Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Брава 1.6 16 -сама вдига оборотите

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Брава 1.6 16 -сама вдига оборотите

Здравейте колеги,Да започна с това ,че почти цяла нощ четох теми в форума-пише за падане на оборотите ,за гаснене ,но за високи почти нищо.От вчера имам учудващ проблем. Както си карам, спирам на един стоп,и оборотите започнаха сами да се вдигат до 2500-3500,падат до 900-1300 и пак нагоре.Викам си хапи я нещо,но спирам пред блока и пак същото.Така окло минута и се оправя.Откачих акумолатора за цяла нощ-пак същото.Моля ви помагайте.PS. Колата е с метални колектори 1996г.Като е студена работи нормално; пали на 1500 об. и полека пада на под 1000об.
    Fiat Marea 1.9 JTD

има доста теми по въпроса в този и в други форми, почти навсякъде ще ти кажат, че проблемът идва от стъпковото моторче. Напиши коя година е колата (дали е с метални или пластмасови колектори колектори), доколкото знам има разлика в моторчетата.Преди време имах същия проблем. Сутрин като запаля и вдигаше към 3000 об/мин. В някакъв момент се оправи, но работеше нормално само като е студена. Когато загрееше до степен за включване на вентилатора оборотите започваха да играят между 1000-1500, но никога повече. Есента смених датчик за температурата на входящия въздух и от тогава само веднъж или два пъти ми е правила проблем. Не съм сигурен дали датчика е оправил нещата. Преди да го сменя оборотите се оправяха като бутна снопа с кабели към стъпковото моторче, въпросния датчик и TPS. Смених температурния датчик, защото беше най-евтин от трите. В момента при много студено време като дам на контакт лампата на инжекциона светва после примигва и остава да свети. Ходих в сервиз да видя какви грешки е записала и си беше стъпков мотор. Изтриха ми грешката, пуснаха тест на моторчето и си работеше.Човека от сервиза обясни, че като цяло смяната на стъпков мотор си е трън в задника. Не препоръча да се купува заместител, а оригиналните май са доста скъпи. Най-добрия вариант според него е да се търси по моргите с уговорка за връщане, ако не стане.Потърси в google: фиат стъпково моторче или фиат обороти. Има доста писано за проблема и за почистване на моторчето и дроселовата клапа. При мен почистването не даде ефект, но трябва да се пробва.Успех
    Fiat Brava 1.6/16V, 96г

Коментар

Колега,мисля,че освен в стъпковото моторче проблема може да идва и от това което го управлява-екуто или по скоро компонентите,които дават инфо на еку-датчици,ламбда сонда.Казвам го от опит,наи-добре закарай колата на диагностика и ще се каже.Освен това-имаш ли газ?
      Fiat Brava 1.2,16в

Коментар

Re: Брава 1.6 16 -сама вдига оборотите

Няма газ.Разбра се че ще изляза от 25 лв. за диагностика.Дано поне ми кажат какво и е.
        Fiat Marea 1.9 JTD

Коментар

Working...
        X