В тази тема май ставаше дума за радар детектори а не за радари.А Гън диода може да се ползва както за излъчвател, така и за хетеродин.ivomilev, погледни си поста с картинките и прочети пак какво си написал - последно "радар" или "рупор който действа като детектор на електромагнитни вълни" е това на снимката ?Сега ако искаш ще ти изнамеря блокова схема на радар за да видиш че той се състои от предавател и приемник. Предавателят е изпълнен с Гън диод, а приемникът ... със същия Гън диод който вече се ползва като хетеродин. Така че приемникът на радара е също хетеродинен приемник Дори в примера който си дал е написано как става детектирането ... това LO (Local Oscilator)какво означава според теб. И понеже там е описан "continuous wave" радар Гън диода се използва едновременно (по едно и също време понеже той излъчва постоянно) и за двете функции - облъчва обекта с радиовълни, които се отразяват от обекта и се връщат обратно където се смесват със излъчваните вълни. Разликата между тях се детектора от шотки диода.Ето диаграма взета именно от тамЩе се повторя но явно е нужно - шотки диодът детектира разликата между честотата на хетеродина (LO) и входната. Така че той НЕ работи на 10GHz. Типично радарите (както и радар детекторите) имат междинна честота от порядъка на няколко десетки MHz.Още полезно инфо:http://en.wikipedia.org/wiki/Continu...pt2/ch2d1.html
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Въпрос относно възможно ползване на GSM като антирадар!
Collapse
X
-
Добре, де чрез LO първоначално се облъчва шотки диода и след известно време пристигат отразените вълни. В такъв случай шотки диода не реагира ли на 10Гхц?!?! И с разликата в двете честоти се определя разтоянието ?!?!Виж тук:http://www.mwr.medianis.net/pdf/Vol10No2-10-ANesic.pdf и кажи и тук ли видя суперхетеродинен приемник.Fiat Punto Mk2 1.2 16V
Коментар
-
Вие тука отворихте цяла тема за модулации носещи и т.н., а човека пита само за мобилния дали става. А на мен ми е много чудно с този супер хетеродинен приемник какво ще детектираш от радара, датата му на производство ли или модела му? Каква полезна информация ще имаш при този процес на демодулация?Fiat Palio Weekend TD70
ПО ВАЖНОТО ОТ РАЗДЕЛ "ДИЗЕЛ"
Коментар
-
Ами щом имаме две честоти и смесител то логичното е след смесителят да се получат два продукта - сборът и разликата от честотите. След смесителят във междиночестотният тракт винаги присъства филтър който изпълнява различни задачи но една от тях е именно да отсее единия от двата продукта на смесването. Обикновено той отфилтрира сборът на честотите а пропуска разликата. Именно тя се подава на детектора изпълнен с шотки диода - т.е. до него не идва 10GHz. Именно това е и идеята на този тип приемник - с ниска честота се работи много по лесно отколкото с висока - по лесно се усилва, филтрира, дедектира(демодулира). Ако това можеше да стане директно на работната честота защо да си усложняваме живота ...Ако говорим CW радар то двата сигнала пристигат винаги заедно в смесителят. Това е така защото той излъчва без прекъсване. В следствие на доплеровия ефект вълните които се връщат имат различна честота от тези които са изпратени. И детекторът в случая дедектира именно тази разлика. Затова с такъв тип радар не може да се измери разстоянието до обекта който отразява а само неговата скорост. Когато радарът работи на импулси това вече е възможно - първо се измерва времето за пристигане на първото ехо и после неговата честота. Така може да се определи както разстоянието до облъчвания обект, такаи неговата скорост. Мисля че на всякъде съм се стремил вместо демодулация да ползвам детекция. Реално полезната информация при това детектиране е честотната разлика между излъчения и отразения сигнал. Тази разлика според доплеровия ефект носи информация за скоростта.Разгледах и последния документ. Описва се детектор работещ в екстремно широк диапазон - 8-40GHz. А основният недостатък на суперхетеродинните приемници е тяхното ограничение в настройката по честота. В него присъстват много елементи които трябва да могат да се пренастройват по честота в зависимост от желаната входна честота. За пример вижте телевизионните тунери - там честотната лента от 50 до 850 MHz е разделен на 3 подобхвата - плавнотонастройване дори в рамките на тези 800 MHz е невъзможно ако искаме да запазим приемливо ниво на параметрите на приемника. Така че ако наистина целта е детекция на сигнали в честотна лента широка 3GHz то такъв тип приемник е последното което би следвало да се избере. Дори и тук лентата е разбита на два подобхвата.Но и тук шотки диодът не детектира. С Пин и Шотки диода е направен модулатор с който явно се извършва честотната селекция. Сигналът с етикет DET не е детектиран сигнал - той просто постъпва в долната част на схемата (b) където след усилване и филтриране постъпват в синхронен детектор.Според мен това е някаква разновидност на свръхрегенеративен приемник ... който също може да се ползва в такива случаи. Но не съм 100% сигурен ...Ако не се лъжа има радардектори с по широка работна лента които ползват за детекция този тип приемник. Понеже при тях детекцията е на друг принцип и ако търсиш шотки диод в тях едва ли ще намериш бях решил да не ги споменавам но щом стана дума ... има и такива ...А по темата - с мобилния тел. не става. Написах го в първия си пост
Коментар
-
ilkor написа:Ами щом имаме две честоти и смесител то логичното е след смесителят да се получат два продукта - сборът и разликата от честотите. След смесителят във междиночестотният тракт винаги присъства филтър който изпълнява различни задачи но една от тях е именно да отсее единия от двата продукта на смесването. Обикновено той отфилтрира сборът на честотите а пропуска разликата. Именно тя се подава на детектора изпълнен с шотки диода - т.е. до него не идва 10GHz. Именно това е и идеята на този тип приемник - с ниска честота се работи много по лесно отколкото с висока - по лесно се усилва, филтрира, дедектира(демодулира). Ако това можеше да стане директно на работната честота защо да си усложняваме живота ...Ако говорим CW радар то двата сигнала пристигат винаги заедно в смесителят. Това е така защото той излъчва без прекъсване. В следствие на доплеровия ефект вълните които се връщат имат различна честота от тези които са изпратени. И детекторът в случая дедектира именно тази разлика. Затова с такъв тип радар не може да се измери разстоянието до обекта който отразява а само неговата скорост. Когато радарът работи на импулси това вече е възможно - първо се измерва времето за пристигане на първото ехо и после неговата честота. Така може да се определи както разстоянието до облъчвания обект, такаи неговата скорост. Мисля че на всякъде съм се стремил вместо демодулация да ползвам детекция. Реално полезната информация при това детектиране е честотната разлика между излъчения и отразения сигнал. Тази разлика според доплеровия ефект носи информация за скоростта.Разгледах и последния документ. Описва се детектор работещ в екстремно широк диапазон - 8-40GHz. А основният недостатък на суперхетеродинните приемници е тяхното ограничение в настройката по честота. В него присъстват много елементи които трябва да могат да се пренастройват по честота в зависимост от желаната входна честота. За пример вижте телевизионните тунери - там честотната лента от 50 до 850 MHz е разделен на 3 подобхвата - плавнотонастройване дори в рамките на тези 800 MHz е невъзможно ако искаме да запазим приемливо ниво на параметрите на приемника. Така че ако наистина целта е детекция на сигнали в честотна лента широка 3GHz то такъв тип приемник е последното което би следвало да се избере. Дори и тук лентата е разбита на два подобхвата.Но и тук шотки диодът не детектира. С Пин и Шотки диода е направен модулатор с който явно се извършва честотната селекция. Сигналът с етикет DET не е детектиран сигнал - той просто постъпва в долната част на схемата (b) където след усилване и филтриране постъпват в синхронен детектор.Според мен това е някаква разновидност на свръхрегенеративен приемник ... който също може да се ползва в такива случаи. Но не съм 100% сигурен ...Ако не се лъжа има радардектори с по широка работна лента които ползват за детекция този тип приемник. Понеже при тях детекцията е на друг принцип и ако търсиш шотки диод в тях едва ли ще намериш бях решил да не ги споменавам но щом стана дума ... има и такива ...А по темата - с мобилния тел. не става. Написах го в първия си постA20DTH ЖТД ама не баш
1NZ−FXE ; 182A8.000 Брава
Х... 330XD, Мултипла, Мареа, Либра, Пунто; 166; Брава; 146; Тема; 145; Типо; Панда
Коментар
-
" Ако не се лъжа има радардектори с по широка работна лента които ползват за детекция този тип приемник. Понеже при тях детекцията е на друг принцип и ако търсиш шотки диод в тях едва ли ще намериш бях решил да не ги споменавам но щом стана дума ... има и такива ... "Знам че е офтопик, но искам да покажа още една схема. Тя е от същия тип като тази която показах последно , но е с по-добра изберателност. Тя е проектирана за X band. Генератор на правоъгълни импулси (или с две думи: clock generator) е изграден с помоща на Шмит тригер и RC кръг. Честотата е около 60-70 КХц и се подава на пин диод който се намира в антената заедно със Шотки диод.Fiat Punto Mk2 1.2 16V
Коментар
-
Да, виждал съм я и тази схема - http://www.geocities.com/vsurducan/e...ринципа на детекция е същият който беше и в онази схема от 1978 година. И не е свръхрегенеративен приемник както предположих преди.Виждал съм схеми на радардетектори и от този тип - ако искаш може да продължим на ЛС А между другото докато ровех по темата се оказа че има вид CW(continuous wave) радари които могат да мерят разстояние. Казват се FM (Frequency Modulated) радари. Правят го като на определени интервали променят честотата на която излъчват. Стори ми се интересно ...
Коментар
-
ilkor написа:Да, виждал съм я и тази схема - http://www.geocities.com/vsurducan/e...ринципа на детекция е същият който беше и в онази схема от 1978 година. И не е свръхрегенеративен приемник както предположих преди.Виждал съм схеми на радардетектори и от този тип - ако искаш може да продължим на ЛС А между другото докато ровех по темата се оказа че има вид CW(continuous wave) радари които могат да мерят разстояние. Казват се FM (Frequency Modulated) радари. Правят го като на определени интервали променят честотата на която излъчват. Стори ми се интересно ...
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар