Здравейте на всички! От два дни съм щастлив собственик на Marea 1,8i 16V HLX. Като цяло колата е в добре състояние (днес от сервиза също потвърдиха - сменях консумативи и ги накарах да я погледнат по обстойно). Та както може да се очаква oт такова хубаво събитие, винаги трябва да бъде малко помрачено . Значи взех колата от автокъщата скоростомера си работеше. Спрях на 1-та бензоностанция и хоп след това няма никой. Не мери нито скоростта нито изминатото разстояние. Преди това рабрах случайно, че от автокъщата са сменяли лампичката за изминатото разстояние дето осветява. Попрочетох тука там из форума и доколкото разбрах може да е буксата на скоростната кутия. Утре като си прибера колата ще я видя как е (да вметна че от сервиза казаха че не могли да разберат от какво е, ма те все пак май не са по електрониката - D&N - Люлин). Въпроса ми е: може ли нещо да не е закачено както трябва във самото табло, т.е. километража на отделна букса ли е и да не са я цъкнали хубаво в автокъщата. Да знам дали да го отварям изобщо. И има ли начин да измеря дали самия датчик нещо не е изгорял примерно или има ли бушон за него (май не открих като четох manual-a).
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Проблем със скоростомера - не отчита.
Collapse
X
-
Шебек, не прави глупости Значи - имах същия проблем, оказа се, че е датчик на хол в който имаше влага (вода де, вода). Явно от времето се спуква и пропуска вода - я от дъжд, я от автомивка. Питах тук във форума и ми даваха все велики съвети свързани с блъскане по таблото, почукване и т.н... Лоши спойки (заради таква идея си свалих моето и видях, че всичко е супер качествено изпълнено), дори ми даваха съвети да си търся маси, земи, плюсове и т.н. Та за датчика - намира се на скоростната кутия посока лява (от към водача, волана) полуоска. Сваля се лесно, с гаечен ключ, представлява Г-образна джаджа с 3 извода - + - и данни. "Отваря" се с плоска отвертка или ножка. Остават 2 половини - едната с "датчика" и едната с електрониката. Датчика няма какво да го пипаш, дори не е магнитен, но можеш да го почистиш от евентуална мръсотия (в моя вътре нямаше нищо зацапано). Електрониката представлява малка платка, която сама по себе си е супер елементарна, датчик на обороти, няколко елемента по захранването и корекции. Пръсваш с електроконтакен спрей обилно (може да почистиш обилно с вода, спирт или бензин, ако нямаш спрей), изсушаваш идеално, сглобяваш двете половини, намазваш с каноколит и после с хубав силикон - аз го намаза моя с термоустойчив, маслоустойчив такъв. Изчакваш хуубаво да стегне каноколита преди силикона де Монтираш, черпиш Цена на труда - около 5-7 лв. С консумативитеЦена на нов датчик - 59 лв. от Хит-Ко.Steliyan's Life!
FIAT Marea HLX 1.9JTD 105, 02.2000
Коментар
-
аз тамън щях да пусна тема за моят скоростомер. са темпа с дигитално табло говорим. от 2 дни не отчита, свалих го и го пробвах на ръка да завъртя квадратната осичка, но пак не отчита. не знам дали може да се разглобява по гореописаният начин, пък и ако може да кажете как да го проверя дали работи изобщо, да не се окаже че проблемът не е само в него. нещо съпротивления, импулси или ако може друго да се премери.п.с.: пробвах го на запален двг, а и другото лошо е, че пътувам в събота и ще е добре да е с работещ скоростомер и километраж.Багодаря много, предварително.Фиат Мареа 1.6 16v, 99 г.
182A4.000 IAW49F
LPG - Lovato EasyFast
----------------------------
"Има две неща които са безкрайни, вселената и човешката глупост, ... но не съм много сигурен за вселената", А. Айнщайн
Коментар
-
Правилно съм те разбрал, описах ти КАКВО да му направиш на датчика. @Ewing: Понеже нямам никаква идея какво представлява на темпрата ти - пробвай моят метод, но се сбогувай авансово с едни 60лв. Безотказно е П.П. Имам предвид мотивацията да си оправиш сам датчика. Ако е като моя - това е датчик на хол - захранване + данни. Нямам идея обаче какво връща като данни.Steliyan's Life!
FIAT Marea HLX 1.9JTD 105, 02.2000
Коментар
-
ами предполагам че е същото. една осичка която се върти и от датчика излизат 3 кабела. два сини и един черен ако не се лъжа. само дето забравих да го снимам като го свалих. може би преди да го отварям, ще проверя за захранване както каза ти. ако се окаже, че му бяга +а или -а няма смисъл веднага да го разглобявам. но ако не помогне ще играе отверката и после лепилце здраво после ще пиша какъв е резултатътФиат Мареа 1.6 16v, 99 г.
182A4.000 IAW49F
LPG - Lovato EasyFast
----------------------------
"Има две неща които са безкрайни, вселената и човешката глупост, ... но не съм много сигурен за вселената", А. Айнщайн
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар