Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Схеми на интерфейси за връзка с ECU

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Явно че да
    FIAT BRAVO II 1.4 GPL
    FIAT BRAVA 1.6 16V 103ps
    FIAT TIPO 1.6i.e. 835.С1 '93 ABS
    FIAT UNO 1.5

Коментар

Да ако на колата няма Л линия може да не се включват елементите които я управляват.В допълнение е добре да се свърже 2 и 6 извод на DB9 конектора (J1). Не знам дали е нужно но в оригиналната схема на визата е така.Днес успях да отделя малко време и подкарах ELM327 адаптора Чете всичко което чете и Unidiag софтуера. Чете и всичко друго за което си признава ECU-то но в момента търся инфо какво е значението на параметрите които връща.Управлявам го през обикновен терминален емулатор.За да тръгне обаче се нуждае от малко тунинговане - трябва да се пратят няколко команди които да го конфигурират за работа според спецификацията на Fiat.Странното е че почти същото го правих преди и с един клонинг на ELM323 но без успех - явно не е бил добре копиран ...Оказа се че моето ECU частично поддържа OBD2 спецификациите - поне в частта за четене и триене на грешки, така че специализираните тестери би трябвало да се справят с него.Сега имам една молба: Има ли желаещ да се заеме да нахвърля една програмка която да комуникира с ELM327.Комуникацията става на скорост 9600 bps и формат 8N1 без flow control - общо взето съвсем стандартна комуникация ...Програмата трябва да прави следното:1.След стартиране да изпраща по серийният порт последователност от ascii символи които се задават предварително и служат за инициализация на ELM327.Хубаво е да се четат риспонс съобщенията за да се гарантира че всикчо е ОК но това не е задължително. Комникацията е AT подобна - примерно праща му се ATZ той се рисетва и отговаря с ELM327 v1.2a Повече инфо за набора от команди има тук -> http://www.elmelectronics.com/DSheet....pdf2.След инициализацията се праща команда която стратира връзката с ECU-то.Следи се за риспонс код и ако той е ОК се изпращат команди за четене на параметрите.Списъкът с командите е добре да се чете от външен файл. Риспонсите на всяка заявка се парсват за да се извади от тях пейлода. Той се обработва по предварително зададена формула и се визуализира.Пример: за четене на оборотите се изпраща 21 30 и се получава отговор 61 30 00 00.61 30 е позитивен отговор на заявката, а 00 00 е стойността на оборотитеЦялата комуникация отново е в ascii като значението на всяка двойка символи се интерпретира като 16 тично число т.е. оборотите са 0х00 00По сложното тук е в това че дължината на пейлода може да варира. От 1 до 61 байта, като няма индикатор колко е точно.Възможно е да се извади инфо за дължината чрез разрешаване на дебъг информация от ELM327 или чрез предварително задаване във файла с командите.Общо взето е това ... Разбира се след като се види че всичко става и се изтества на повече модели може да се мисли за нещо по сериозно - графики, статистики, ъплоуд/даунлоуд на софтуер в ECU-то ...Ако някой иска да се вкючи - да ми пише ...За сега ще тествам през терминален емулатор ... освен ако не се опитам аз да напиша нещо ... но не съм програмист и ще стане дървено

Коментар

Намерих нещо (пак от добри хора) на външния си хард което може да е интересно.Весели празници на всички.
        Прикачени файлове

Коментар

Нов DEF файл за EDC15C7 - JTD100 - Bravo/Brava и др.За Unidiag KWP2000
          Прикачени файлове
          F9Q750 @ 151hp/332.2Nm

Коментар

Даже и го изпробвах DEF файла
            F9Q750 @ 151hp/332.2Nm

Коментар

Направих си платка с МС33199, но не съм го изтествал напълно. Много готин чип и се намира лесно имаго в ПАСАТ-електроникс.
              Fiat Brava 1.9 TD

Коментар

Неиска да се закачи, бравото е 96г., но имам 3 кабела на буксата за диагностика???
                Fiat Brava 1.9 TD

Коментар

Dido_D написа:
                  Неиска да се закачи, бравото е 96г., но имам 3 кабела на буксата за диагностика???
                  Това е защото си с К и Л линии. УниДиаг-а работи само с К линия. Трябва ти Виза на 2 кома.
                  BRAVO 1.6 16V

Коментар

Аз си мислех, че след 98г. са с К и Л, но явно съм сгрешил. Така 2-та кома задължителни ли са? В темата гледах мнение с К и Л само от един порт?
                    Fiat Brava 1.9 TD

Коментар

за К+L , ти трябват 2 ком-а
                      F9Q750 @ 151hp/332.2Nm

Коментар

Май няма система коя година какво се ползва ...Наскоро с адаптер направен по последната схема и Виза през 1 сериен порт успешно се закачихме за Brava 1,8/16V. Колата беше 96-та година.На конектора за диагностика имаше само два кабела ...

Коментар

Аз пробвах платката и на кола само с К(на NikMar - бравата),но не се закачи бях забравил да закъся 2 и 6 на DB9, след това не съм пробвал.Да няма нещо по висата? Настройки или знам ли може да пропускам нещо?
                          Fiat Brava 1.9 TD

Коментар

Благодаря на колеги които удариха по едно рамо. Всичко си тръгна!
                            Fiat Brava 1.9 TD

Коментар

Хайде народе на новата версия на Unidiag Прясна, прясна.
                              Прикачени файлове
                              F9Q750 @ 151hp/332.2Nm

Коментар

Качих я тук -> http://www.fiat-bg.org/Downloads/Fia...00_0_4_0_3.zip

Коментар

Working...
                                X