Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Ванкелов двигател

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Ванкелов двигател

Здравейте, колеги.

Отскоро се сдобих с друга колица, която си карам за кеф

Става въпрос за Mazda RX8, която е с ванкелов двигател. Тези, които са специалисти в областта по ДВГ знаят за какво говоря.

Знам, че Фиат нямат такива мотори в сериино произвидство и малко странно седи една такава тема в този форум, но от друга страна този ДВГ е интересен и непопулярен и за някои любознателни и кадърни хора би представлявал интерес. Освен това пускам тази тема тук, защото знам, че има много компетентни, способни и съвестни специалисти тук, които биха могли да споделят своя опит и гледна точка на прохождащите в областта

Темата е за всякакви наблюдения и коментари, но главно ме интересуват спецификите по поддръжка и експолоатация, защото това което знам е само теория. А между теорията и практиката има цяла бездна разстояние
    == Fiat Stilo == 1.6 16V 103 hp

На света съществува една единствена гигантска машина, която се командва от пигмеи и това е бюрокрацията. (Оноре де БАЛЗАК)

правили се такъв на фокус рс, да много добър и приятен за каране мотор, обаче
    малък ресурс на мотора части няма, проблем е маслото пие го като на чужда сватба,.
    незнам дали обаче защото е ротор или просто му трябва масло с друг визкозитет.
    Кара FIAT BRAVO 1,8/16V GT99. ГИ ФОБОС
    (\\\)[___////___](\\\) R.I.P. моя любов.
    Алфа 147 1.9 mjtd няква дукати история. Абсолютен саждо-генератор.

Коментар

То този мотор няма как да не гори масло, защото има отвори, през които в горивната камера се вкарва масло (даже май го смесва с бензина), за да маже сегментите на ротора (и по този начин уж да им увеличи ресурса)... но е всеизвестен факт, че сегментите на ванкелите са си кажи-речи консумативи :D
      Последна редакция от Punto_II_HGT; 12.04.2017, 20:26.
      1995 Fiat Brava 1.8 16V Анти Гравитационно Устройство
      2007 Opel Corsa 1.3 MultiJet 75HP

Коментар

Нека внеса малко светлина

Мотора работи с маслото. Сипва се минерално масло 15W40. Препоръчително е бездимно.
        Харчи между 500 и 800 грама масло на 1000 километра, което пак е теория. Още нямам натрупан опит от практиката.
        В горивото също се добавя ПРЕМИКС (специална добавка, която прави бензина по-мазен)

И да определено това повишава ресурса на двигателя много, защото екземпляра, който аз имам е на 140000 километра, а компресията му е перфектна по заводски данни. В сервизната книжка друго освен смяна на свещи и масло не е документирано. Следователно живота на сегментите като за консуматив очевидно е доста прилично дълъг. Колата е внос от Швейцария и затова имам доверие на сервизната история. Между другото се мери с различен от конвенционалния компресомер!

Да - сегментите (те са керамични) се износват по-бързо, отколкото на буталния ДВГ - това е факт, но като сложиш от другата страна факта, че липсват ремъци, ролки, гумички на клапани и сума ти друг чарколяк, който се сменя регулярно като консуматив на буталния двигател, то във финансово изражение нещата са горе-долу същите като поддръжка.
        == Fiat Stilo == 1.6 16V 103 hp

На света съществува една единствена гигантска машина, която се командва от пигмеи и това е бюрокрацията. (Оноре де БАЛЗАК)

Коментар

Working...
        X