Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

За и против темата за неграмотното писане

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

За съжаление за това е нужно СТРАШНО МНОГО ВРЕМЕ. Ние не сме виновни, че пишещите не могат да пишат. Та те масово не си правят труда дори да видят какво са публикували.Смяташ ли, че ако в съзнанието на един потребител думата "акумулатор" се пише "акомолатор", то едно подчертаване ще го научи, че се пише по друг начин?Най-лошото е, че дори грамотни хора не уважават българския език.И това, което е написано по-горе - като поправиш някого, той вземе, та се обиди, и 100 % ще има някой да изтърси: "вия ли сте наиграмотните бе, за кфи се мислите ве "

Коментар

Riki888 написа:
      В последно време попадам на някои постове които са написани не особенно грамотно и е много дразнещо. Опитвам се някак да оправдая хората които пишат неграмотно. Единият вид са хора които наистина са малко в страни от правописа. Все пак такива колеги или се нуждаят от помощ или с нещо биха могли да бъдат полезни на останалите и е добре да им се помогне да си оправят грешките. Другия вид са хора които са свикнали да пишат на латиница и се получават технически грешки при писане. Лошото е че такива постове които не съответстват на правописа се четат от 10-50-100 човека и има такива които не се замислят и като видят грешно написана дума във форума си мислят че така е правилно да се пише и повтарят грешката понеже така са я видяли написана. Така се размножават правописните грешки и неграмотното писане. Добре би било ако е възможно грешно написаните думи по някакъв начин да се маркират от модераторите, например с червено, кафяво или по някакъв друг начин за да се вижда че тази дума е неправилно написана и да не се повтаря.
      Да и аз попадам на такива постове напоследък.Което ме подсеща-Къде са ти избягали запетайките колега :D
      Не карайте колата си по-бързо, отколкото лети вашия ангел-спасител!!!

Фиат Браво:1,6V 103hp 1996

Коментар

Riki888 написа:
        В последно време попадам на някои постове които са написани не особенно грамотно и е много дразнещо. Опитвам се някак да оправдая хората които пишат неграмотно. Единият вид са хора които наистина са малко в страни от правописа. Все пак такива колеги или се нуждаят от помощ или с нещо биха могли да бъдат полезни на останалите и е добре да им се помогне да си оправят грешките. Другия вид са хора които са свикнали да пишат на латиница и се получават технически грешки при писане. Лошото е че такива постове които не съответстват на правописа се четат от 10-50-100 човека и има такива които не се замислят и като видят грешно написана дума във форума си мислят че така е правилно да се пише и повтарят грешката понеже така са я видяли написана. Така се размножават правописните грешки и неграмотното писане. Добре би било ако е възможно грешно написаните думи по някакъв начин да се маркират от модераторите, например с червено, кафяво или по някакъв друг начин за да се вижда че тази дума е неправилно написана и да не се повтаря.
        Аз съм съгласен с теб принципно. Но ако всичките ти грешки в този твой пост добият червен цвят, щеше да свети в червено на повече от 10 места. Друг факт е, че масово по форумите не се спазва правопис, което почти винаги се оправдава с бързане. Аз също допускам грешки, но по-лошото е, че понякога вече се хващам в грешки, които не са се дължали на бързо писане или недоглеждане. Чак при повторно четене на поста виждам някоя върховна глупост от моя страна. А може дори да не я видя. Нещо, което преди 7-8 години почти нямаше шанс да ми се случи.
        Immortal написа:
        Иначе тема за неграмотността има - тя се казва "Да пишем грамотно на Български език".
        Тук думата "български" според мен трябва да бъде написана с малка буква. Освен ако не разглеждаш езика като институция, но той не е такава.По отношение на частта от поста ти, свързана с четенето на книги. Направило ли ти е впечатление колко грешки има в новите издания на книги, печатани от уж реномирани издателства? И не става дума само за печатни грешки под формата на дублирани изречения или цели абзаци...А вестниците колко са пропаднали на тема правопис, за което определено хич не им дреме.....Пък в телевизиите какъв бълвоч блика от надписите им в новините...Преди 15 години интернет нямаше, а и книгите, които четяхме тогава, в 99% от случаите можеха да бъдат считани за правописни речници. Ако мога така да се изразя. А сега навсякъде ни заобикаля неграмотността. Но има и един друг аспект, който като че ли си струва да засегна. Днес в интернет, особено по форуми, пишат всякакви хора. Често и такива, които просто през живота си не са имали много-много случаи, в които да им се налага да пишат каквото и да било, различно от трите им имена, дата на раждане из разни документи и подобни. А днес в интернет всички пишат, разните му там чатове, скайп, кю-та и прочие. Имам познати, които са големи пичове - за маса, за раздумка, да ти свършат дадена работа. Ама само не ги карай да пишат грамотно. Ами не може човек с 3 по български в гимназията днес да го караш да знае правилата на правописа, камо ли да ги спазва. И занапред с все по-масовото навлизане на интернет навсякъде, все повече ще ни прави впечатление колко неграмотни сънародници имаме. Което не ги прави по-лоши хора или по-лоши приятели. Просто не може всеки да е имал шестица по български. И като че ли не е редно да се изисква от всеки. Но трябва да има някакви граници, които на много места, както и в този форум, изглежда са в правилните рамки. Грешки винаги ще има. Поне и тук отдавна не се пише на шльокавица.П.П.: Аз също ще си препрочета поста след малко, за да си оправя моите грешки. Доколкото мога.

Коментар

Working...
        X