Колеги, имам следния проблем: При влажно време, когато пусна предните чистачки се пуска и задната). Преди някой да е казал, че може да е от лосчето, не е - първо, защото е само при влажно време и второ, защото когато се пусне задната чистачка се пускат и фарчетата за заден ход. Колата е Фиат Стило и има датчик за задна скорост- проблемът сигурно е в него, но дали в самия датчик или в изолацията на кабела, как мислите? Искам да попитам къде се намира, някъде по скоростната кутия ще да е де, но дали мога да го достигна без канал и имате ли схемата му на свързване... или пък ако знаете кой бушон(ако има такъв) е само за задната чистачка да взема да го изключа временно че сега нямам време.Също и все пак ако имате други предположениа за случващото се? Благодаря!
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Като пусна предните чистачки се пуска и задната:))
Collapse
X
-
По принцип при работещи предни чистачки без значение от степента и влючване на задна скорост за маневра или др. автоматично тръгва и задната чистачка и работи докато не изключиш задната предавка или предните чистачки.Това не трябва да те притеснява,но за фарчетата за мъгла нямам идеяFiat Stilo 1.2 - 16v
80hp - 6 Speed '02
-
Датчикът за задна дава накъсо, или кабелите му са протрити и се допират. Най-вероятно "фарчетата" за задна се включват доста по-често отколкото предполагаш, но като вали включваш и чистачките, а комбинацията от чистачки + задна = задна чистачка и си мислиш, че имаш проблем с нея. А всъщност тя си работи нормално. Провери защо светват задните светлини за мъгла. Някой да кара след теб известно време и ще ти каже. Може и датчикът да блокира от време на време в затворено положение.
Коментар
-
Да обобщя, че май не го обясних добре:Когато си карам напред и завали дъжд си пускам чистачките, когато колата се намокри добре почва да работи постоянно задната чистачка(без да пусната и само ако са пуснати и предните чистачки), в същия момент и фарчетата за заден ход.Колата има датчик за задна скорост, който при пуснати предни чистачки пуска пуска и задната, ако дадеш заден ход. Същият датчик подава сигнал за пускане и на задните фарчета при задна скорост нали?Т.е. проблемът би триябвало да е в него или в кабела му.Всичко това се случва само когато вали много и покарам известно време в дъжда, т.е. вероятно кабелът на датчика за задна скорост се намокря и дава на късо.Въпросите ми са:1. Нали датчикът за задна, като пуснеш задна подава сигнал за пускане на задната чистачка при пуснати предни, както и за пускане на фарчетата за задна скорост?2. Ако е така проблемът е ясен - датчикът или кабелът му. Но възможно ли е да достигна до него без канал за да го огледам и изолирам кабелите, или да го сменя ако кабелите изглеждат добре? 3. Също и задната чистачка дали има бушонче да я спра временно?4. Имате ли схема на датчикът за задна скорост и окабеляването му?
Коментар
-
"Датчикът" за задна скорост е едно просто бутонче, което бива натиснато от някой чарколяк в кутията, когато включиш задна. Не е датчик. Не отчита никаква величина. Просто ключе, което прави верига. Букса с 2 кабела, по единия идват 12 В, а по другия се връщат обратно и отиват в лампите отзад. Отгоре ще е трудно да го достигнеш, предполагам. На JTD105 e откъм радиаторите. Може би и при теб е някъде там. Отдолу ще е доста по-лесно.Пак ти казвам - най-вероятно проблемът го имаш и при сухо време, просто не го разбираш, защото си в колата. Но като вали и пуснеш чистачките, го разбираш, защото тръгва и задната.
Коментар
-
ogi28b възможно е да го имам и на сухо, но като пускам да мия прозореца предните чистачки никога не го е имало, и почва само като стане яко мокро, та най-вероятно нещо се мокри.Значи датчика е двупозиционен,тактилен-възможно най-простия нещо като ключе-ясно. Това което ме интересуваше дали той пуска задните фарчета за задна- явно да.За схема и т.н. тва са подробности просто от любопитсвто исках да видя, сигуно щеше да има и други вериги на нея
Коментар
-
АА стоп машинката само ми я регулираха като сменях ремъците. Имах проблем вече с нея, сега е ок- в тъмното я проверявам като натисна спирачката дали и кога светва по-ярко червено зад мен.Иначе точно тва мислех, да проверя проводниците преди да купя нов датчик, но явно ще си ми трябва канал, какъвто вече няма във Враца(само извън града)
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар