Здравейте колеги!Имам следния проблем.Когато си купих колата смених маслото и сложих 10W40 но незнам това минерално ли е или синтетика защото съм загубил тубата с малкото останало масло.Сигурен съм само че е 10W40.До 8000 км след смяната няма грам загуба на масло но се появи проблем с лампата за маслото-закарах го в сервиз,майстора каза че трябва да се сменят датчика на маслото и масления филтър иначе всичко др е ок.И така смени датчика и филтъра но нормално в този случай да се изгуби някакво определено количество масло.като взех колата забелязах че нивото е почти на минимума и сега трябва да долея но не съм много запознат и незнам какво точно.Ако някой може да помогне-знам само че маслото в двигателя е 10W40 което знам че е гъстотата,но незнам дали е минерално или полусинтетика?
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Масло на Фиат Браво 1.6 16в-минерално или синтетика???
Collapse
X
-
Благодаря колега а можеш ли да ми обясниш по тези цифри 10w40 ли се определя дали е синтетика или минерално и примерно може ли да има 10W40 и минерално и полусинтетика?Извинявам се за тъпите въпроси ама не съм много запознат!Когато опел,форд и циганин ги мързи-нищо не е в състояние да ги накара да заработят!
Коментар
-
Ivo_87 написа:Благодаря колега а можеш ли да ми обясниш по тези цифри 10w40 ли се определя дали е синтетика или минерално и примерно може ли да има 10W40 и минерално и полусинтетика?Извинявам се за тъпите въпроси ама не съм много запознат!Фиат Мареа 1,8 16В, 1999г
Коментар
-
malinovjr написа:И не само книгата на Haynes, но и всички други каталози препоръчват масло 10w40 пълна синтетика за двигателя които се коментира в темата !Alfa Romeo 159 1.9 16V JTDm powered by Sprintauto Service
Fiat Bravo 1.9 JTD 105 GT powered by emzo Ex: Fiat Bravo 1.4 12v (вече в баща ми)
Коментар
-
10W40 се произвежда:1. Пълна синтетика2. Синтетика3. Три базова полусинтетика4. Двубазова полусинтетика - не става за 20 000км ако изрично не пише че е long lifeКакво е сипал колегата не знам, но спокойно може да налива и всяко 5/40, стига да отговаря на експлоатационните характеристики или по-добро.Panda Climbing 4x4 1,2 FIRE
Коментар
-
За бензинов автомобил търси масло с ниво по API SL или SM. По ACEA - A3 и нагоре. Спокойно може да сипеш 5/40 вместо 10/40. 5/40 обикновено е синтетично или напълно синтетично. По-стабло е температурно и HT/HS>3.5. И понеже някой ще каже - ама то е по-рядко, няма такова нещо!!!Аз лично карам с Политрон 5/40 - ниво по API за бензин - надхвърля SM. Политрон 10/40 също е добър избор - API-SL.Разбира се има и други, важно е да спазиш спецификациите.Не знам що за стока е новата Селения КРЕ, но с тези разфасовки от 2литра само, губят доста клиенти.Panda Climbing 4x4 1,2 FIRE
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар