колеги, дайте идея как да си направя едно зумерче, което като наближи стрелката червената зона и да се разписка. не че не гледам постоянно температурата, но за всеки случай. не искам да е свързано с вентилатора и всеки път като се пусне той да ми пищи, нито пък искам механично да сложа някакво ключе по пътя на стрелката и така да го пуска. ама друг начин не знам дайте идея...този датчик дето е на термостата при мен предполагам работи със съпротивление.... как трябва да се върже зумера, че да се разписка?
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Зумер срещу прегряване
Collapse
X
-
u_bo
един приятел си взе за целта цифров термометър от конрад,сложи му датчика на тръбите на радиатора и - така.май имаше и зумер за определена температура
-
С делител на напрежение свързан с датчика за температура и така изчислен, че при 110 или 120 градуса да има 0,7 волта на изхода. Свързваш един обикновен npn транзистор и към колектора му зумера.Но тъй като май при по-висока температура датчика си намаля съпротивлвнието, то по-скоро ще трябва pnp транзистор.FIAT BRAVO II 1.4 GPL
FIAT BRAVA 1.6 16V 103ps
FIAT TIPO 1.6i.e. 835.С1 '93 ABS
FIAT UNO 1.5
Коментар
-
stanleyhacker написа:С делител на напрежение свързан с датчика за температура и така изчислен, че при 110 или 120 градуса да има 0,7 волта на изхода. Свързваш един обикновен npn транзистор и към колектора му зумера.Но тъй като май при по-висока температура датчика си намаля съпротивлвнието, то по-скоро ще трябва pnp транзистор.Lancia Lybra'99 2.4 JTD - 135hp
Fiat Bravo'97 1,6 16v
Fiat Tempra'91 1,6 mono
Коментар
-
pakumba написа:stanleyhacker написа:С делител на напрежение свързан с датчика за температура и така изчислен, че при 110 или 120 градуса да има 0,7 волта на изхода. Свързваш един обикновен npn транзистор и към колектора му зумера.Но тъй като май при по-висока температура датчика си намаля съпротивлвнието, то по-скоро ще трябва pnp транзистор.TEMPRA 1.8 SW.SLX-продадена и заменена със БМВ 318TDS
UNO 1.0 FIRE
Коментар
-
stef написа:pakumba написа:stanleyhacker написа:С делител на напрежение свързан с датчика за температура и така изчислен, че при 110 или 120 градуса да има 0,7 волта на изхода. Свързваш един обикновен npn транзистор и към колектора му зумера.Но тъй като май при по-висока температура датчика си намаля съпротивлвнието, то по-скоро ще трябва pnp транзистор.Lancia Lybra'99 2.4 JTD - 135hp
Fiat Bravo'97 1,6 16v
Fiat Tempra'91 1,6 mono
Коментар
-
u_bo
pakumba написа:ами мисля 110 градуса е ок. а ако например вържа някакво малко съпротивление на един такъв датчик дали няма да повиши температурата на "пискане"
Коментар
-
u_bo написа:pakumba написа:ами мисля 110 градуса е ок. а ако например вържа някакво малко съпротивление на един такъв датчик дали няма да повиши температурата на "пискане"Lancia Lybra'99 2.4 JTD - 135hp
Fiat Bravo'97 1,6 16v
Fiat Tempra'91 1,6 mono
Коментар
-
u_bo
pakumba написа:..въориса е да намеря датчик за по-висока температура. то връзването после ще е лесно, дори без никакви релета- когато датчика даде верига веднъж когато трябва направо зумера ще му вържа. това не е проблем, но проблем е да се намери датчик за над 110 до 120 град. не съм търсил все още...
Коментар
-
здравейте наскоро си взех фиат браво 1.8 16v взе да загрява помислих че е термостата смених го и никакъв резултат а радиатора ми е студен а на самия термостат имам датчик може ли тоя датчик да е проблемен да не отваря термостата ще ви бъда много благодарен ако кажете какво може да еSLABOST KAM AVTOMOBILIBE
Коментар
-
Re: Зумер срещу прегряване
pakumba написа:колеги, дайте идея как да си направя едно зумерче, което като наближи стрелката червената зона и да се разписка. не че не гледам постоянно температурата, но за всеки случай. не искам да е свързано с вентилатора и всеки път като се пусне той да ми пищи, нито пък искам механично да сложа някакво ключе по пътя на стрелката и така да го пуска. ама друг начин не знам дайте идея...този датчик дето е на термостата при мен предполагам работи със съпротивление.... как трябва да се върже зумера, че да се разписка?Panda Climbing 4x4 1,2 FIRE
Коментар
-
u_bo
zafir написа:здравейте наскоро си взех фиат браво 1.8 16v взе да загрява помислих че е термостата смених го и никакъв резултат а радиатора ми е студен а на самия термостат имам датчик може ли тоя датчик да е проблемен да не отваря термостата ще ви бъда много благодарен ако кажете какво може да е
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар