Отново преливане от пусто в празно.Сечението на един проводник се определя от тока,който тече през него и материала,от който е направен,а изолацията-от напрежението,под което ще работи.Важен фактор е пада на напрежение на края на този кабел.Така,че през един кв.мм може да прекараш и 2 и 4 А-зависи колко е дълъг.Има си таблици за тая работа.Който се интересува,може да му ги пусна.Естествено,че има и други методи-като например по термично натоварване,но той пак опира до тока и материала.Аре,че ме мързи
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Kaбели, сечения, Джаул-Ленц и т.н
Collapse
X
-
Колега deadairplane не съм съгласен с теб. Ще се аргументирам и защо:1. Както казваш нагревателят също е проводник, НО е точно обратното - колкото му е по-ниско съпротивлението толкова повече топлина ще отделя, по-голям ще е тока. За това например котлона на готварската печка включен на 1 има по-високо съпротивление отколкото включен на 4.2. Ти имаш едно захранващо напрежение, което е константа, поддържа се постоянно в някакви граници разбира се. Например в къщи от 220 до 240, а в колата от 13.8 до 14.2 волта. Обаче включването на консуматор например фаровете става чрез проводници и в тях имаме някакви загуби и в един момент се получава, че това напрежение поради загубите в проводниците се разпределя между тях и консуматора. Получава се последователно свързване на консуматори, единият от които се явява проводника. Така този пад на напрежение върху проводника не върши полезна за нас работа, а се изразява в отделяне на топлина, която над определена граница води до стопяването на проводника и/или неговата изолация.Сега предполагам ще кажете ами защо след като казвам, че колкото е по-ниско съпротивлението толкова повече ще грее, а същевременно с по-дебелите проводници се стремя да го намаля това съпротивление, а същевременно намалява отделянето на топлина в проводника.Работата е в свързването - проводника се явява ПОСЛЕДОВАТЕЛНО свързан на консуматора и от там от закона на Ом за да има някакъв пад на напрежение върху него, а от там от формулата за мощността да се отдаде от него мощност под формата на топлина трябва да има колкото се може по-високо съпротивление.За да ме разберете разликата между успоредно и последователно свързване на консуматори, но не го правете в къщи :D можете да пробвате с един метър меден проводник със сечетие 1.5кв.мм да дадете на късо контакт например. Така проводника се явява УСПОРЕДНО свързан на източника на напрежение и поради малкото съпротивление на медта отделеното количество топлина е много голямо (протича голям ток) и проводника се стопява.[/b]Fiat Punto ELX 1.9 JTD 80 к.с.
Fiat Brava SX 1.4 12V - много хубава кола беше
Коментар
-
deadairplane написа:peho написа:Изобщо никъде не съм се объркал,както е пояснил Esper,говоря за количество отделена топлина в проводника.Ако не ти се вярва,че при по-ниско напрежение,проводника трябва да е с по-голямо сечение(говорим за еднаква мощност на консуматорите)deadairplane написа:...В заключение отваряте справочника и виждате за меден проводник: 0,2 квадрата на Амер за да го използвате като предпазител (това го помня защото го използвам всеки ден) 2 квадрата за Ампер за проводници. Не си спомням това дали беше за проводници в мазилка или без....deadairplane написа:...В крайна сметка спрете да пишете глупости от сорта че отделената топлина в проводника (и реотана за тези които все още си мислят че има разлика между тях) зависи само и единствено от тока. Просто като сложиш по денел проводник му намалява съпротивлението от там намалява отделяната топлина при същия ток, обаче отдаваната топлина е повече защото и площта му е по голяма и за това температурата му е по ниска и пак повтарям това при същия ток.deadairplane написа:Нагревателя е проводник с голямо съпротивление тоест ПРОВОДНИК.....
Коментар
-
deadairplane
-
Темата е интересна май само за спорещите.Ще я преместя в секция автоелектроника за да може всеки който някога има проблеми с електроинсталацията да знае кои са компетентните хора във форума.И че освен че ще му решат проблема ще му обяснят научно и защо се получава __________________Малко ми оставаше и аз да се включа ...
Коментар
-
deadairplane
-
Да ти кажа честно,аз ще остана да си тъна в невежеството в което се намирам,а ти вземи си направи справка за формулата.Ето например от тук:http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%95%...%D0%BD%D1%86а може и другаде да провериш.После и друго да те питам.Защо не ми отговаряш на поставените въпроси?Например за твърдението ти 2мм2 за ампер или на предложението ми да си направиш опита с двата нагревателя(или каквито си искаш там консуматори),когато твърдеше за едно изказано мнение за различните напрежения,че било глупости.Ако,както твърдеше тогава,само мощността е от значение за сечението на проводниците,то далекопроводите щяха да са от проводници със сечение като някой от тунелите по Витиня.
Коментар
-
ilko-gd написа:Така проводника се явява УСПОРЕДНО свързан на източника на напрежение и поради малкото съпротивление на медта отделеното количество топлина е много голямо (протича голям ток) и проводника се стопява.[/b]
Коментар
-
четох насам натам, и стигнах до обобщението че минават 10 ампера, но има загряване което е в рамките на нормалното, примерно в кухята ако е кабела (18-22 околна температура) , загрява не повече от човешката температура, и затова не се усеща, и съответно се смята че няма проблем. на радиатора ми мощността му е 2500 киловата, и захранващия му кабел е 3 х 1.5 мм^2, и при работа на пипане е по-топъл от стайната температура, но в никакъв случай не е чувствително много топъл.ред.: Моя мега-радиатор всъщност не е 2500 киловата , ами е само 2.5 киловата. отивам да си лягам явно ми се спи.... благодаря peho!
Коментар
-
През 1.5кв. мм - около 15А при въздушна инсталация - там има по-добро охлаждане. Не се препоръчва изполването на такъв проводник за силово захранване - само за осветление. За разсейваната мощност (енергия, топлина) сметката е проста - P=I*I*R (зависи от квадрата на тока, така че при големи токове ефектите са силно забележими - малко примерче - въртите стартера приемаме, че тече ток около 100А при 0.01ом на кабелите - 100W топлина в кабелите). От своя страна R= ρ*L/S. ρ - специфично съпротивление за материала, от който е направен проводника - има го в таблици, S - сечение, L - дължина. Оттам лесно се смята при какво сечение и ток, колко ще е разсейваната енергия (за опростяване приемаме, че 100% става топлина).Lancia Delta II 2.0 LS 16V '93
Коментар
-
Еха, все едно отново съм в ТУ :D Хубаво е да си млад. Много интерсена дискусия (и поучителна) стана. Сечение, големина на тока, време, температура и т.н и т.н., само дето и за посоката не започна спор Аз само ще се осмеля да допълня, че всички сметки отиват на "кино", ако контактите са лошо реализирани; дори само една клемичка в схемата да "църка", проблемите почват.
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар