Колата е пунто 1995 година. Та в големия сняг пуснах пръскачките да си измия прозореца и явно чистачките са били замръзнали за стъклото понеже не тръгнаха в първия момент. Вчера забелязах, че като пусна лостчето чистачките не се връщат в изходно положение, а спират на момента (примерно в средата на стъклото) Днес погледнах предпазителите (включае онези, които са в двигателния отсек, ако не се лъжа има един 20А за постоянните +12V за моторчето) и всичките са здрави. Предложете какво да погледна за да го оправя, че много ме нервира.
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Изчезна ми самостоятелното връщане на чистачките
Collapse
X
-
Не търси изгорял предпазител. Причината е друга.Като тръгне да върти чистачката има едни диск с 3 концентрични контактни шини върху които контактуват пера, ... и така се поддържа да има напрежение на ел.мотора докато не се върнат в начално положение, независимо че вече си пуснал лостчето. При повечето модели през тия шини не минава тока директно за ел.мотора, а управлява реле, през контактите на което минава тока за ел.мотора.Лошо го обясних, ама по-добре да го види ел.монтьор. Няма нищо сложно. Може да караш и така ... ще му свикнеш, а като има време - ще ти го оправят. Айде, Весела Коледа ...Renault Clio 1.5 dci / Fiat Brava 105JTD / 1999 год.
http://forum.fiat-bg.org/viewtopic.php?t=43195
-
Haibusa2005 написа:От понеделник имам нови симптоми - нямам първа и втора степен (през 3 сек и бавна скорост) Цялата история намирисва на нова електроника - продава ли се отделно или да си диря цяло моторче?>>>>>>> Move Bitch Get out of the way!!! Punto is the way !!! <<<<<<Boooooooo>>>>MOVE OVER ->
Коментар
-
lithrone
Haibusa2005 написа:От понеделник имам нови симптоми - нямам първа и втора степен (през 3 сек и бавна скорост) Цялата история намирисва на нова електроника - продава ли се отделно или да си диря цяло моторче?
Коментар
-
Ако чистачките не тръгват и след малко побутване се оправят вероятно е от контактния диск. След побутването контактите допират на друго място по диска и затова чистачките се задвижват.Има нещо друго на което е добре да се обърне внимание. Ако чистачките са замръзнали не е добре да се опитваме да ги пуснем.Първо защото се натоварва моторчето на чистачките - на празен ход през него преминава няколко пъти по-голям ток и има опасност да изгори.Второ, натоварва се механиката понеже моторчето поради по-големия ток има по-голям въртящ момент и с по-голямо усилие се опитва да задвижи механизма.Лично аз съм си приел че ако чистачките са ми замръзнали не ги включвам. Като поработи 15-тина минути колата и духалката е включена към предното стъкло чистачките се размразяват и може да се използват нормално.Освен това ако стъклото е почиствано със стъргалка по него остават заледени участъци и при движението на чистачките се повреждат гумените им пера.Сутрин преди да тръгна пръскам предното стъкло със спрей за размразяване и го почиствам с едно перо което обикновено го използвам на автомивката за изсушаване на колата.Bravo 1.6 / 16
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар