Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Kaбели, сечения, Джаул-Ленц и т.н

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Ooooф, хора, какво спорите за глупости, толкова добре е написано ... толкова формули изписахте и за какво ? Явно, че тук има разбиращи хора и като 12класник, който учи електроника и едното му хоби е електроника Ви казвам (на тези, които още спорят):ДА, има огромно значение дали са 12 или 220 волта, както е описано и точно ТОКА е този, който определя колко ще се загреят проводниците... именно за това при понижителните трансформатори (примерно 220V->12V ) Първичната намотка е изработена от тънък проводник с много навивки, а вторичната е от много дебел проводник, със само няколко навивки, защото ако да кажем трансформатора е 50 вата -> При 220 волта тока става много малък (по формулата за мощност -> P=I.U => I=50/220 A), a в 12 волтовата верига нещата стоят по съвсем различен начин: 50 вата делено на 12 волта = 4.хх ампера ... => проводника трябва да е доста по-дебел ...Не случайно на автоусилвателите ви в опътването пише примерно "захранващите проводници да са със сечение не-по-малко от 6 кв.мм." ...а за нагревателя: Трябва ти просто един резистор, който да ограничава тока, дебели проводници и един тънък, който ще играе ролята на нагревателя ... Така смятах да си правя детонатор едно време Но проводника щеше да е тънък и като се запали да запалва барут Спомням си как един бивш колега си беше направил нагревател за тея плочките против комари, от 2 10 ватови резистора (усп. свързани), пъхнати директно в контакта :D

Коментар

peho написа:
      ...Например за твърдението ти 2мм2 за ампер или на предложението ми да си направиш опита с двата нагревателя(или каквито си искаш там консуматори),когато твърдеше за едно изказано мнение за различните напрежения,че било глупости.Ако,както твърдеше тогава,само мощността е от значение за сечението на проводниците,то далекопроводите щяха да са от проводници със сечение като някой от тунелите по Витиня.
      Пехо, за сечението на проводници е от значение не мощността, а големината на тока, която трябва да пренесат. Биде ти казано, че това е около 3-5 ампера на квадратен милиметър за 12 волтова инсталация и меден проводник. Същото правило не важи в пълна сила за 220 волтовата инсталация, но дори да се съобразиш с нея - 4мм2 са предостатъчно да захранят консуматора ти от 2.5кВ. И понеже конкретните проводници ще бъдат и положени в мазилка - дори няма да се стоплят. Но виж, ако се опиташ 2.5кВ да ги прекараш през 1.5мм2 - ще имаш плачевен резултат във вид на лека миризма на изгоряла изолация... Такаааа, а далекопроводите, които пренасят по 110киловолта и нагоре са всъщност дебели от порядъка на 2.5см2 до 5см2... И пак поради същата причина - големината на тока в тях . Само за справка - разединителите в подстанциите са дебели колкото ръката на зрял мъж.
      Steliyan's Life!
      FIAT Marea HLX 1.9JTD 105, 02.2000

Коментар

jenshen73 написа:
        peho написа:
        ...Например за твърдението ти 2мм2 за ампер или на предложението ми да си направиш опита с двата нагревателя(или каквито си искаш там консуматори),когато твърдеше за едно изказано мнение за различните напрежения,че било глупости.Ако,както твърдеше тогава,само мощността е от значение за сечението на проводниците,то далекопроводите щяха да са от проводници със сечение като някой от тунелите по Витиня.
        Пехо, за сечението на проводници е от значение не мощността, а големината на тока, която трябва да пренесат. Биде ти казано, че това е около 3-5 ампера на квадратен милиметър за 12 волтова инсталация и меден проводник. Същото правило не важи в пълна сила за 220 волтовата инсталация, но дори да се съобразиш с нея - 4мм2 са предостатъчно да захранят консуматора ти от 2.5кВ. И понеже конкретните проводници ще бъдат и положени в мазилка - дори няма да се стоплят. Но виж, ако се опиташ 2.5кВ да ги прекараш през 1.5мм2 - ще имаш плачевен резултат във вид на лека миризма на изгоряла изолация... Такаааа, а далекопроводите, които пренасят по 110киловолта и нагоре са всъщност дебели от порядъка на 2.5см2 до 5см2... И пак поради същата причина - големината на тока в тях . Само за справка - разединителите в подстанциите са дебели колкото ръката на зрял мъж.
        Е аз някъде да съм твърдял нещо различно от това което си казал,ако внимателно прочетеш всичките ми писания ще видиш че твърдя точно това.Между другото за да бъдем точни,мощтността има значение,при по-голяма мощност са нужни проводници с по-голямо сечение,но пък мощността е ток по напрежение,напрежението си е постоянна величина,значи всичко си зависи от тока.Ето това съм твърдял през цялото време.А за моята фурна,знам че 4 мм2 са напълно достатъчни,въпреки че цялата и мощност е над 9 kW.

Коментар

peho написа:
          jenshen73 написа:
          peho написа:
          Е аз някъде да съм твърдял нещо различно от това което си казал,ако внимателно прочетеш всичките ми писания ще видиш че твърдя точно това.Между другото за да бъдем точни,мощтността има значение,при по-голяма мощност са нужни проводници с по-голямо сечение,но пък мощността е ток по напрежение,напрежението си е постоянна величина,значи всичко си зависи от тока.Ето това съм твърдял през цялото време.А за моята фурна,знам че 4 мм2 са напълно достатъчни,въпреки че цялата и мощност е над 9 kW.
          9 киловата/220 волта = 40,909090909090909090909090909091 ампера ? По 4 квадрата кабел ? Интересно ... То и нашата акумулираща печка едно време беше с 4 квадрата захранващи кабели, ама ...

Коментар

Кое е интересното?Я си помисли,кога ще ти се случи да включиш едновременно фурната и четерите котлона на една готварска печка?

Коментар

peho написа:
              Кое е интересното?Я си помисли,кога ще ти се случи да включиш едновременно фурната и четерите котлона на една готварска печка?
              Не е така колега. Когато се проектира се залагат винаги най тежите експлоатационни условия. Щом конструктивно е възможно да работят всички значи и кабела трябва да издържи продължително време в този режим.И пак идваме на 10А/квадрат

Коментар

Коментар

А бе тука наистина има супер бисери Наистина, какъв кабел бихте сложили на 220в, който ви идва до апартамента, като защитавате някакви си 2-3 ампера на 1мм2???за 60 ампера ще сложите колко???? поне 20мм2 кабел? Щот Джау си казвал така.А сигурно в мощността (поне на променливия ток) къде забравяте косинуса от напрежението спрямо синусоидата.Нещо тука някакви си нагреватели се намесиха, който са били с голямо съпротивление Ако са с толкова огромно съпротивление, то тогава нямаше да са нагреватели. Нещо се намеси и тука нагреватели с някакви си "жици" по 4 квадрата Вие за индукция не сте ли чували Я премерете съпротивлението на най-обикновена крушка и кажете според "законите" само, който сте описали, колко вата ще отдаде. Може би 40кВ Та за осветлението ще ни трябва 2 квадратни МЕТРА кабел
                  A20DTH ЖТД ама не баш
                  1NZ−FXE ; 182A8.000 Брава
                  Х... 330XD, Мултипла, Мареа, Либра, Пунто; 166; Брава; 146; Тема; 145; Типо; Панда

Коментар

Коментар

deadairplane написа:
                      BO написа:
                      А бе тука наистина има супер бисери Наистина, какъв кабел бихте сложили на 220в, който ви идва до апартамента, като защитавате някакви си 2-3 ампера на 1мм2???за 60 ампера ще сложите колко???? поне 20мм2 кабел? Щот Джау си казвал така.А сигурно в мощността (поне на променливия ток) къде забравяте косинуса от напрежението спрямо синусоидата.Нещо тука някакви си нагреватели се намесиха, който са били с голямо съпротивление Ако са с толкова огромно съпротивление, то тогава нямаше да са нагреватели. Нещо се намеси и тука нагреватели с някакви си "жици" по 4 квадрата Вие за индукция не сте ли чували Я премерете съпротивлението на най-обикновена крушка и кажете според "законите" само, който сте описали, колко вата ще отдаде. Може би 40кВ Та за осветлението ще ни трябва 2 квадратни МЕТРА кабел
                      То захранването на ксеноните от акумулатора се е скъсало от индукция ша знаиш.
                      Тук не прочетох поне да пише в темата "Кабели за ксенон" нали? И се намесиха някъде нагреватели, 220в, сума ти ампери. В ксенона ще ги има всичко това ша знаеш :PИ в ксенона има толкова "криво" (променливо напрежение ) колкото гънки няма в "мозъка" на целия форум :P Ако знаеш там колко индукция точно има, че си е еб..о майката да ти направят така, че радиото да ти хване някаква честота след това :D
                      A20DTH ЖТД ама не баш
                      Х... 330XD, Мултипла, Мареа, Либра, Пунто; 166; Брава; 146; Тема; 145; Типо; Панда

Коментар

Коментар

deadairplane написа:
                          BO написа:
                          Тук не прочетох поне да пише в темата "Кабели за ксенон" нали? И се намесиха някъде нагреватели, 220в, сума ти ампери. В ксенона ще ги има всичко това ша знаеш :PИ в ксенона има толкова "криво" (променливо напрежение ) колкото гънки няма в "мозъка" на целия форум :P Ако знаеш там колко индукция точно има, че си е еб..о майката да ти направят така, че радиото да ти хване някаква честота след това :D
                          За отново нерзбрали те темата в която пишеш се получи след разчистването на ето тази:http://forum.fiat-bg.org/viewtopic.php?t=23446Само не разбрах индукциите в захранващия кабел как се получиха
                          Наистина не съм чел много другата тема, ама не се сдържах да не пиша тук, след толкова изписани глупости.Ако нещо съм те обидил лично, съжалявам.И за ксенона имах предвид като цяло, не само проводниците до баласта или след него, а го включих в целия куп.МИР! Че и без това темата скоро ще се напълни с още тъпи коментари като моя, твоя и ...
                          A20DTH ЖТД ама не баш

Коментар

deadairplane написа:
                            ilkor написа:
                            peho написа:
                            Не е така колега. Когато се проектира се залагат винаги най тежите експлоатационни условия. Щом конструктивно е възможно да работят всички значи и кабела трябва да издържи продължително време в този режим.И пак идваме на 10А/квадрат
                            Какво обясняваш на хора които не различават ток от мощност и топлина от температура? И са много горди даже с неграмотността си. Иначе има една друга тема със едно златно линкче.
                            Че защо да не обяснява човека,нали заради това е този форум,а и нали в спора се ражда истината.Та сега ти понеже си много напред с материала в електротехниката,да вземеш да ни разясниш,на нас невежите,следните нещица.С какво сечение на проводника се захранват стандартно апртаментите ни?Защо предпазителя е 63А?Да сметката тук е лесна,според твоето компетентно мнение,63А по 2 мм2 за ампер,получаваме минимум 126мм2(колко е стандарта си има таблици) захранващ проводник за всеки апартамент.Представям си това как се захваща за един 63А предпазител и как се нагъва в едно апартаментно табло.Захранващият за блок 3 входа,5 етажа по 3 апартамента на етаж,я да видим какво се получава....о не ми се смята толкова,ама за единият вход,5 апартамента на фаза,значи минимум 630мм2 на жило.Това е така,ама според теб,според мен невежата не е така,най-малкото защото доста хора ти го казаха,че приблизително се приема 10А за мм2,освен това си има и кефициент на натоварване,когато се оразмеряват такива инсталации,понеже е много,ама наистина много малко вероятно всички уреди в един апартамент да работят едновременно.Защото иначе какво става,бойлер,климатик,акумулираща печка,готварска печка,хладилник,пералня,съдомиялна,телевизор...... получаваме мощтност по-голяма от 15kW и инасталацията няма да издържи,но за да не се случи това си има предпазители.BO ти спомена и за някои други нещица,намеси фактора на мощността(косинус фи),но той не оказва много голямо значение,поради факта че се компенсира доста успешно и клони към 1.Отделно е споменал за огромното съпротивление на нагревателите,е чак огромно не е,но е голямо сравнено с това на проводниците.Най-интересното от това което е споменал е с електрическата крушка,75W има съпротивление приблизително 50 ома,това при 220V,ще рече 4,4А,което автоматично,според колегата deadairplane,означава,захранващ проводник минимум 8мм2.Ами какво се получава с мощността 4,4x220=968W(споменах фактора на мощността няма да го вземаме предвит,при такива малки мощности не е от значение).Е това ако ми обясниш deadairplane,на мен неграмотният,как става ще съм ти много благодарен,освен това ако ми покажеш къде съм те обидил,пак ще е хубаво.Също така,ако някой смята,че съм написал някъде нещо което е глупост,ще го замоля да ми го цитира.

Коментар

Четох четох и не издържах макар че вече рядко пиша тук.Та така по въпроса:Приема се че максималния ток които може да протече през меден проводник е 10 ампера на квадратен мм.незнам защо е този спор и толкова изписани формули които сега няма нужда отново да цитирам,все пак тук сме доста хора които сме завършили електроника и електротехника :D Справката с инсталацията на апартаментите ни е доказателство за това.А тя е 6 кв.см. меден проводник и 60 ампера предпазител.ПП незнам защо някой колеги употребяват думата баласт за товар или за товарно съпротивление.няма такъв термин в електротехниката
                              HONDA I-VTEC

Коментар

Коментар

Working...
                                X