Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Това зарядно подходящо ли е за оловен акумулатор?

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

maskarata написа:
    На първата графика не става ясно какво се случва с тока след като се зареди акумулатора и напрежението се установи на 12.8V, докато на втората се вижда че тока е минимален при напрежение 13.8V, така че да компенсира саморазряда на акумулатора. Друг е въпроса колко трябва да е напрежението на поддръжка 12.8 или 13.8?
    Като достигне 14.4 В се изключва тока и чака до 12.8. След това се включва докато стане 14.4 и пак се изключва до 12.8.На първата графика токът е показан с черна линия. Напрежението е със синя.След като акумулаторът е зареден се повтарят циклично I4 и I5. Не се поддържа постоянно напрежение 13.8 В.
    Bravo 1.6 / 16

Коментар

Днес разговарях с продавача, и според него - първото било изключително несполучливо, и са спрели да го продават, докато второто било доста по-успешно, напълно автоматично е, само го включваш и чакаш да светне зелено. Така се изрази той. Относно зарядното на Ангелов - писах на мейла - никакъв отговор от 3 дни. Звънях на телефоните - никой не вдига. Освен това ми споделиха лоши отзиви за други негови продукти, а колега от форума ми прати една таблица с резултати от зареждане, в която са записани напрежението и токът през целия цикъл, но някак си тези резултати не се доближават до гореспоменатите графики, по-точно втората. Мисля да си купя второто от тези двете, особено като първото не го продават... Това горе беше графика на друго устройство, а конкретно на това, което искам да си купя - GYS TCB 60 - дават тази:
      Прикачени файлове

Коментар

nikolovvd написа:
        При изтощен акумулатор е важно началния ток да се ограничава, защото в началния момент акумулатора е много "лаком". Поради тази причина обикновен траф с изправител на "Грец" ще пуска максимален ток, ограничаван само от максималният ток, който може да премине през изправителя и ще доведе до неприятни последици.
        Идеята е трафа да не е повече от 2А. При такъв траф няма нужда да го ограничаваме с каквото и да било. Ако искаме да се ограничава има съвсем лесни за изпълнение схеми от 5-6 елемента с който плавно може да се регулира напрежението, съответно като падне напрежението пада и тока. Другото което се прави е последователно връзване на крушка. Когато е скапан акумулатора крушката свети, като се зареди изгасва или остава да свети слабо. Последното зависи от W на крушката.Варианти за изпълнение много, само човек да има време да се занимава.А купешките от 20-30 лв в много от случаите са пълен боклук, няколко пъти са донасяли при баща ми за ремонт такива и вътре си няма нищо.

Коментар

Оловен акумулатор се зарежда по схемата CC-CV. Тъй че втората схема !!!Няма производител на оловни акумулатори който да специфицира трикъл чардж и да го препоръчва пред CC-CV.

Коментар

ogi28b написа:
            Мисля да си купя второто от тези двете, особено като първото не го продават... Това горе беше графика на друго устройство, а конкретно на това, което искам да си купя - GYS TCB 60 - дават тази:
            Странни стойностти дават на тези графики.1. Напрежението при зареждане трябва да е по ниско от около 14,4 волта, в противен случай в акумулатора се образуват водород и кислород вследствие електролиза на водата. Обикновено е 14.2V.2. Вторият режим е на 13.5-13.8V и не е Float. Не знам защо използват така термините, но не е правилно.3. Float режим се прави на около 12.8V. Иначе не е никакъв Float. Това зарядно няма такъв режим.Аз лично не бих го използвал.
            Panda Climbing 4x4 1,2 FIRE

Коментар

chaveto написа:
              Другото което се прави е последователно връзване на крушка.
              Точно този метод съм ползвал преди години със старите зарядни, които ползват трансформатор и селенов изправител по схама "Грец". Просто, ефтино и ефикасно, защото не е правилно да се разчита на малък максимален ток (2 Ампера) на трансформатора. В този случай трафа работи в режим на късо и започва да грее, а винаги ще се намери една комбинирана крушка за фар с изгоряла една от двете светлини.Иначе използвам зарядно на ANG (Ангелов) и бях много доволен преди да го дам на един комшия (бивш полицай), който го повреди нещо и сега мига единият светодиод. Говорил съм с Ангелов и няма проблем да ми го ремонтират, но вместо да платя два пъти по 10 лв. за куриер сметнах, че ще е по-добре да си купя ново за 42 лв.
              Няма начин да няма начин!

Коментар

В "Конрад" това зарядно е 50лв. къде го има за 42?
                Alfa Romeo 159 1.9 16V JTDm powered by Sprintauto Service
                Fiat Bravo 1.9 JTD 105 GT powered by emzo Ex: Fiat Bravo 1.4 12v (вече в баща ми)

Коментар

Имам някакво зарядно, което се подмята вкъщи от бая време, дори не знам за какво е... Пише, че е за 12 волта. Ако ти върши работа ще ти го пратя в Сф.Не разбирам много, но прилича на това от първия пост.
                  Прикачени файлове
                  M-Benz E 250 TD 150hp
                  M-Benz 200d 75 hp
                  Peugeot Bipper 1,3 HDI много малко конски сили

Коментар

batproho написа:
                    В "Конрад" това зарядно е 50лв. къде го има за 42?
                    Най-вероянто ако си го купиш от производителя - тогава ще струва толкова. Още нямам отговор от Ангелов или офиса му. Несериозно! Аз искам да им дам пари, те се крият...msotiroff - това не е ли обикновено адапторче с изход 12 В? На мен ми трябва нещо към 14.4.ТУК можете да видите зарядното, което работи по първата схема CC->CV, която бях качил, само че цената му е двойна.

Коментар

Хич не знам, даже не знам за какво е... Прилича на такова за лаптоп Yellow_Flash_Colorz_PDT_05 Ама е по - обикновено от това последното...
                      M-Benz E 250 TD 150hp
                      M-Benz 200d 75 hp
                      Peugeot Bipper 1,3 HDI много малко конски сили

Коментар

Колеги, днес попаднах на друг модел зарядно, което работи по схема 2 - CC->CV: ЕТО ГОДруга марка, на която попаднах - Telwin: Заради правите черти ( | ) линковете не се генерират коректно, моля копирайте ::: линка ::: в нов прозорец.* ::: http://www.telwin.com/webtelwin/site.nsf/webframesetve?openform&E|3|6|1|807560|84| ::: - T-Charge 12 - Много компактно: 18 х 7 х 4 см* ::: http://www.telwin.com/webtelwin/site.nsf/webframesetve?openform&E|3|6|3|807010|84| Mototronic 6/12 V - поддържа 6/12 В, малко по-голямо от първото (около двойно), поддържа зареждане на дълбоко-разредени и сулфатизирани батерии* ::: http://www.telwin.com/webtelwin/site.nsf/webframesetve?openform&E|3|6|3|807027|84| Nevatronic 12 - най-обикновено автомтично, само за 12 В, 4АНякой има ли впечатления от тези устройства?

Коментар

Накрая си купих ето това. Отговаря на желаната схема CC->CV. С намотки е.
                          Прикачени файлове

Коментар

Оги, малко извън темата, но колко време те изкара този акумулатор?
                            Alfa 159 SW 2.4 Ti
                            Fiat Marea '99 1.6 16V ELX
                            "...внимавай че тези италиански кочини много вървят."

Коментар

http://forum.fiat-bg.org/viewtopic.php?t=67163 - тук съм писал разни неща. Сега е на 3 г. и 3 месеца.

Коментар

Да повдигна тази тема.В момента има промоция в Лидъл зарядно за акумулатор.За зарядно CC-CV цена от 36лв мисля, че е оферта.Даже ако акумулатора е прекалено умрял и е под 10 волта, прилага предварително тръкил, за да е максимално полезно зареждането. След като мине 10-те волта минава в ЦЦ-ЦВ и така нататък. Общо взето на хартия е прекалено добро за парите и за това и споделям инфото.Мисля да се възползвам, за това споделям и тук, ако някой му трябва.
                                A20DTH ЖТД ама не баш
                                1NZ−FXE ; 182A8.000 Брава
                                Х... 330XD, Мултипла, Мареа, Либра, Пунто; 166; Брава; 146; Тема; 145; Типо; Панда

Коментар

Working...
                                X