Здравейте ! Днес докато ми беше скучно реших да модифицирам плафона на колата(колата е в заглавието на темата) както му казват в чуждите форуми "retrofit", а във форумите за електроника DIY(Do It Yourself). Идеята на темата е всеки, който е запоявал някога през живота си, има излишни кабелчета и има под ръка светодиодна лента, да си направи светодиодно осветлението на плафона. Не че не се продават готови диодни "крушчици", които се поставят на мястото на оригиналните, но светлинният поток от тях е равен или по-малък от църковна свещ. Другата идея е десетократно намалената консумирана мощност, чиято мощност е определяща при колегите с по-слаби акумулатори като мене които не веднъж са си забравяли плафона светнат за през нощта. С този диоден "мод" приблизителната консумирана мощност е следната: Светодиодната лента е дълга 1 метър с 60 светодиода, а мощността за 1 метър е 4.8W. През всеки три светодиода може да се реже лентата и да се захранва без проблем на 12 волта. Цялата лента се състои от 20 отделения с по 3 светодиода. Аз съм използвал общо 8 отделения - по 4 за двете половини на плафона. Това ще рече, че когато светят двете части на плафона консумираната мощност ще бъде: 1,92W. Като светлинен поток според моето светоусещане светлината е близо 2 пъти по силна от заводските крушки. Трябва да се отбележи, че светодиодната лента е от най-слабите на пазара. Така, че всеки, на който му се занимава може да си сложи и по мощни ленти например със светодиоди 5630, всеки от които отдава 50 лумена светлинен поток. Моята лента е с диоди 3528(най-слабото на пазара) и въпреки това плафона свети повече от заводските крушки, които харчат 20 вата, а с тази модификация имаме консумация около 2 вата. Надолу прикачам снимки като под всяка снимка ще има обяснение какво съм правил:
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
LED осветление на плафона - Фиат Браво
Collapse
X
-
Re: кола
kluchar написа:Може да ползваш това http://***Модерирано***А това за багажника не знам дали не грее или трябва да се слага някакви допълненияhttp://***Модерирано***Fiat Bravo 1.9 JTD 100
Коментар
-
mitkosoft написа:9983 написа:Трябваше да сложиш лента със студено бяла светлина, ефекта щеше да е по-добър.Фиат Мареа 1.6 16v, 99 г.
182A4.000 IAW49F
LPG - Lovato EasyFast
----------------------------
"Има две неща които са безкрайни, вселената и човешката глупост, ... но не съм много сигурен за вселената", А. Айнщайн
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар