Привет колеги, трябва ми съвет. Пунтото за пръв път ми прави следния проблем: пали нормално и при потегляне рязко губи оборотите при подаване на газ и гасне.Имам го над 4 години и днес проблемът се появи внезапно, без никакви признаци за това.Резултатът е, че трябва да потеглям с доста газ, което е доста неприятно в градски условия.Работи нормално на празен ход, държи си точно 800 оборота и когато подам газ за потегляне оборотите рязко падат, двигателят звучи сякаш се дави - нещо подобно на кашляне и ако не пусна педала веднага - угасва. Вдига оборотите след много, ама много деликатно натискане на педала постепенно и тогава потеглям. Накратко - не може да се форсира и усещането е все едно човек има налеп по гърлото и не може да си поеме рязко въздух (не знам как да го опиша по-нагледно). След като набере обороти и скорост си върви, включително при рязко подаване на газ на 3та/4та предавка.Та проблем с празния ход няма, но при по-рязко вдигане на оборотите - се появява.Както е известно - колата няма сменяем горивен филтър (или поне той е част от бензиновата помпа /Haines Punto Manual, стр. 86/ и не знам дали може да се почиства).Въздушният е на около 6 хил. км, махнах цялата кутия с филтъра и се държи по същия начин.Не светят никакви чек-лампи, всички показания по таблото са си нормални, не се усеща миризма на бензин, от ауспуха не се вижда да излиза по-различен пушек.В книжката се споменава още за:a) Acceleration sensor - enables the ECU to distinguish between engine roughness caused by pre-ignition (detonation) within the cylinders, or engine shake caused by abnotmal road conditions.b) Accelerator pedal potentiometer - Informs the ECU of accelerator pedal position so that a specific throttle opening can be determined by the throttle valve actuator.Но сега виждам, че тези два датчика са май само при 16-клапановите drive-by-wire версии, които нямат жило за газта, доколкото разбирам?Та затова търся съвета ви - къде може да е проблема?Колата е в подписа, базовото Punto Mk2, 1.2 / 8V / бензин, 2000г.
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Пунто Мк2, бензин - губи обороти и гасне при потегляне
Collapse
X
-
Да, на този страничния Датчиците, които си споменал са само за 16В мотора.Да не би проблема ти да е в дросела, там имаше някакви електроники."Без сърца, сме просто машини"
Toyota Prius 1.5 Hybrid
EХ- Brava 1.6, Marea 1.9 JTD, Multipla 1.6 Bipower, Jeep Grand Cherokee ZJ 5.2 V8, Peugeot 407 SW 2.0 HDI, Mitsubishi Pajero 2.8 TDI
Коментар
-
M5kov написа:Да, на този страничния Датчиците, които си споменал са само за 16В мотора.Да не би проблема ти да е в дросела, там имаше някакви електроники._________________________
FIAT Punto MK2, 1.2 / 8V / 2000 г.
Коментар
-
Да добавя малко по въпроса - снощи откачих акумулатора за проба (от разни писания помня, че това помага в определени случаи при разни грешки), стоя цяла нощ без акумулатор. Тази сутрин си запали нормално на по-хладно време, но проблемът остава като при една отсечка като включих на 2ра с по-малко газ започна да придърпва за няколко секунди и се наложи да спра докато се стабилизират оборотите. Някакви други идеи преди да я закарам на доктор?_________________________
Коментар
-
Аз бих сменил първо свещите. BERU вървят по 15-20 лв.Напълно възможно е и да е от тях, въпреки, че си ги сменял.Помниш ли твойте каква марка са?"Без сърца, сме просто машини"
Toyota Prius 1.5 Hybrid
EХ- Brava 1.6, Marea 1.9 JTD, Multipla 1.6 Bipower, Jeep Grand Cherokee ZJ 5.2 V8, Peugeot 407 SW 2.0 HDI, Mitsubishi Pajero 2.8 TDI
Коментар
-
willow75bg написа:Не претендирам за експерт,но този мотор има ли регулатор на бензина?При мен е вакумен и ако се спука мембраната вкарва гориво директно в всмукателните колектори и преобогатява сместа.Та в този ред на мисли погледни при теб как е.Друго което ми идва на ум е датчик температура._________________________
Коментар
-
M5kov написа:Аз бих сменил първо свещите. BERU вървят по 15-20 лв.Напълно възможно е и да е от тях, въпреки, че си ги сменял.Помниш ли твойте каква марка са?_________________________
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар