Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

проблем с клаксон на пунто мк1

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

проблем с клаксон на пунто мк1

Здр колеги . Имам следният проблем с клаксона .Спря да свири без видима причина ,проверих бушона -здрав ,релето като натисна волана цъка ,самата свирка като и пусна ток от акумулатора свири ,това което ми прави впечатление е че като мера с мултицет на буксите идва постоянно 0.65волта ток а като натисна клаксона и тока изчезва . Та въпроса ми е дали релето не е заминало дали не е замасило ,не знам може и глупости да говоря но това ми идва на първо четене .Моля за помощ.Поздрави.

Измери го де. Можеш ли да го извадиш? Знаеш ли как се измерва реле? Можеш ли да окъсиш силовата верига на цокъла?

Коментар

за вадене мога да го извадя ама да го измера не знам как и какви стойности трябва да показва а и не знам коя е силовата верига.Значи има четири крачета като 2 от тях са дебели 2 са по тънки предполагам ,че по дебелите са тази силова верига ,пускам на тях напрежение и на другите две крачета меря на съпротивление или бъркам

Коментар

М/у двете които са на намотката на релето трябва да имаш някакво съпротивление, м/у другите 2 не трябва да имаш нищо. Като подадеш на намотката 12 в. другите 2 трябва да ти дадат на късо, значи са силовите. После можеш направо да пробваш даване на късо в клемата на релето тези 2 които са силовите, би трябвало да свирне.
        FIAT Brava S 1,4 12 V 97 г. - бивша. Не карай по-бързо отколкото твоя ангел хранител може да лети!
        Ако нещо стане както трябва, то е станала голяма грешка. Закон на Мърфи.

Коментар

kikianev написа:
          за вадене мога да го извадя ама да го измера не знам как и какви стойности трябва да показва а и не знам коя е силовата верига.Значи има четири крачета като 2 от тях са дебели 2 са по тънки предполагам ,че по дебелите са тази силова верига ,пускам на тях напрежение и на другите две крачета меря на съпротивление или бъркам
          Бъркаш. Крачетата са номерирани: 85, 86, 87, 30. Двойката 85-86 - това е намотката. Свързваш към плюс и към минус на акумулатора и релето трябва да превключи. Двойката 30-87 - това е силовата верига. Вероятно те са по-дебелите. Когато релето превключи, между крачетата на силовата верига не трябва да има съпротивление. Ако с релето всичко е наред, свържи с едно парче кабел в цокъла на релето съответстващите на 30 и 87 изводи. Внимавай да не допреш кабела до нещо друго. Колегата над мен е казал какво трябва да стане.

Коментар

Благодарско .Сега отивам да видя какво ще става

Коментар

Да кажа ,че вече имам клаксон но .Направих както казахте -свързах намотката 85-86 към акумулатора релето цъка ама на силовата верига нема никой.След това дадох на късо веригата 30-87 с мостче и сложих релето на място и клаксона свирна но без да натискам волана .После махнах мостчето и вече клаксона свири само като натисна от волана .Та въпроса ми е дали може да е блокирало самото реле и ли говора глупости. И още веднъж благодаря на колегите.

Коментар

Като мери на силовата верига, превключи ли преди това уреда на съпротивление? Какво точно значи "нема никой"? Струва ми се, че не си чел внимателно и си направил не това, което трябва. Окъсил си 30-87 на самото реле, а не съответстващите изводи на цокъла. В крайна сметка - най-вероятно не е контактувало добре и при ваденето и слагането се е разместило и е започнало да контактува добре. Релето ако блокира, клаксонът ще свири постоянно. Честито, бибиткай на воля.

Коментар

Като мерех на съпротивление на 30-87 мултицета си показваше само 1ца и при подаване на напрежение и при махане на крачета 85-86.А че окъсих на самото реле да така е(баси тъпото копеле съм).Та те така.

Коментар

Така, както описваш - измерил си го правилно - на 85-86 подаваш плюс и минус и през това време мериш съпротивление между 30 и 87. Би трябвало да е нула, ама щом ти е показвало единица - това не е добре. Или има някакъв проблем с лош контакт в самото реле, или сондата е "стъпила" на мръсно, а после в цокъла е било наред. Да се надяваме, че е второто, ама имай едно на ум за това реле.Важно е, че вече работи.

Коментар

Working...
                    X