( същото препоръчвам и за добавките за запушване на радиатори). Наличието на по-голямо количество химикал в бензина няма да почисти повече вашите дюзи. Дори и в упътването пише, че най-ефикасно е използването на подобни течности при дълги пътувания, за най-добри резултати. Особено при каращите на газ, където в повечето случаи бензина циркулира непрекъснато от резервоара до рейката и обратно, използването на подобни препарати, скапва горивния филтър за по малко от 4-5 хиляди км. Но дори и да не ползвате подобни добавки, на 10-тина хиляди, отделяйте по 10лв за смяна на горивния филтър. От една страна облекчавате работата на помпата, а от друга подобрявате минимално динамиката и разхода на автомобила.Дано с тази тема, спасим поне 1 помпа от изгаряне поради запушен горивен филтър

Какъв ти е двигателя?
    "За да чуеш, трябва да мълчиш." (Оджиън)
    Nissan Primera WP12 QR20DE, ГИ, '03
    Tempra 1.6 (EX), Dedra 1.8/16V (R.I.P.), Delta 1.6/16V (R.I.P.), Astra X16XEL (EX)

Коментар

1,6 16v

Коментар

кола

В една добавка за инжекционна система пишеше че съдържа нафта не знам какво почистващо действие има тя .
        КЛЮЧАРА е тук – https://goo.gl/maps/GvEGbSeq7nk
        Пунто http://www.punto.mysteria.cz/puntoMk1/schema7.htm
        http://www.autoinfo24.ru/rukovodstva.../inomarki/fiat

Коментар

Re: Внимавайте с добавките за прочистване на дюзи!

Ma®tin написа:
          ...Дано с тази тема, спасим поне 1 помпа от изгаряне поради запушен горивен филтър
          Ех, колега... Защо не пусна тази тема седмица по-рано? Тези дни и моята помпа замина. Вече се досещам за причината Още повече - и добавка съм слагал, и филтър скоро не съм сменял...
          FIAT Idea 1.9 Multijet 2004 г.
          FIAT Tipo 1.4i.e. 1995 г. - предишен. Служи вярно над 9 години!

Коментар

Ех, да съм знаел... Напълно ли е заминала помпата? Преди да вземеш нова (ако вече не си взел) извади старата и я пробвай на 12V, дали няма да тръгне. Първата ми замина, втората беше на път. Дори и когато премахнах филтъра и дадох на контакт, помпата не сработи. Наложи се да я извадя от резервоара. Долната част на помпата поставих в едно срязано шише от 10литра, в което имаше 500мл чист бензин, а на тръбичката идваща от помпата, сложих един маркуч, който да отвежда бензина обратно в шишето. Отначало само бучеше (може би беше и въздух глътнала), но след 4-5 секунди започна да работи и да дърпа бензин. Върнах я в резервоара, смених филтъра и тръгна без проблем.

Коментар

Слагам съм адски много добавки за почистване, ефект никакъв почти, винаги съм предозирал, помпата е оригинална 89та година
              '93 Tipo 1.8 16V 138hp++?
              '97 Coupe 16VT 262WHP+

Коментар

Ma®tin написа:
                Ех, да съм знаел... Напълно ли е заминала помпата? Преди да вземеш нова (ако вече не си взел) извади старата и я пробвай на 12V, дали няма да тръгне. Първата ми замина, втората беше на път. Дори и когато премахнах филтъра и дадох на контакт, помпата не сработи. Наложи се да я извадя от резервоара. Долната част на помпата поставих в едно срязано шише от 10литра, в което имаше 500мл чист бензин, а на тръбичката идваща от помпата, сложих един маркуч, който да отвежда бензина обратно в шишето. Отначало само бучеше (може би беше и въздух глътнала), но след 4-5 секунди започна да работи и да дърпа бензин. Върнах я в резервоара, смених филтъра и тръгна без проблем.
                Помпата вчера я пробвахме с директно подаване на 12 V. Без да я изваждаме, че е сложно - точно под газовата бутилка е. Изобщо не върти. И друго - страшно нагрява предпазителя /този в двигателния отсек/, втори предпазител смених с разтопена пластмасова част...

Коментар

stivst написа:
                  Помпата вчера я пробвахме с директно подаване на 12 V. Без да я изваждаме, че е сложно - точно под газовата бутилка е. Изобщо не върти. И друго - страшно нагрява предпазителя /този в двигателния отсек/, втори предпазител смених с разтопена пластмасова част...
                  Що не си провериш релето на помпата тогава?
                  Кара FIAT BRAVO 1,8/16V GT99. ГИ ФОБОС
                  (\\\)[___////___](\\\) R.I.P. моя любов.
                  Алфа 147 1.9 mjtd няква дукати история. Абсолютен саждо-генератор.

Коментар

Да не си е оставил без гориво така става и помпата заминава не е мъчи щом топи предпазителя нова или от Италянеца втора употреба
                    КЛЮЧАРА е тук – https://goo.gl/maps/GvEGbSeq7nk
                    Пунто http://www.punto.mysteria.cz/puntoMk1/schema7.htm
                    http://www.autoinfo24.ru/rukovodstva.../inomarki/fiat

Коментар

S_BANKOV написа:
                      Релето, което изключва помпата, когато се превключи на газ ли? Такова нямам. Не са ми слагали при монтажа на газовата.

Коментар

stivst написа:
                        S_BANKOV написа:
                        Релето, което изключва помпата, когато се превключи на газ ли? Такова нямам. Не са ми слагали при монтажа на газовата.
                        Не релето на бензиновата помпа обикновенно е едно голямо черни или червено и седи зад жабката, товае при браво, не знам при теб къде седи, но нещо ти товари веригата и накрая ще стане като с моята помпа която приличаще на топка стопена гума.
                        Кара FIAT BRAVO 1,8/16V GT99. ГИ ФОБОС
                        (\\\)[___////___](\\\) R.I.P. моя любов.
                        Алфа 147 1.9 mjtd няква дукати история. Абсолютен саждо-генератор.

Коментар

Не, не съм чувал за такова реле и още по-малко знам къде да го търся в ТИПО 1.4. Някой ако може да ми подскаже ще съм благодарен...

Коментар

Мисля че беше под капака на стената от към челното стъкло закачен
                            АЗ СИ КУПИХ КОЛА ЗА КАРАНЕ А НЕ ЗА БЛЪСКАНЕ!!!!
                            Fiat Bravo 1.6 16v 103hp 98г.

Fiat 1100L 42г.

Коментар

Колега по какво се разбира, че помпата е тръгнала заради запушен филтър? Питам защото и аз сменях помпа тая седмица, а съм карал с редекс. Филтъра не съм го сменял последните 20-30000км. Карам на метан, така че едва ли филтъра е изминал и 5000км, но не знам помпата върти ли като съм на метан. Та помпата ми замина ОТ РАЗ, винаги се пали на бензин. Колата не придърпва на бензин, сутринта в деня когато сгъна помпата нямаше проблем и на следващото палене - НИКОЙ, отзад не миришеше на бензин изобщо.
                              Fiat Brava 1.4SX '97 (Бензин & Метан)

Коментар

Working...
                              X