Malone написа:
Виж сега Наско [naskobg] ... "олимпийски бог" е силно сравнение, но ... като "непогрешим" е често срещано поведение тук. А и не само тук.Принципно, във времето, идеята да не се обсъжда модератор е произлязла от определен вид потребители, с тролско поведение да ги наречем.Пише каквото и както си иска, само и само за да може да бъде редактиран/предупреден/наказан и после да напише, че модератора е ултра тъп, неграмотен [по съответната тема] и ... да речем още няколко цветущи епитета.И понеже в повечето форуми, уважаващи себе си, права на бан имат само администраторите, докато се докладва на администратора или бана се обсъди в служебния форум и той влезе и наложи бан се получават две, три или повече страници кръвопролития, обикновено съгласни срещу несъгласни с трола. Става мазало.Та затова е прието, да не се обсъжда модератор в пост или тема.Но е важно да се подчертае, да не се обсъжда по определен начин, а именно чрез безумен флейм.Но никъде във форумите, които посещавам, не се налага наказание или модериране, ако потребител подложи на обсъждане модераторска намеса или решение.Ако модератора е на себе си и е уверен в решението си, обяснява какви са мотивите му и изслушва всички "за" и "против", стига да са в рамките на добрия тон.В темата имат право да пишат всички, намесват се и администратори и се стига до някакво решение.Та това се крие зад правилото да не се обсъжда модератор.Не е нужно обаче то да се прилага буквално, като коне с капаци, а да е съобразено и с факта, че и модератора греши и също би трябвало да изслуша критиците си, особено ако са прави и водят разумен диалог.Нещо повече, във форумите, които аз посещавам това правило дори вече го няма написано. А някъде го е нямало въобще. Предполага се, че модератора или администратора могат сами да защитят с доводи решението си, без да се налага правило което да го защитава.Най ярко мнението ми се илюстрира от думите на участника pr_00f.Моите уважения pr_00f, но на места където дискусиите се водят от хора с интелект малко над средния, твоите разбирания ще предизвикат бурен смях:
Преди няколко дни написах, кое ме разочарова в нашата действителност. Бедния духом се надява да се накичи с пагонче, с табелка или с различен цвят по форумите за да изглежда по значим, по важен.Аз лично бих сметнал за подигравка твърдението, че трябва да съм член на екипа за да има мнението ми "доста по-голяма тежест пред другите модове и админи".През целия си живот съм се надявал и стремил мнението ми да има тежест поради съдържанието на самото ми мнение, поради полезността му, а не поради това с каква табелка съм се накичил в конкретния момент.Защото табелката утре няма да я има, но ако съм направил впечатление с мнението си, най-вероятно то ще е оставило по траен спомен, отколкото цвета на ника ми в статистиката на форума.Ако мнението ми не струва, ако ще и ultra super grand administrator да ме кръсти някой, за потребителите аз ще съм си някаква празна, надута гайда, която с нищо не е допринесла нито на тях, нито на самия форум.По тази причина написах още, че за да си модератор или администратор е редно да положиш усилие първо да спечелиш доверието и уважението на постоянните, твърди посетители на мястото и едва тогава да пожелаеш и помолиш организатора на "купона" да материализира реномето ти със съответните права. Или той сам да реши това без да го молиш. Да е убеден, че думата ти тежи в дискусиите и много рядко ще се случи някой да оспорва решенията ти.Целта на един модератор трябва да е не да търси уважение, чрез непрекъснати намеси и демонстрации на права, а да спечели достатъчно и толкова уважение, че да може да редактира без да му противоречат.Вярно, това налага малко мислене преди да хванеш "гумата" или "сопата", за някои е трудно и резултата е очевиден. Не визирам конкретно никого в този форум, нито пък конкретното решение на Краси за темата, повод за тази дискусия. Аз нямам забележки никакви към него, ако може да изкажа мнение все пак, въпреки, че не съм от екипа "с тежест" на мненията. Yellow_Flash_Colorz_PDT_06 По темата, горе написах какво мисля, а от друга страна ми се стори излишна цялата тази дискусия, заради статията, че някакъв мангал се напил и остъргал няколко коли. Каквото с нея, това и без нея.Заключена, много важно ...Ако само такива са ни проблемите, напити мангали и окривени ламарини ... ще сме Швейцария на Балканите.Между другото, на други места, когато има взривоопасна тема, без значение в какъв стадий е, дори и след първия пост, сме приели модератор да напише пост-забележка с подходящ цвят със съдържание, нещо от рода на:"Моля участниците в тази тема да спазват добрия тон на форума. Всеки пост, предизвикващ флейм по преценка на модератора, ще бъде изтриван без предупреждение."Можеше и тук нещо такова да се получи, но Краси не е виновен, няма такава практика.Не е лошо да си го обсъдите в служебния форум.Разбирам и Ганчo, тъй като предполагам, че тази тема е една мъничка капчица, от събралото се количество мисли относно обстановката във форума.И съм сигурен, че поста му не е насочен към Красьо или "екипа", а към някаква дискусия, относно обстановката на "купона" FFB.Предлагам да се съсредоточите върху срещата в Ичера. Които отидат, да си изкарат добре, останалите ще завиждаме.
pr_00f написа:
Ако някой не е съгласен с политиката провеждана от администрацията поне според мен най-лесният начин да промени нещата е да стане част от мод екипа. Тогава мнението му ще има доста по-голяма тежест пред другите модове и админи.Не от всеки може да излезе добър мод. Но пък човек ако е поканен и откаже ... Никога не знаеш, може точно ти да станеш най- свестният модератор на форума. Докато не си опитал няма как да знаеш.
Коментар