Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Fiat Live Data Reader [Bosch EDC15 ECU протокол ?]

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Разменям един разходомер за един Правец 8.
    04/2000 Fiat Brava 1.9 JTD 105+

Коментар

vgeorgiev написа:
      Разменям един разходомер за един Правец 8.
      Два ?

Коментар

Ето снимки и на разходомер вграден в Алфа 156 с червен дисплей.

Коментар

А монитор за правеца трябва ли ти? Имам 4 работещи, но за какво ми е този разходомер, като си имам вграден в колата?
          Велосипед да, но ролкови кънки - не! Балканчето е без акумулатор, симсонката е без гуми. Я, падна ми се и фиатче 126! Вече съм с фиат и напреднал шофьор, та чак съм станал маниак, а сега и фанатик!

Коментар

Накрая реших да е цветен
            vgeorgiev написа:
            Замислям нещо с графичен дисплей.Ето проба с дисплей за Nokia 3310.

Коментар

кола

Има в интернет готови платки с дисплеи само се слага програма и показва каквито сложиш синволи демек тя да е допълнение към старата платка нещо такова http://www.techtoys.com.hk/PIC_board...598428483.html
              КЛЮЧАРА е тук – https://goo.gl/maps/GvEGbSeq7nk
              Пунто http://www.punto.mysteria.cz/puntoMk1/schema7.htm
              http://www.autoinfo24.ru/rukovodstva.../inomarki/fiat

Коментар

Мерси за линковете, Ключар.Всъщност ми трябва само дисплей. Ето какъв взех за проба:Доста е малък 128x160 точки 1,8 инча. Като на SE T610 дисплея

Коментар

кола

Спомням си като бях в Деизи DIVA и поръчвахме на китайците дисплеи за няколко хилади 2-3 трудно се наемаха да ги правят
                  КЛЮЧАРА е тук – https://goo.gl/maps/GvEGbSeq7nk
                  Пунто http://www.punto.mysteria.cz/puntoMk1/schema7.htm
                  http://www.autoinfo24.ru/rukovodstva.../inomarki/fiat

Коментар

@vgeorgiev Поздравления! Много готин проект!И аз съм замислил да си направя подобна машинка и намерих доста информация в интернет, а сега попаднах и на тази тема. Бих искал да попитам програмната част на OBDuino ли е, тъй като функционалността е същата и кода се разпространява публично?

Коментар

Здравей,Не е. Ардуиното не ме кефи. Иначе от ОБДуиното може да черпиш идеи.Ако имаш някаквъ въпроси може да питаш.

Коментар

Браво! Много добра реализация, изчетох темата с интерес!На моето Punto 1.9 JTD много ме дразни дървения бордови компютър и аз от първия ден се чудих какво мога да направя за да ми показва малко по-живи данни. От няколко седмици работя по хардуерната част и днес я завърших. Доста ми помогна тази тема и тази статия.Сега започвам да пиша и софтуерната част. Искам да попитам коя е библиотеката, за която говориш тук:
                        vgeorgiev написа:
                        Открих една библиотека, която ми помогна да имплементирам комуникацията.
                        Също искам да попитам възможно ли е по някакъв начин да повредя ECU-то през K линията?

Коментар

Според мен няма как да изгориш ЕКУто през К линията.К линията е отворен колектро/дрейн. Тестер устройството също, като има и пул ъп резистор 510 ohm.Ето библиотеката: http://en.pudn.com/downloads162/doc/...735743_en.htmlEDIT: Ето и фиатската документация на даталинк и апликейшън нивата.Това, което ти трябва е да прочетеш този пдф: fiat_kwp2000.pdfhttps://www.dropbox.com/s/aj15doiw2tn8kua/kpw.rar?dl=0паролата е: fiatforum2014
                          veskoy написа:
                          Браво! Много добра реализация, изчетох темата с интерес!На моето Punto 1.9 JTD много ме дразни дървения бордови компютър и аз от първия ден се чудих какво мога да направя за да ми показва малко по-живи данни. От няколко седмици работя по хардуерната част и днес я завърших. Доста ми помогна тази тема и тази статия.Сега започвам да пиша и софтуерната част. Искам да попитам коя е библиотеката, за която говориш тук:
                          vgeorgiev написа:
                          Открих една библиотека, която ми помогна да имплементирам комуникацията.
                          Също искам да попитам възможно ли е по някакъв начин да повредя ECU-то през K линията?

Коментар

vgeorgiev написа:
                            Според мен няма как да изгориш ЕКУто през К линията.К линията е отворен колектро/дрейн. Тестер устройството също, като има и пул ъп резистор 510 ohm.Ето библиотеката: http://en.pudn.com/downloads162/doc/...735743_en.htmlEDIT: Ето и фиатската документация на даталинк и апликейшън нивата.Това, което ти трябва е да прочетеш този пдф: fiat_kwp2000.pdfhttps://www.dropbox.com/s/aj15doiw2tn8kua/kpw.rar?dl=0паролата е: fiatforum2014
                            Благодаря много за библиотеката и документацията! След доста редакции успях да компилирам. Нямам идея дали работи защото е тъмно и няма да виждам нищо в мрачовата затова мисля да направя първия тест утре.Като цяло премахнах нещата свързани с L линията, тъй като няма да я използвам. Пооправих кастовете и някои от функциите и се компилира успешно.Имам въпрос. След като(ако) съм се свързал успешно с ECU-то как да поискам диагностичния режим и как да получа отговор? Респективно същата ли е процедурата при PID-овете?За сега имам това:
                            Код:
                            int main(void){    lcd_init();    lcd_clrscr();    wdt_disable();  // make sure the watchdog is not running    UBRRH = UART_BAUDRATE>>8;       // set baud rate    UBRRL = UART_BAUDRATE;    UCSRB =((1<<RXCIE)|(1<<RXEN)|(1<<TXEN));    // enable Rx & Tx, enable Rx interrupt    UCSRC =((1<<URSEL)|(1<<UCSZ1)|(1<<UCSZ0));  // config USART; 8N1    serial_msg_pntr = (signed char *)&serial_msg_buf[0];  // init serial msg pointer      iso_glob.uart_n_baud = N_9600;  // set baud rate to 9,6kBaud        iso_hardware_init();  // init ISO hardware    iso_uart_init();  // init ISO software UART        ident();  // send identification to terminal    serial_putc(’>’);  // send initial command prompt      sei();  // enable interrupts    if(iso_fast_init() == ISO_RETURN_CODE_OK) {        lcd_puts("ECU Connection:");        lcd_goto(40);        lcd_puts("Successful!");    } else {        lcd_puts("ECU Connection:");        lcd_goto(40);        lcd_puts("Error!");    }    _delay_ms(500);    return 0;}
                            Предполагам, че с iso_send_msg трябва да поискам диагностичния режим и с iso_recv_msg да получа отговор, но как точно?Примерно нещо от рода на:
                            Код:
                            unsigned char diagmode[6] = {0x82, 0x0A, 0xF1, 0x10, 0x81, 0x01};iso_send_msg(diagmode, sizeof(diagmode);
                            Само после не знам как да чакам за благоприятния отговор, по документация: {0x50, 0x81}. Също как да поискам оборотите на двигателя. Видях, че id-то на RPM е 0C. Само 0C ли трябва да изпратя?

Коментар

Ето рекуеста
                              Код:
                              char rqst(unsigned char data){		unsigned char request[3] = {0x02, RQ_DATA, data};	sei();	timer1_start(T1_PRESCALER);	while(TCNT1 < TIME_P3_DEF);	iso_send_msg(request, sizeof(request)); 			return CODE_OK;}
                              Код:
                              	do	{  		iso_recv_msg(msg_buff);  		++time_count;			db = msg_buff[0] & FMT_MSG_LENGTH;		cs = 0;		for(i = 0; i < db + 1; i++)			cs += msg_buff[i];		if ((msg_buff[db + 1]==cs) && (msg_buff[0]!=0))			res = 1;		else			res = 0;	}while((time_count < TIME_OUT_CNT) && (res == 0));
                              Хватката е да викаш iso_recv_msg докато получиш валиден респонс или до тайм аут.Прочети и тук http://www.avrfreaks.net/forum/avr-i...30-2-interfaceВ един от последните постове написах доста дебъг.Защо се връзваш на 9600 ?Връзваш се по този начин: {0x81, ecu_address, 0xf1, 0x81} Чек сумата се смята сама и се изпраща.

Коментар

Ами вързвам се на 9600 защото четох в предишните коментари, че на 10400 имало проблем.Проверих Unidiag файловете видях, че адреса на екуто е 0x0A, на тестера 0xF1.В iso_fast_init съм ги сложил:
                                Код:
                                /* send StartCommRequest message */    unsigned char start_comm[4] = {0x81, 0x0A, 0xF1, 0x81};
                                Та до колкото разбрах, за да взема някакви данни първо трябва да поискам startDiagnosticSession (hex value=10) Default Mode (OBD2 Mode) (hex value=81).Ето какво направих:
                                Код:
                                int main(void){    lcd_init();    lcd_clrscr();    wdt_disable();  // make sure the watchdog is not running    UBRRH = UART_BAUDRATE>>8;       // set baud rate    UBRRL = UART_BAUDRATE;    UCSRB =((1<<RXCIE)|(1<<RXEN)|(1<<TXEN));    // enable Rx & Tx, enable Rx interrupt    UCSRC =((1<<URSEL)|(1<<UCSZ1)|(1<<UCSZ0));  // config USART; 8N1    serial_msg_pntr = (signed char *)&serial_msg_buf[0];  // init serial msg pointer      iso_glob.uart_n_baud = N_10400;  // set baud rate to 9,6kBaud        iso_hardware_init();  // init ISO hardware    iso_uart_init();  // init ISO software UART        ident();  // send identification to terminal    serial_putc(’>’);  // send initial command prompt      sei();  // enable interrupts    int iSuccess = 0;    if(iso_fast_init() == ISO_RETURN_CODE_OK) {        lcd_puts("ECU Connection:");        lcd_goto(40);        lcd_puts("Successful!");        iSuccess = 1;    } else {        lcd_puts("ECU Connection:");        lcd_goto(40);        lcd_puts("Error!");    }    _delay_ms(500);    if(iSuccess == 1) {        unsigned char diagmode[5] = {0x81, 0x0A, 0xF1, 0x10, 0x81};        sei();        unsigned char return_code;        return_code = iso_send_msg(diagmode, sizeof(diagmode));        unsigned char time_count = 0;        unsigned char msg_buff[260];        timeout_multiplier = 0x19;        int db, cs, res, i;        if(return_code == ISO_RETURN_CODE_OK) {            do            {                iso_recv_msg(msg_buff);                 ++time_count;                   db = msg_buff[0] & FMT_MSG_LENGTH;                cs = 0;                for(i = 0; i < db + 1; i++) {                    cs += msg_buff[i];                }                if ((msg_buff[db + 1]==cs) && (msg_buff[0]!=0)) {                    res = 1;                } else {                    res = 0;                }            } while((time_count < timeout_multiplier) && (res == 0));         }        unsigned char rpm_request[5] = {0x81, 0x0A, 0xF1, 0x21, 0x30};        int rpm=0;        char text[16], rpm_str[5];        while(1) {            return_code = iso_send_msg(rpm_request, sizeof(rpm_request));            time_count = 0;            db=0;            cs=0;            res=0;            if(return_code == ISO_RETURN_CODE_OK) {                do                {                    iso_recv_msg(msg_buff);                     ++time_count;                       db = msg_buff[0] & FMT_MSG_LENGTH;                    cs = 0;                    for(i = 0; i < db + 1; i++) {                        cs += msg_buff[i];                    }                    if ((msg_buff[db + 1]==cs) && (msg_buff[0]!=0)) {                        res = 1;                    } else {                        res = 0;                    }                } while((time_count < timeout_multiplier) && (res == 0));                 rpm = cs * 1; // RDBLI_2000, 0x21, 0x30, "Engine speed", 1, "Engine speed", 1, "#scaling unsigned 2 X*1 RPM";                lcd_clrscr();                strcpy(text, "RPM: ");                itoa(rpm, rpm_str, 10);                strcat(text, rpm_str);                lcd_puts(text);                _delay_ms(150);            }        }    }    return 0;}
                                Ако съм разбрал правилно чексумата (cs) са ми данните (отговора)?

Коментар

Working...
                                X