Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Осветление в багажника - подобрение със светодиоди

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

не бях в течение, но така или иначе ако е да ти върши работа, мисля, че и с крушка става
    Lancia Lybra'99 2.4 JTD - 135hp
    Fiat Bravo'97 1,6 16v
    Fiat Tempra'91 1,6 mono

Коментар

ogi28b написа:
      Ето какво си направих, с помощта на 36 броя светодиоди от CREE - C503C-WAN (0.02А; 3.2V), и съответнитe съпротивления. Свети учудващо добре, очаквах по-малко. Като си направя още едно такова, ще ги сложа в плафона отпред. Малко скъпо излиза, ама като си науми човек нещо...
      защо слагаш по два резистора по 120 ом. на редица, а не един от 240? имам в первид схемата.мисля си че един кондензатор /напр. 1 mf/ би поел пада на напрежение. какво ще кажете? аз електрониката съм я зарязал преди 10 години, но май ще отварям дебелите книги, че ми стана интересно.
      F/I/A/T/ Stilo 1.9 16v 04г.
      F/I/A/T/ Marea 1.6 16v 97г. - EX

Коментар

Такива имаше. 240 нямаше в магазина от който пазарувах компонентите. Имаше 120, и ми се видя същото с 2 по 120. Можеше и 260 ли, 270 ли е следващия, който може да сложа, но ми се искаше да съм максимално близо до спецификациите на светодиода по книжка - 20 мА/ 3.2 В , 14.4 максимално напрежение в изправна кола.Аз пък от електроника грам не вдявам - само копирам - тоя ми казал нещо, оня друго, там съм прочел трето.. и комбинирам, и така. Сигурно има доста по-добри варианти, например с ШИМ през такъв светодиод могат да се пропускат на импулси до 100 мА ток. Аз веднъж го подложих на 70 мА постоянен ток, изпуши бързо, но пък светеше.... "майка си и баща си"

Коментар

благодаря за отговора ogi28b. започвам и аз да експериментирам. ще пиша в скоро време за резултата.

Коментар

Поиграх си малко и с осветлението на бутоните за ел. стъкла. Сега и седемте светят перфектно. Дори малко силно като че ли. На 1 снимка е съвсем тъмно, за да не влияе другата светлина на камерата, а на втората - свети осветлението в колата, което също е от новия модел, със светодиоди, и е доста силно. И с него - пак се вижда колко по-силно светят бутоните.
            Прикачени файлове

Коментар

нещо интересно. няма връзка с темата, но все пак е интересно - как се правят "ангелски очи" със светодиодиhttp://video.google.com/videoplay?do...gel+Eye+Rings#

Коментар

ogi28b написа:
                Поиграх си малко и с осветлението на бутоните за ел. стъкла. Сега и седемте светят перфектно. Дори малко силно като че ли. На 1 снимка е съвсем тъмно, за да не влияе другата светлина на камерата, а на втората - свети осветлението в колата, което също е от новия модел, със светодиоди, и е доста силно. И с него - пак се вижда колко по-силно светят бутоните.
                много е силно - и аз направих едната врата така, с по-ярки, но после върнах обикновени 3 мм - така свелината е идеална, дори на дълъг път, като свикнеш с тъмнината - не дразни.

Коментар

Добре е, свикнах точно за 2 км, през следващите 2 - бях забравил че свети по нов начин. Абе не е кой знае ква сложнотия, утре може да ми скимне да свети в синьо, или в друг пернишки цвят.

Коментар

Здрасти и от мен ... вчера си направих ново осветление в багажника понеже старото не работеше .... ще кача по късно снимки да покажа какво съм направил понеже сега още сам на работа
                    AUDI 1.8 20V TURBO
                    ex - FiAT BRAVO 2.0 20V, 1.9 JTD ++, 1.8 16V+газ, Alfa Romeo 1.9 JTD

Коментар

както обещах одеве колеги ето и снимки от крайния резултат .... сложих допълнителен прекъсвач понеже причината да не работи осветлението беше че прекъсвача който е вграден в механизма за затваряне на багажника се беше прецакал ... и го побългарихме малко нещо на последната снимка кадето се вижда крайния резултат не е много добра ... всъщност е много по светло но незнам защо излиза толкоз тъмно
                      Прикачени файлове
                      AUDI 1.8 20V TURBO
                      ex - FiAT BRAVO 2.0 20V, 1.9 JTD ++, 1.8 16V+газ, Alfa Romeo 1.9 JTD

Коментар

ogi28b написа:
                        колега сменял ли си резистирите в самото копче или остави фабричните. при мен има един от 400 ома, който беше към фабричния диод. сложих нов обикновен светодиод, но не иска да свети само премигна два три пъти.

Коментар

LED

Сега след срещата смених габаритите с по мошни светодиоди 1.5 W и много добре се получаава утре ще проверя как свети през деня
                          КЛЮЧАРА е тук – https://goo.gl/maps/GvEGbSeq7nk
                          Пунто http://www.punto.mysteria.cz/puntoMk1/schema7.htm
                          http://www.autoinfo24.ru/rukovodstva.../inomarki/fiat

Коментар

Разбира се, че съм ги сменил, всеки светодиод си има самостоятелни характеристики. Сложил съм 560 ома, на светодиоди 20 мА/3.2 Волта, изчислено спрямо 14.4 В в колата. Не го прави като мен с такива 5 мм, защото стават твърде силни. Май и аз ще ги сменя тези. 3 мм ще е по-добре.
                            Прикачени файлове

Коментар

ogi28b написа:
                              Разбира се, че съм ги сменил, всеки светодиод си има самостоятелни характеристики. Сложил съм 560 ома, на светодиоди 20 мА/3.2 Волта, изчислено спрямо 14.4 В в колата. Не го прави като мен с такива 5 мм, защото стават твърде силни. Май и аз ще ги сменя тези. 3 мм ще е по-добре.
                              ами имах 5 мм в под ръка, но това за проба. ако го запаля да свети ще се снабдя с необходимите материали и ще направя всичко както трябва. чудно ми беше как си сложил резистора, но сега видях.

Коментар

Аааа, има относително много място в копчето, не е проблем. Този е 1/4 ват - 7 мм дължина.

Коментар

Working...
                                X