здравейте колеги - имам следния проблем.Не ми светят габаритите и също така не ми свети и таблото. По принцип - по таблото не ми свети индикатора за фаровете и самото табло - мигачите и дългите ми светят (когато подавам мигач).Преди време имах друг проблем - чистачките ми работеха само на най-бързата скорост и от време на време (особенно зиамта ) като давах мигач ми спираше парното. Докато един прекрасен ден съпруга ми не трагна да ми сменя гумите и установи че нямам нито фарове нито чистачки- та така колата ми стоя 2 дена в сервиз и ми казаха че е от моторчето за чистачките и трябва да се смени - така смених моторчето (взеха ми доста парички за това но както и да е) След което ми казаха че няма да имам проблем - но това беше само временно - тръгнах на път и в Търговище установих че пак нямам фарове - и хайде пак в сервиз сега пък ми казаха че е от устройството за фаровете и чистачките и то трябвало да се смени - та сменихме и него . и уж пак всичко беше наред - докато не установих че имам проблем с мигача - започна да мига индикатора на таблото много бързо - и предполагам се досещате бях като дискотека - отраниха ми и този проблем (свекъра ми го оправи оказа се че някъде давало на късо някакво кабелче ) и така до сегашният ми проблем .Не светещиото табло и несветещите габарити - отидох пак в сервиз и ми казаха че пак трябва да смени тоза с лостчетата за чистачките и фаровете.Обръщам се с молба към Вас - моля посъветвайте ме за читав майстор по токовете към когото мога да се обърна и да ми реши проблема - че вече ми писна от набедени майстори.!!!!
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
проблем с габаритите на Фиат Браво - 98 г 1.6 16V -
Collapse
X
-
Колега, ти си кръводарител направо.. Ако не ти сваети само и единствено таблото, провери буксата на врътката за регулиране на силата на светлината на таблото. Може би самата врътка е дефектирала. Ако обаче освен таблото не свети и нищо друго - нито централна конзола, нито задния номер, тогава ще помислим допълнително. Индикатор за късите фарове в Браво/а НЯМА и никога не е имало, в нито един модел. Това което ти казвам важи само ако си проверил внимателно предпазителите с мултицет и си сигурен че не е в тях проблема.
-
Колега, аз имах подобен проблем. Първоначално нямах къси, нещо се беше прецакало лостчето. Направих мостче между тях и габарита и карах малко така, при което лоста напълно се прецака.. Съответно карах известно време на дълги като ги бях наклонил максимално на долу докато сменя лостчето. Смених го с ново, сега обаче ми изчезваше от време на време габарита. Т.е. къси и дълги имах, но лампата на таблото за габарит не светеше, както и цялото табло, и отзад габаритите. Оказа се че причината е в една букса която е точно под лостчето за светлините и мигачите, но за да я видиш трябва да смъкнеш пластмасата под волана. Размърдах я малко и габарита се появи. Проводниците бая се бяха огънали и явно прекъсват, а и буксата нещо не е в час. Като махна въпростната пластмаса за да не притиска тая букса всичко се оправя. Затова сега съм развил леко единия болт от 3те които държат тая пластмаса (този който е вляво съответно) и така си карам вече 2 месеца и всичко е ток. Така и ще карам поне докато не си намеря такава букса, а те мисля че не я продават, а по моргите вървят само комплект там с едни други мизерии. Незнам дали съм ти помогнал нещо, но виж да не ти прекъсва и на теб оттам.Fiat Brava 1.4 12V
Коментар
-
Благодаря Ви за бързите отговори колеги :D Колега ogi28b - определено май съм от кръводарителите - женска му работа ще кажете Вие мъжете - (но не разбирам и немога да си отстраня сама проблема ) именно за това писах тук за да ме посъветвате какво да правя Вчера погледнах - оказва се че не ми свети таблото , габаритите а и номера Както ме е посъветвал колегата Dandy - ще помоля сега почивните дни съпруга ми или свекъра ми да погледнат дали проблема не от въпросната букса.Благодраря Ви още веднъж - ще Ви информирам след празниците за резултата - надявам се да решим проблема и да не ходя по майстори пак Весели празници колеги !!!
Коментар
-
E, нямаше да е лошо ако пишеш и по време на празниците... Провери дали ще светнат габаритите, когато завъртиш контактния ключ назад, на позиция "габарити при паркиране". Става като въртиш назад, и натиснеш черното копченце под патрона. Провери също дали ако си на позиция габарити, ще можеш да включиш предните светлини за мъгла, ако имаш такива. Може да ти звучи безсмислено, но е важно, за да мога да ти кажа по-нататък къде и какво да провериш . Успех.
Коментар
-
Здравей колега ogi28b - тъкмо пробвах това което си ми написал - когато завъртя ключът на позиция "габарити при паркиране" - габаритите светят А когато се опитах да светна фаровете за мъгла - когато завъртя на позиция габарити - не светят - Колега ogi28b очаквам съвета ти !Все още не съм пробвала това което когата Dandy ме посъветва - утре ще проверим буксата
Коментар
-
Абе я провере 10А бушони, долу, вляво, под волана. Държи се на три болта. Първо от незнание, после от безхаберие гърмях такъв бушон. Резултатът беше това, което е в момента при теб. Те са червени. Проверете ги всичките, нищо, че на самата пластмаса пише къде са. При мен бяха разбъркани. Вдигате бушончето на светлина и ще се види дали пластинката се е стопила или не. Ако е стопена, сменяйте. Аз имах същия проблем на Бравото и двата пъти беше точно това. Ако не е това, което аз смятам, нямам си на идея.NOW: ???
Ex: Fiat Bravo 1.6 16V 05.2000 - CA 3978 ??
Ex: Fiat Bravo 1.2 16V 12.1999
Коментар
-
След като провериш това което казва колегата Dandy, ако можеш да работиш с мултицет , е доббре, въпросната букса я свали. Или ако не ти - някой който разбира. На нея най-вероятно има 5 кабела, със следните цветове:1- СИВО_ЧЕРВЕНО2- СИНЬО_ЧЕРВЕНО3- ОРАНЖЕВО_БЯЛО4- СВЕТЛОСИНЬО_ЖЪЛТО5- ЗЕЛЕНО_ЖЪЛТОКогато колата е на контакт, а тази букса е откачена - на кабели с номера 3 и 4 трябва да има +12 В.Ако има - свържи (или който работи - да свърже с мост накъсо през буксата кабели с номера 4 и 5 и някой отстрани да гледа дали габаритите ще светнат. Ако светнат - лошо. Ако не светнат - пак лошо, но по-евтино лошо.Ако има разлики в цветовете, може например зеленото да не е зелено, или ссветлосиньото да не е светллосиньо, но при всички случчаи се търсят двата кабела на които има жълто. Ако всичко останало в инсталацията е наред, то свързването на тези кабели трябва да доведе до светване на габаритите, таблото, номера, и до светване на фаровете за мъгла, като са включени от тяхното копче. Свързването на погрешни кабели не е опасно и няма да доведе до изгаряне на нещо друго svetkos_ - добър съвет Всичко за което говоря трябва да се прави при проверени и здрави предпазители.
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар