Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Kaбели, сечения, Джаул-Ленц и т.н

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Коментар

Коментар

Сега надявам се ти е ясно за какъв баласт говорят. Нямат предвид товар ами нещо конкретно. За останалите пак не прочели и пишешти глупости да сте чели.[/quote]Да разбрах за какво става дума,не бях прочел темата. Но за всичко друго казано от мен стоя зад думите си и образованието си.И надали съм от тези които пишат глупости.И само още едно допълнение към колегата deadairplane никой и никъде не оразмерява инсталация по закона на Джаул-Ленц.
        HONDA I-VTEC

Коментар

Понеже съм бил пишел глупости,според deadairplane,започвам директно със цитати.Ето от тук аз се намесих в спора,след като deadairplane oпонира на колегата ilko-gd.
          ilko-gd написа:
          Колега 1115 не си прав за сечението на проводниците.Мощността е равна на напрежението Х тока. Ти казваш че 4кв.мм издържат бойлер, да прав си, НО бойлерът работи при напрежение от 220 волта или по кабела при 3kW бойлер ще текат около 14ампера.Обаче какво става в автомобила - там напрежението е доста по-ниско, около 14 волта при работещ мотор. Тогава за да извадим мощност от 150 вата например за нагревателят на задното стъкло ще ни трабват 12,5 ампера, докато ако същият този нагревател работеше при напрежение 220 волта, за тази мощност ще ни трябват 700 МИЛИ ампера.Основното нещо, което влияе на загряването и съответно стопяването на проводниците е протичащият ток. Във формулата за отделеното количество топлина той е на квадрат и от там е толкова важен. За това и проводниците се оразмеряват за определена "плътност" на тока, която трябва да е такава, че проводника да може да работи не помня вече колко часа без опасност от прегряване и т.н.Един запас от сечение никога не е излишен, ако не гледаме парите разбира се, но тук не говорим за масово производство. Той ти дава подсигуряване именно при пусковият ток, който е най-голям и примерно е проблем при големи трифазни електродвигатели свързани в триъгълник, но веднъж развърти ли се двигателят консумираният ток е много по-малък.
          deadairplane написа:
          ilko-gd написа:
          Колега 1115 не си прав за сечението на проводниците.Мощността е равна на напрежението Х тока. Ти казваш че 4кв.мм издържат бойлер, да прав си, НО бойлерът работи при напрежение от 220 волта или по кабела при 3kW бойлер ще текат около 14ампера.
          Закон на Джаул-Ленц - Отделената топлина (Т) = на К (константа) х R (съпротивление) x I2 (Тока на квадрат)(нещо не намерих начин да изпиша на степен във форума)Мощността (W) е W=IxUЗакон на ОМ U=IxR Сега започваме да заместваме тия формулки:W=UxI= (IxR)xI= RxI2 (съпротивлението умножено по тока на квадрат)Сега се връщаме Закона Джаул-Ленц:T=KxRxI2 и след заместване се получава T=KxWКога ще се стопи кабела си смятай сам но написаното горе дето напрежението било 220 а на онова е 14 нали знаеш че е пълна глупост.
          Ето го моят отговор на това отгоре:
          peho написа:
          deadairplane написа:
          ...............Кога ще се стопи кабела си смятай сам но написаното горе дето напрежението било 220 а на онова е 14 нали знаеш че е пълна глупост.
          Изобщо не е глупост написаното.Ти самият си го показал че не е глупост.P=U.I мощност се бележи с P.Закона на Джаул-Ленц Q = I².R.t където:Q-отделена топлина,R-съпротивление на проводника,t-време за протичане на тока през проводника.R=(ро).l(ел)/S ,където: ро(неможах да го изпиша с буквата му) -специфично съпротивление на материала на проводника,l(ел)-дължина на проводника,S-сечение на проводника.От тук както се вижда отделената топлина зависи от големината на тока преминаващ през даден проводник,сечението и дължината на този проводник и от формулите е ясно,че точно големината на тока определя отделеното количество топлина.А с това дали ще подберем подходящ по дебелина и дължина проводник,можем да намалим отделяната топлина,до стойност която да бъде нормална за проводника и да не води до неговото разрушаване.При еднаква мощност и различни напрежения,токът който протича през проводника ще е по-голям при по ниското напрежение,от там и по-голямо количество отделена топлина.Поради това при напрежение 12V,проводникът ще трябва да е по-дебел от такъв за 220V,при еднакви мощности на консуматора.
          Сега да видим тук кой как използва понятията температура и топлина,мощност и ток.Оцветил съм ти някои неща,други сам си си ги оцветил,на които да обърнеш внимание и после да споменаваш кой пише глупости.Така забележката за това как се означава мощност е ясна от цитата.После говориш за отделена топлина и я бележиш с T,съжалявам,но с T се бележи температура,количество топлина се бележи с Q,по-късно вече си се поправил.В един твой следващ пост пишеш това:
          deadairplane написа:
          ....По нагоре виждате как се изчислява отделената в проводника топлина. А ето тука е формулата за отдадента топлина:Т=k*(t1-t2)*SКъдето отдадената топлина е Т....
          Отново говориш за топлина,а отбелязваш температура:цитат:

Коментар

peho, напротив ... аз твърдя ТОЧНО ОБРАТНОТО ! Не твърдя, че тока няма значение, а че точно от него зависи сечението на проводниците ! Образно казано колкото по-голям ток, толкова по-дебел проводник ...едит: опа, не прочетох целия пост

Коментар

Ейй, няма такива постове, това няма изчитане.Вечер преди да си лягам, ще намеря свободно време и ще го прочета
              Todor_Gagovski........
              Колега, знам, че си се объркал , ама ако 10А беше върху 1 квадратен сантиметър, а 6 квадратни сантиметра бяха до всеки апартамент, то нямаше да са "жици" а направо цялата инсталация щеше да е изградена от "шини".Много ми харесват постовете тук, в тази тема. Поучителни са. Винаги можеш да научиш някой нов закон
              A20DTH ЖТД ама не баш
              1NZ−FXE ; 182A8.000 Брава
              Х... 330XD, Мултипла, Мареа, Либра, Пунто; 166; Брава; 146; Тема; 145; Типо; Панда

Коментар

kiler_4o написа:
                peho, напротив ... аз твърдя ТОЧНО ОБРАТНОТО ! Не твърдя, че тока няма значение, а че точно от него зависи сечението на проводниците ! Образно казано колкото по-голям ток, толкова по-дебел проводник ...
                Нещо не си ме разбрал.Аз нали точно същото казвам и съм посочил всички които твърдят това,а само deadairplane твърди,че споменаването на ток,а и на напрежение,в този случай е глупост.

Коментар

peho написа:
                  kiler_4o написа:
                  peho, напротив ... аз твърдя ТОЧНО ОБРАТНОТО ! Не твърдя, че тока няма значение, а че точно от него зависи сечението на проводниците ! Образно казано колкото по-голям ток, толкова по-дебел проводник ...
                  Нещо не си ме разбрал.Аз нали точно същото казвам и съм посочил всички които твърдят това,а само deadairplane твърди,че споменаването на ток,а и на напрежение,в този случай е глупост.
                  точно точно, не бях прочел целия пост, сори ...

Коментар

BO написа:
                    Ейй, няма такива постове, това няма изчитане.Вечер преди да си лягам, ще намеря свободно време и ще го прочета
                    Todor_Gagovski........
                    Колега, знам, че си се объркал , ама ако 10А беше върху 1 квадратен сантиметър, а 6 квадратни сантиметра бяха до всеки апартамент, то нямаше да са "жици" а направо цялата инсталация щеше да е изградена от "шини".Много ми харесват постовете тук, в тази тема. Поучителни са. Винаги можеш да научиш някой нов закон
                    Колега Во че съм се объркал то е ясно като бял ден,на всеки се случва.Но поста ми одавна е редактиран и надали е било толкова важно да ме цитираш.Иначе нито предлагам нови закони нито променям старите , те одавна са ясни за всеки учил електротехника.
                    HONDA I-VTEC

Коментар

Todor_Gagovski написа:
                      BO написа:
                      Todor_Gagovski........
                      Колега Во че съм се объркал то е ясно като бял ден,на всеки се случва.Но поста ми одавна е редактиран и надали е било толкова важно да ме цитираш.Иначе нито предлагам нови закони нито променям старите , те одавна са ясни за всеки учил електротехника.
                      Ей, не си ме разбрал. Горното беше просто за шегата. А относно формулите нямаше нищо общо с теб. За това съм го поставил с ред надолу. Просто такива бисери има в темата като общо, че е гот и забавно.
                      A20DTH ЖТД ама не баш
                      1NZ−FXE ; 182A8.000 Брава
                      Х... 330XD, Мултипла, Мареа, Либра, Пунто; 166; Брава; 146; Тема; 145; Типо; Панда

Коментар

Коментар

Коментар

Коментар

Коментар

[.Отговора е никъде. Проводниците се оразмеряват по друг начин. А отдадената топлина зависи от мощността. Тъй като тока е един компонент от мощността означава че отдадената топлина би зависела от тока само ако останалите компоненти са постоянни. Обаче те не са. Това твое твърдение е най голямата глупост която съм чувал. Преведено на обикновен език твоето твърдение би означавало "Времето за което ще се стигне от точка А до точка Б зависи от скоростта на движение, а разстоянието между тях няма значение." Да ама не!!! Едно такова твърдение изказано с тези думи би било вярно само ако замениш точка А и точка Б с например Варна и София тогава имаш фиксирано разстояние и при това положение времето ще зависи от скоростта.Сега надявам се си осъзнал какви глупости си написал..Колега виж сега .Защо твърдиш че напрежението и мощността не са постоянни величини.Точно те са постоянните величини в случея.Напрежението винаги е ясно колко е, а колкото до мощността винаги се взима максималната такава каквато ни е нужна.Трябва ли пак да даваме примера с апартаментите ни.И точно тока или движението на електроните през проводник кара той да се загрява по горе е обяснено защо.Верно е че мощността определя колко ток ще премине,но не тя кара проводника да загрее.
                                HONDA I-VTEC

Коментар

Working...
                                X