Здравейте колеги. Нямам почти никакви познания свързани с електротехниката и за това се обръщам към вас.От няколко дни на сам замислях да си сложа лед светлини на мястото на мигачите ефекта е такъв:http://www.youtube.com/watch?v=dq0t9Jf5ACo получава се доста готин ефект като на всички нови коли сега ги прават и се забелязва как от ляво обикновенната крушка гасне постепенно докато дясната ЛЕД крусхка гасне изведнъж. Проблема ми е следния сложих такива крушки но сега мигачите почнаха да мигат бурзо все едно има изгоряла крушка по системата. Обяснявам си го с това че ледовите крусхки са с по ниска консумация и по нисък волтаж. Четъх в тази статия: http://www.superbrightleds.com/cgi-b...bulb-notes.htm но не разбрх много за какво ставаше въпрос че трябва да се смени някакво реле. Ако може с нещо да ми помогнете ще съм благодарен ефекта е много стилен на външен вид а има и лед крушки който светът повече от обикновенните ето и няколко снимки:
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
LED мигачи
Collapse
X
-
Сега прочетох че това се оправяло с нещо си наречено Load Resistors. Ето и схема но не ми е ясно какво представлява този резистор и как мога да се снабдя с такъв някой да помогне какво е наименованието на това нещо и каде ще го има. http://www.superbrightleds.com/pdfs/...istor_info.pdf
-
Релето, което е под волана, следи общия товар във веригата, който е зададен да бъде около 47 вата - преден мигач 21 Вата, заден мигач 21 Вата, мигач в калника 5 вата. Когато някоя лампа изгори, товарът спада. Релето отчита, че през него преминава ток, колкото за по-малко от 30 вата. Тъй като ЛЕД-лампата има мощност 1-2 вата, за релето ти това значи, че има изгоряла лампа. Започва да подава импулсите много бързо, като това е сигнал за водача, че има изгоряла най-малко една лампа. Мисля, че мигачът в калника не се отчита в тази проверка. Това, което е дадено на схемата, е успоредно свързване на товарен резистор, който симулира лампа с жичка. Той има малко съпротивление и разсейва много мощност като топлина. Така мощността на ЛЕД-лампите ако е 1 ват, а на товарния резистор - 20 вата - получаваш обща мощност 21 вата и получаваш хем ЛЕД-ефект на лампата, хем номинална мощност за самата лампа. Товарният резистор трябва да може да се охлажда добре, защото се нагрява доста. Като цяло - ти сам можеш да си направиш такова нещо, само трябва да си купиш компонентите от магазин за електроника.
Коментар
-
А има ли вариант Релето да се смени. Прмимерно общия товар на веригата да е 5-6 вата и така да се използват само Лед кръшки?Защото до колкото разбрах трябва на всяка крушка Лед да се слага товарен резистор а те греят колкото една нажежена жичка и ще е сложно да се изолират така че да не запалат нещо и в същотот време да се охлаждат?Ето тук мисля че намерих такъв резистор от схемата но нямам представа с какви параметри е http://www.kvazer.com/product.php?id_product=4552
Коментар
-
Този пише, че е 50 вата, 1 Ом съпротивление. Изчисляваш:I = U / R I = 14.4 (максимално допустимо напрежение в автомобила) / 1 = 14.4 АP (мощност) = U * IP = 14.4 * 14.4 = около 200 вата Прекалено много Направо ще го запалиш.Затова изчисляваш по обратния метод, за да знаеш какво търсиш:Трябва ти разсейване на 20 вата. По формулата за мощност:20 = 14.4 * ХХ = 20 / 14.4 = 1.39 АТок от 1.39 А преминава през такъв резистор, ако той има съпротивление (изчислено по закона на Ом) R = U / I или R = 14.4 / 1.39 = 10.36 Ом. Търсиш такъв резистор със съпротивление 10 или 11 Ом Трябва да може да разсейва поне 20 вата. Надявам се че не съм сбъркал никъде. Ред.: Бях сбъркал, но май се поправих. Ако потърсиш реле от стар автомобил тип "Лада" - техните релета май нямат тази проверка за товар и мигат винаги еднакво. Опитай.
Коментар
-
Може да се ползва нещо подобно като от този сайт http://www.shindengen.co.jp/product_...motherproduct1
Коментар
-
Ето тук една схема на реле за мигачи. Твоята може да е малко по-различна обаче принципът е същият.Там където е ограден диодът с червено фабрично е съпротивлението което те интересува.Съпротивлението мери тока на мигачите и като види че е по-малък подава по-малко напрежение и схемата си мисли че има изгоряла крушка. Като поставиш LED мигачи се получава точно тая ситуация.В тая схема вместо съпротивление е поставен диод и дори при 10 мА например напрежението е достатъчно за да работи схемата нормално.Недостатъкът е че трябва да ти изгорят всички мигачи за да разбереш че има проблем.Друг вариант е вместо диода да поставиш точното сътпротивление - малко бакалски сметки и проба-грешка и ще го нацелиш.Преди да сменяш релето защо не вземеш да го отвориш и да потърсиш точно това съпротивление (което е вместо диода в червено).А пък като се заиграеш може и да направиш някоя снимка за форума .Bravo 1.6 / 16
Коментар
-
Колеги ще съм благодарен ако някой помогне,че взех такива крушки за 30 кинта и ми седят в един шкаф...Fiat Bravo GT 1.8 16V 113hp с малко тЮнинг (снегорин)
KONI SPORT SUSPENSHION+EIBACH SPORT SPRINGS
Изработка на всякакви изделия от стъклопласт за леки и товарни автомобили-брони,прагове,калници,капаци,маски,надстройки и други!
Коментар
-
Колеги на това реле какво трябва да се модне за да работи и с диодни крушки на мигачите.Fiat Bravo GT 1.8 16V 113hp с малко тЮнинг (снегорин)
KONI SPORT SUSPENSHION+EIBACH SPORT SPRINGS
Изработка на всякакви изделия от стъклопласт за леки и товарни автомобили-брони,прагове,калници,капаци,маски,надстройки и други!
Коментар
-
до колегите с пунто мк2 каде се намира въпросното реле за мигачитеШофирай разумно, на пътя не си сам.
Fiat Stilo Dynamic 1.6 16V 103hp Grigio Sassi
Mercedes-Benz ACTROS 4141 - The big BOSS :D
Forever in my heart: Fiat Punto II ELX 1.2i 60к ; MAN TGA 33.360 Blue Bird
Коментар
-
todorshalev написа:до колегите с пунто мк2 каде се намира въпросното реле за мигачитеFiat Punto Elx 1.9JTD
Коментар
-
ardentbat написа:todorshalev написа:до колегите с пунто мк2 каде се намира въпросното реле за мигачитеШофирай разумно, на пътя не си сам.
Fiat Stilo Dynamic 1.6 16V 103hp Grigio Sassi
Mercedes-Benz ACTROS 4141 - The big BOSS :D
Forever in my heart: Fiat Punto II ELX 1.2i 60к ; MAN TGA 33.360 Blue Bird
Коментар
-
ogi28b написа:...Трябва ти разсейване на 20 вата. По формулата за мощност:20 = 14.4 * ХХ = 20 / 14.4 = 1.39 А e общия ток във веригата.Измерваш тока, който консумира LED крушката. Нека е Y. Умножаваш по 2, защото са две в паралел.Ток от 1.39 - 2*Y А преминава през такъв резистор, ако той има съпротивление (изчислено по закона на Ом) R = U / I или R = 14.4 / (1.39 - 2*Y) = 10.36 Ом. - 14.4/(2*Y)Търсиш такъв резистор със съпротивление 10 или 11 Ом Трябва да може да разсейва поне 20 вата. Сметката на Оги е ОК ако консумацията на LED крушката е пренебрежимо малка спрямо тази на обикновенната 10W крушка.В противен случай мигачите ще мигат по-бързо.Лично изпробвано на мотоциклет.Надявам се че не съм сбъркал никъде. Ред.: Бях сбъркал, но май се поправих. Ако потърсиш реле от стар автомобил тип "Лада" - техните релета май нямат тази проверка за товар и мигат винаги еднакво. Опитай.04/2000 Fiat Brava 1.9 JTD 105+
Коментар
-
rudiem написа:Само да вметна, че релето за мигачите на Ладата не е по-различно като функционалност от това на Фиата. Ако се скапе някоя от крушките на мигачите от дадения кръг, останалите започват да мигат по бързо.Fiat Marea 1.6/16V
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар