Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Има ли значение как са вързани колоните?

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Има ли значение как са вързани колоните?

Когато си смених колоте на колата, кабелите бяха все различни. От едната страна е черен с няква червена ивица и другия черен. От другата страна бял със зелен, и някакви такива мешаници и ги набодах както ми дойде. По принцип сменях и кабелите да чуя дали ще има промяна във високоговорителя, но свиреше все едно и също (на опела на баща ми, когато объркаш кабелите, колоните свирят едва едва).
    Fiat Bravo 1.8 16V 96'

Re: Има ли значение как са вързани колоните?

qnkov написа:
    Когато си смених колоте на колата, кабелите бяха все различни. От едната страна е черен с няква червена ивица и другия черен. От другата страна бял със зелен, и някакви такива мешаници и ги набодах както ми дойде. По принцип сменях и кабелите да чуя дали ще има промяна във високоговорителя, но свиреше все едно и също (на опела на баща ми, когато объркаш кабелите, колоните свирят едва едва).
    Има значение, на самото CD от горе трябва да имаш упътване кой кабел е "+" и кой "-", също така трябва да пише кой кабел за кой говорител е (ляв, десен, преден, заден)... А на самия говорител ако не ти пише кое е "+/-", вземаш една батерия от 1.5V и я допираш към двете кабелчета свързани към говорителя, ако мембраната изскочи на вънка значи там ти е "+".

Коментар

К’во СД бе брат. Говоря за колоните на Fiat Bravo. Отзад му смених колоните. Да, на говорителите пишеше като че ли + и - , не помня баш. Но всеки кабел ми беше различен цвят и не знаех кой ще е + и кой ще е -. Същата работа и във вратите. Аз по принцип мерих с мултицета. И на всеки кабел ми показваше някакво напрежение. Нямаше кабел без напрежение.
      Fiat Bravo 1.8 16V 96'

Коментар

Еми то ти показва някакво напрежение, но то може да бъде положително или отрицателно. Когато е положително - плюсът е при червената сонда, а когато е отрицателно - при черната. Разбира се, че всички кабели са различни, защото всеки е уникален:леви / деснипредни / задниплюс / минус.Комбинират се всяко с всяко. - ляв преден плюс- ляв преден минус- ляв заден плюс- ляв заден минус- десен преден плюс- десен преден минус- десен заден плюс- десен заден минусАко нямаше значение как са свързани - нямаше да пише плюс и минус, нито ляв и десен. Всички кабели щяха да са еднакви на цвят. Като свържеш колоните наопаки - обръщаш поляритета им. Започват да свирят наопаки. Вместо мембраната да скача навън - тя влиза навътре. При тих звук - как да е, ама при по-силен - слушаш, слушаш няколко дни и после отиваш за нови колони. На самите колони - ако не е ясно написано кое е плюс и кое минус - разгледай крачетата. Едното вероятно е по-дебело. То е плюс. Ако поровиш в раздела - има теми, в които е описано как стават измерванията.

Коментар

Колоните имаха + и -, просто не знаех кой кабел е за + и кой за - . Стана ми ясно да. Накратко, като меря кабелите и на черната сонда ми свети - , а като обърна не - значи това ми е + на този кабел.
          Fiat Bravo 1.8 16V 96'

Коментар

Working...
          X