Днес най-после подмених старата лампичка с нажежаема жичка с група светодиоди, и останах доволен. Напоследък много ме дразнеше слабата жълтеникава светлина, и отидох та си накупих 12 св.диода от тези - фи 5 мм, яркосветещи дето ссе водят. Свързах 4 последователно, направих го 3 пъти, като трите комплекта с по 4 последователни диода, ги свързах успоредно. Всичкото това го свързах към мястото на което се закрепва лампичката, и го включих, и то взе че светна. И даже не напича, пък си свети силничко. Не е като прожектор, но е доста по-добре от това което беше, и е бяло. А старата лампичка беше стопила част от цокъла, понеже много напичаше, беше си 10 вата. Надявам се там никога повече да не пипам. Всеки може да си го направи, ако реши, лесно е. Утре може да сложа 1-2 снимки, ако не забравя. Като изгорят светлините на задния номер, и те ще претърпят тази промяна.
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Осветление в багажника - подобрение със светодиоди
Collapse
X
-
Re: Осветление в багажника - подобрение със светодиоди
Е колега аз почнах тая процедура от предната част на колата а ти от задната. Ама като гледам как вървят нещата истината е там в светодиодите. А като за статистика аз хвърлих едни рефлектори заради габаритните крушки защото така хубаво бяха нагорили пластмасата и всичко се беше опушило. Сложиш едни ментаци от 2лв. ама те караха ден до пладне. На техния цокъл сложих и аз като тебе 4 св.диода последователно и не съм пипал повече там .След това минах и на таблото та го преформих и него.Третия стоп е готов само не ми остава време да го сменя. И в интерес на истината ако човек си слага и цената на труда за в бъдещи процедури по смяна на крушки което е неизбежно разбира се с диодите излиза по евтино да не говорим за счупените пластмаси и щипки когато се бърника често. Правиш го веднъж за винаги.
-
u_bo
lov написа:...... Правиш го веднъж за винаги.
Коментар
-
ogi28b написа:Всеки може да си го направи, ако реши, лесно е. Утре може да сложа 1-2 снимки, ако не забравя. Като изгорят светлините на задния номер, и те ще претърпят тази промяна.Fiat Punto 1,1- 1996г.
газ-бензин , "Lovato"
Коментар
-
Не свързвайте светодиоди все едно са 3 волтови крушки. В най-добрия случай няма да светят толкова дълго колкото очаквате. Трябва да се знаят 2 основни параметъра: Номинален ток и пад на напрежението при този ток на светодиода. Например 20мА и 2Волта. При условие, че имаме захранване от 12,6 до 14В от акумулатора, свързваме 12,6Волта / 2 Волта = 6 светодиода. При 2 Волта всеки светодиод по 6 = 12 Волта, т.е. остават от 0,6 до 2 Волта до захранващото напрежение. То ще се гаси от токоограничаващ резистор със съпротивление R=U/I= 2/0.02=100 Oмa. Мощността му е U*I= 2*0.02 = 40mW. T.e. всеки не-СМД би свършил работа. Като купувате светодиоди гледайте тези параметри на светодиодите, защото все едно си давате парите за нещо, което не знаете какво е.FIAT BRAVO II 1.4 GPL
FIAT BRAVA 1.6 16V 103ps
FIAT TIPO 1.6i.e. 835.С1 '93 ABS
FIAT UNO 1.5
Коментар
-
Ето го. Просто е ..... ънбилийвъбъл! (Невероятно!) Колкото изкара - толкова. като се преебе, ще му сложа някакво леко съпротивление. Може ли да се преебе като не се нагрява? Всъщтност какво им се преебва на диодите че спират да светят? На обикновена кручка - ясно - изтънява жичката и се къса след време. А диода?
Коментар
-
u_bo
ogi28b написа:Ето го. Просто е ..... ънбилийвъбъл! (Невероятно!) Колкото изкара - толкова. като се преебе, ще му сложа някакво леко съпротивление. Може ли да се преебе като не се нагрява? Всъщтност какво им се преебва на диодите че спират да светят? На обикновена кручка - ясно - изтънява жичката и се къса след време. А диода?
Коментар
-
Neno Er написа:Нищо не казваш за токоограничаващи резистори.Renault Clio 1.5 dci / Fiat Brava 105JTD / 1999 год.
http://forum.fiat-bg.org/viewtopic.php?t=43195
Коментар
-
ogi28b написа:Ето го. Просто е ..... ънбилийвъбъл! (Невероятно!) Колкото изкара - толкова. като се преебе, ще му сложа някакво леко съпротивление. Може ли да се преебе като не се нагрява? Всъщтност какво им се преебва на диодите че спират да светят? На обикновена кручка - ясно - изтънява жичката и се къса след време. А диода?Frontera Sport, X20SE март 1998
Коментар
-
ами диодите ми ги продадоха като за 3-волтови, но аз си мисля че са за 3.6, и затова съм вързал 4. Когато ги пусна през 3 волтова батерия, свети много слабо, затова смятам че са за повече от 3. Когато ги пусна през 3.8 волта - батерия на ГСМ, светят супер ярко, и започват да се нагряват. затова реших че може би са за 3.6 (Е така ако се смята като мене - тежкО). 4*3.6 = 14.4. С мултиуреда на колегата ilkor съм мерил напрежение на празен ход - 13.7 волта, ако не се лъжа. Така че надявам се да съм в играта Забравих да ви кажа нещо - когато за теста свързах 5 от тези диоди последователно - едвам запалиха! Светеха колкото да не кажеш че не светят. И не започнаха да се нагряват, затова реших че 4 е моето число. В общи линии разсъждавах като колегата Skip_01.Сега да ви питам - Дали ако направя нещо подобно с лампичките в купето, ще се запази ефекта на постепенното светване и угасване ? Питам защото знам, че диодите са по-чувствителни на промените на напрежение от лампичките с жичка? А пък осветлението в купето също ми се струва много слабо и дразнещо-жълто, а не ми се иска и там да ровичкам по няколко пъти.
Коментар
-
ogi28b написа:...Сега да ви питам - Дали ако направя нещо подобно с лампичките в купето, ще се запази ефекта на постепенното светване и угасване ? Питам защото знам, че диодите са по-чувствителни на промените на напрежение от лампичките с жичка? А пък осветлението в купето също ми се струва много слабо и дразнещо-жълто, а не ми се иска и там да ровичкам по няколко пъти.Frontera Sport, X20SE март 1998
Коментар
-
Точно за това се притеснявах когато правих багажника, и измислих следното - както са много диодите, леко ги закривявам да се получи нещо като дъга от диоди така всеки свети на ралзично място, и това комбинирано с плафончето в багажника, което също е така грапаво (да разсейва светлината), и се получи супер. Така че и горе мисля да стане по същия начин. Днес отворих горе да видя как са нещата - то си плаче за диоди! Има 2 лампички, които мисля да сменя с 2 групи от по 20 диода (5 успоредни групи по 4 последователни, място има пре-много. Само дето за 40 диода ще набия към 10-на лева, и повече, а лампичките са по левче, тези на осрам куул блу, но пък ефекта се надявам да е добър - бяла и силна светлина, во веки....
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар