Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Kaбели, сечения, Джаул-Ленц и т.н

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Kaбели, сечения, Джаул-Ленц и т.н

Да си кажа и аз мнението - няма смисъл от преоразмеряване на инсталацията.кабел 1мм2, издържа спокойно 5А постоянно натоварване и 20А пиков ток.кабел 2,5мм2 - 15А и огромен пиков ток.кабел 4мм2 - издържа бойлер При горе казаните стойности (не пиковите) кабела не се нагрява и няма голями загуби.

1115 написа:
    Да си кажа и аз мнението - няма смисъл от преоразмеряване на инсталацията.кабел 1мм2, издържа спокойно 5А постоянно натоварване и 20А пиков ток.кабел 2,5мм2 - 15А и огромен пиков ток.кабел 4мм2 - издържа бойлер При горе казаните стойности (не пиковите) кабела не се нагрява и няма голями загуби.
    Ми никъде не съм казал че трябва да бъде 4кв.ммАз... Просто обичам да има Пък и такъв кабел имах.Освен това колко ампера ще минат по определено сечение не е константа.Колкото повече ток тече по кабел с определено течение, толкова повече се увеличава плътността на тока и кабела започва да грее.За да няма загряване, не е добра идея плътността да бъде повече от 3А/1кв.мм за меден кабел и прав ток.Ти си дал 6А. Не е добра твоята сметка - прескача границата на разумното.Изобщо не коментирам че хич не е ясно дори колко кабела е меден.Това е при постоянна консумация.Когато говорим за пикова консумация, по-големия проблем е спада на напрежение, който се получава в края на кабела.Вземи в предвид, че на този край стои мощен електронен инвертор със съмнителни качества и ще видиш, че ситуацията не е много розова.Струват ли си такива тънки сметки като има толкова неизвестни?При положение че става въпрос просто за по-дебел кабел? Така или иначе са мен разумния вариант за да се подсигурим от евентулно клякане при паленето е 2,5кв.мм в случая.
    I'm not totaly useless! I can be used as a bad example...

Коментар

Колега 1115 не си прав за сечението на проводниците.Мощността е равна на напрежението Х тока. Ти казваш че 4кв.мм издържат бойлер, да прав си, НО бойлерът работи при напрежение от 220 волта или по кабела при 3kW бойлер ще текат около 14ампера.Обаче какво става в автомобила - там напрежението е доста по-ниско, около 14 волта при работещ мотор. Тогава за да извадим мощност от 150 вата например за нагревателят на задното стъкло ще ни трабват 12,5 ампера, докато ако същият този нагревател работеше при напрежение 220 волта, за тази мощност ще ни трябват 700 МИЛИ ампера.Основното нещо, което влияе на загряването и съответно стопяването на проводниците е протичащият ток. Във формулата за отделеното количество топлина той е на квадрат и от там е толкова важен. За това и проводниците се оразмеряват за определена "плътност" на тока, която трябва да е такава, че проводника да може да работи не помня вече колко часа без опасност от прегряване и т.н.Един запас от сечение никога не е излишен, ако не гледаме парите разбира се, но тук не говорим за масово производство. Той ти дава подсигуряване именно при пусковият ток, който е най-голям и примерно е проблем при големи трифазни електродвигатели свързани в триъгълник, но веднъж развърти ли се двигателят консумираният ток е много по-малък.
      Fiat Punto ELX 1.9 JTD 80 к.с.
      Fiat Brava SX 1.4 12V - много хубава кола беше

Коментар

Коментар

1115 написа:
          Колега, като ти видят табелката "модератор" и аджамиите ще ти повярват - 4квадрата кабел държи бойлер, но не и на 12 волтова инсталация. При 100 ватови крушки на 12 волта захранващо напрежение, колко ампера са???Давам пример, тестван и доказУЕМ! 9 лампи всяка по 20 Вата, захранване 250 Вата, кабели, медни, 2.5мм2. Лампите са вързани успоредно както са предните фарове. След точно 5 минути работа захранващият кабел започва да топли, след 10 минути започва да грее, а след 20 вече пуши леко Изолацията е мека като дъвка. Такааа, смених кабела с 6мм2 - отоплителен ефект не се наблюдаваше, а лампите светеха с няколко лумена по-силно. Та според всички схеми и сметки, а аз мразя формули и ползвам калкулатора се получава: 9х20=180Вата/12Волта=15АмпераНе знам - всеки дето ми спори за Джаул-Ленц и разните химици - може да дойде да му демонстрирам как проводник от 2.5мм2 се стапя като дъвка А, дори и топли доста добре
          Steliyan's Life!
          FIAT Marea HLX 1.9JTD 105, 02.2000

Коментар

Коментар

deadairplane написа:
              ...............Кога ще се стопи кабела си смятай сам но написаното горе дето напрежението било 220 а на онова е 14 нали знаеш че е пълна глупост.
              Изобщо не е глупост написаното.Ти самият си го показал че не е глупост.P=U.I мощност се бележи с P.Закона на Джаул-Ленц Q = I².R.t където:Q-отделена топлина,R-съпротивление на проводника,t-време за протичане на тока през проводника.R=(ро).l(ел)/S ,където: ро(неможах да го изпиша с буквата му) -специфично съпротивление на материала на проводника,l(ел)-дължина на проводника,S-сечение на проводника.От тук както се вижда отделената топлина зависи от големината на тока преминаващ през даден проводник,сечението и дължината на този проводник и от формулите е ясно,че точно големината на тока определя отделеното количество топлина.А с това дали ще подберем подходящ по дебелина и дължина проводник,можем да намалим отделяната топлина,до стойност която да бъде нормална за проводника и да не води до неговото разрушаване.При еднаква мощност и различни напрежения,токът който протича през проводника ще е по-голям при по ниското напрежение,от там и по-голямо количество отделена топлина.Поради това при напрежение 12V,проводникът ще трябва да е по-дебел от такъв за 220V,при еднакви мощности на консуматора.

Коментар

Коментар

deadairplane написа:
                  peho написа:
                  deadairplane написа:
                  ...............Кога ще се стопи кабела си смятай сам но написаното горе дето напрежението било 220 а на онова е 14 нали знаеш че е пълна глупост.
                  Изобщо не е глупост написаното.Ти самият си го показал че не е глупост.P=U.I мощност се бележи с P.Закона на Джаул-Ленц Q = I².R.t където:Q-отделена топлина,R-съпротивление на проводника,t-време за протичане на тока през проводника.R=(ро).l(ел)/S ,където: ро(неможах да го изпиша с буквата му) -специфично съпротивление на материала на проводника,l(ел)-дължина на проводника,S-сечение на проводника.От тук както се вижда отделената топлина зависи от големината на тока преминаващ през даден проводник,сечението и дължината на този проводник и от формулите е ясно,че точно големината на тока определя отделеното количество топлина.А с това дали ще подберем подходящ по дебелина и дължина проводник,можем да намалим отделяната топлина,до стойност която да бъде нормална за проводника и да не води до неговото разрушаване.При еднаква мощност и различни напрежения,токът който протича през проводника ще е по-голям при по ниското напрежение,от там и по-голямо количество отделена топлина.Поради това при напрежение 12V,проводникът ще трябва да е по-дебел от такъв за 220V,при еднакви мощности на консуматора.
                  Така като ти чета (явно си се объркал де) излиза че един нагревател от 1KW ще отделя повече топлина ако е на 14 волта защото според тебе тока е по голям. (Баси глупостите едвам ги написах) Според тебе кое тежи повече 1 тон желязо или един тон хартия?
                  Тая тема започва да ми прилича на една друга Колегата е написал:
                  При еднаква мощност и различни напрежения,токът който протича през проводника ще е по-голям при по ниското напрежение,от там и по-голямо количество отделена топлина.
                  Имал е предвид топлината отделена от проводника, а не че нагревателя ще грее по-малко Изобщо за какво по дяволите спорим?

Коментар

Коментар

В примера с нагревателя, разликата е именно това:Проводника трябва да си остане проводник, тоест в него не бива да допускаме загуби, изразяващи се в отделяне на топлина.Топлината трябва да се отделя в нагревателя, защото именно това му е функцията.След като напрежението е константа, товара (баласт или както там му викате) също, от какво можа да дойдат загубите?Според мен единствено и само от проводника.Проводник с неподходящо сечение ще се яви като допълнителено съпротивление във веригата на баласта.Като такова, ще намали напрежението достигащо до него.За да се сведат до минимум загубите по кабелите, необходимо е да се спазва някаква разумна граница на плътността на тока.Проблема в сметката на 1115 е именно това - предвижда ~6А/1мм2 което е много.Практиката е показала, че разумната граница е на половината.Това е.Значи говорим за нещо толкова елементарно а в същото време хабим много време за да го доказваме с формули.Sev с колко ще оскъпи реализацията ако ползва 2,5мм2 кабели а не 1,5мм2?Няколко лева?Направо не мога да повярвам че продължавам да пиша по тая тема и мисля срочно да го променя

Коментар

deadairplane написа:
                        .....Така като ти чета (явно си се объркал де) излиза че един нагревател от 1KW ще отделя повече топлина ако е на 14 волта защото според тебе тока е по голям. (Баси глупостите едвам ги написах) Според тебе кое тежи повече 1 тон желязо или един тон хартия?
                        Изобщо никъде не съм се объркал,както е пояснил Esper,говоря за количество отделена топлина в проводника.Ако не ти се вярва,че при по-ниско напрежение,проводника трябва да е с по-голямо сечение(говорим за еднаква мощност на консуматорите),направи си експеримент.Включи два нагревателя 1kW,единият на 220V,а другият на 12V,захранени с проводник 1мм2 и виж кой колко ще изкара.Естествено тези нагреватели да са с тази мощност при съответното напрежение.А ако си съгласен с това,за какво изобщо спорим.

Коментар

Re: Нормално ли е напрежението да пада при включени консумат

sev написа:
                          2.5 мм2 не са ли много?все пак кабелите на самия кит са не повече от 1мм2
                          1115 написа:
                          Значи на всички експерти казвам следното - това за бойлера е казано в шегорита форма и за това говори емотикона отзад.Най-голямата глупост е преоразмеряването на каквото и да било. То води до финансови загуби и е недупостимо.По мое време се учеше, че плътноста на тока е 5А/мм2, но може аз да греша.Дори да приемем, че е 3А/мм2 извода е ясен - на ксенона ще му е достатъчно 1мм2.Не ми е ясно какво има повече да се философства, да се изтъкват титли "Модератор" все едно това са вездесъщи хора и т.н.

Коментар

Коментар

Коментар

Working...
                              X