Здравейте,интересуваме от къде в София мога да закупя диоди (съответно плюсови и минусови) за диодна плочка на динамо. Спрял съм се на този вариант, да ги сменя, защото е може би е най - евтиният. В моргата ми искат 70 лв. за алтернатор, който е в по-лошо състояние от моя. За нова дидодна плочка също искат някакви невероятни суми. Има вариант да взема диоди от друго динамо, но там се налага избиване от плочката и ново набиване, а това води до мачкане на леглата и корпуса на диодите. Ако някой е правил това "упражнение" ще съм му благодарен ако сподели от къде мога да ги закупя.
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Диоди за диодна плочка на динамо
Collapse
X
-
вземи си нова плочка , не е толкова скъпа. диодите на са плюсови и минусови. няма такова нещо. имаш 2 вида на плочката, едните са за голям ток за ротора, другите са за още по-голям ток изправителни за статора :D . освен това са монтирани с точкови заварки.а ти що реши да ги сменяш. ако са здрави, няма никакъв смисъл от смяна.
Коментар
-
За нова плочка искат много пари, поне там където аз ходих. Пък и не беше същият размер. Общо взето най-евтиният вариант е смяна на диодите. Два от диодите на радиатора са изгорели, след като те са заминали и в другите няма много живот. Поради тази причина искам да сменя всички, които са на радиатора. Колкото до разновидностите им диодите чисто технологично са реализирани по два начина - "+" свързан с корпуса на диода и "-" свързан с корпуса на диода. Това помага за по - лесна реализация на изправителния грец.
Коментар
-
Re: здравей
pi_66 написа:имам такава плочка с 6 диода оригинална купих за смена но се оказа друго и така ми стои ако имаш интерес за 40 лв е твои
Коментар
-
kolev написа:трябва ти същата плочка като твоята. неоригиналните са от 30 до 50лв по спомен. не изглеждат добре направени, но са ок. няма грижи с тях.на плочката имаш 3 малки диода за ротора и 6 големи изправителни. единствения вариант е да ги смениш с такива свалени от друга плочка.
Коментар
-
Преди малко закупих 6 диода от магазин за алтернатори. Към магазина има и сервиз. Диодите, които се предлагат са според модели на динамото. Моето в случая е модел Hitachi LR190-734B (Японско). Диодите за него плюсови и муинусовови са по 9 лв. за диод. 54 лв. трябваше да дам само за японските диоди. Предложиха ми и плочка за съответното динамо, но проблема беше, че имаше само оригинално за 120 лв. Оказа се, че диодната плочката на алтернаторите от опел с двигател ISUZU е почти същата. Разликата беше, че опелската има 1 диод повече (което не е проблем), но болта който излиза от плочката е малко по встрани. И този вариант отпадна. Диодите които закупих са BOSH - 3лв за бройка. Те са с малко по-голям диаметър на корпуса и по-дълги, но това няма да е проблем. Плочката, която я имам лесно ще се разпробие. Общо взето си решавам проблема с 18 лв. Остава само да преправя плочката.Прикачвам и малко снимки на месторазположението на магазина и диодите, които съм закупил (минусови - черни, червени - плюсови)Благодаря на всички отзовали се!
Коментар
-
Ето снимки на плочката с изгорелите диоди и същата плочка, но с набити новите диоди. При нея, за да се компенсира разликата в дължината на диодите, сложихме гитенксова плочка със същата форма между 2 те части.Всичко това беше съпроводено с разпробиване на дупките на плочката, след което изработване на гитенаксовата плочка с много пилене на шмиргел и разпробиване на малък струг. По-голямата дебелина на плочката измести мястото на залепване на проводниците на статора. За същите тези проводници 100 W поялник не беше достатъчен, за да ги залепи и използвахме поялник с газова горелка. Стругът послужи и за набиване на диодите вместо преса.
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар