kiro_of_the_day написа:
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Отопление
Collapse
X
-
-
за 2 години ни знам дали ще се възвърне инвестицията, ама по моите сметки / зимата бойлерите ми са вързани за парното и сметката ми за ток намалява с 30-40 лева на месец / при положение, че инсталацията я имам и ми трябват само колекторите, 20 м. тръба и 1 помпа / труда не го слагам, щото няма кой да ми плаща в къщи / инвестицията се избива след 3 години и нещо, айде 4... оттам нататък си е жива далавера!!!офф - живея в къща.Fiat Punto 1.1-Синята птица
Lancia Libra SW 2.4-JTD-Самолета! RIP - продава се на части...
Lancia Libra SW 1,9-JTD 115 hp
Коментар
-
и ние сме в къща, цялото парно съм си го правил сам, каминката съм си я преработил като проекта за водната риза е изцяло мой. та сега отоплявам 120м2 или къща 60м2 на два етажа. сметката ми зимата беше 40-50 лв..засега съм включил само един бойлер понеже само един можах да си купя. Каминката съм я направил освен на твърдо гориво и на ток......та по интересното е колко щте струва да си сложа и слънчеви колектори. покрива на къщата е почти под идеалния ъгъл, освен това е огрян от Райко през целия ден. Сега въпроса ми е колко и какви колектори ме съветвате да си сложа за да мога да затоплям системата и когато искам примерно да топля само бойлера. знам че системата е ефективна и пез студените месеци, и не е задължително да има точно пряко греене, мисля че ще има голям ефект. Единствения проблем е цената на първоначалната инвестиция за колектори. все пак колко колектори че са необходими за затоплянето на системата поне на единия етаж(60м2) + бойлера. Мерси предварително.п.п.понеже обичм сам да си майсторя нещата, се замислям дали да не си направя сам колектори...на практика изобщо не е трудно, стига да имаш правилните схеми...а и имам вече идея за колектори но.....СЪДБАТА ПОМАГА НА СМЕЛИТЕ
бившата:Фиат Темпра 1,6 мi 94г. с газ
сегашната: Алфа Ромео 1,6 TS 99г. 120 кончета под капака
ИТАЛФЕСТ 2007
Коментар
-
свако ми си прави сам колектор .... излезе му 250 лв. материалите... шуменските са 355 лв. смятам че за 100 лв. не си струва... до колкото знам 1 колектор 1 на 2 м. е за 1 бойлер...моята идея е : също имам парно. бойлерите са ми на 2 кръга - 2х2. имам кранчета, с които мога да ги изключа от парното и да ги включа към колекторите. системата ми е отворен тип, също съм си я правил сам... но колектори още не съм сложил щото нема кинти...Fiat Punto 1.1-Синята птица
Lancia Libra SW 2.4-JTD-Самолета! RIP - продава се на части...
Lancia Libra SW 1,9-JTD 115 hp
Коментар
-
все пак, аз си свалих доста чертрежи за колектори, идеята ми е някой може ли да ми даде скица или чертеж на колектори които са изпитани и работят добре.п.п.само да кажа че един комшия си направи колектори от панелен радиатор , разтворен така че двете плочи да са огряни от слънцеето във един дървен сандък добре изолиран със стъклопакет откъм слунцето и вата отдолу(от онези дето имат фолио от едната страна ) и да ви кажа си е доволен казва че топли 80 л.бойлер от раз. Може да не е професионално но все е нещо, олекотява бюджетаСЪДБАТА ПОМАГА НА СМЕЛИТЕ
ИТАЛФЕСТ 2007
Коментар
-
Колеги, без да се засягате лично, ама това някой "сам-си-е-направил" отопление/колектори/камина/котел ми звучи като все едно аз да кажа "Смених си сама ангренажния ремък и си направих електроника на колата с подръчни средства". Сравнението не е много точно, но сме в авто-форум и затова го използвам. За 50 л вода грубо е необходима 1м2 колекторна площ,т.е. за 100 л бойлер - един колектор с размери 2х1 е достатъчен /за лятото/. За колегата phoenix: в България няма практика за отопление със слънчеви колектори по много причини, от които аз ще драсна най-основните:1. За да имаш отопление зимата, когато е студено са необходими 2 неща: 1. Качествени колектори, които да имат минимални загууби към атмосферата /вакуумни/ и 2. Много бройки колектори /поне 10 х 1024 лв/. 2. Да предположим, че системата е направена и къщата се топли зимата. Какво правим с енергията, която усвояват тези 10 колектора лятото - тя е в пъти повече=> не можем да я изразходим само за БГВ => трябва ни басейн=> инвестиции, и то много сериозни, или да хвърляме тонове топла вода в канала. Иначе за лятото само за бойлера е лесно : 1 колектор/меден/е 327 лв, а алуминиев е 265 лв, 1 помпа е около 120 лв, диференциален термостат - 70 лв, винкел за рамката - 40 лв, и малко тръби и арматура - още 150 лв. Това е инвестицията за ЕФЕКТИВНА система. [/b]
Коментар
-
по принцип си права и не препоръчвам на никой който не е наясно с какво се захваща да си майстори сам парно, за това е нужна както доста литература така и така и някой да я прочете сега относно правенето на камини само да кажа че не винаги ми се струва оправдано за два листа ламарина 5-7 мм които струват около 140-160 лв. заедно с огъването на специалните детайли да се плащат суми от рода на 1800лв.единственото скъпо нещо е стъклото лично мое мнение. Първия котел който направихме е в апартамента на баща ми и отоплява 110 м2 апартамен като системата е 65л. вода.разхода на котела е много малък .а камината която съм направил да топли къщата струваше 120 лв. и съм вложил точно 800 лв. за да и направя водната риза, системата ми е 35л. и с 6м3 дърва изкарахме зимата вложението ми излезе 750 лв, с помпата радиаторите, камината и бойлера. все още си пазя чертежите за камината ако се интерисува някой. ОТНОСНО колекторите не може ли така да се направи системата, че да се източват излишните слънчеви колектори през лятото и да остава примерно само един работещ който да топли само и единствено бойлера, а през зимните месеци цялата система да работи заедно като просто слънчевите колектори да помагат в затоплянето на водата в по-мрачните дни и да топлят в дните със силно слънцеСЪДБАТА ПОМАГА НА СМЕЛИТЕ
ИТАЛФЕСТ 2007
Коментар
-
phoenix написа:по принцип си права и не препоръчвам на никой който не е наясно с какво се захваща да си майстори сам парно, за това е нужна както доста литература така и така и някой да я прочете
Коментар
-
здравей отново...абсолютно си права...ха ха ха ха какви идиоти съм виждал и аз дето:" .....да ве да знам" и после "...миии.....изкипя нещо, пръсна се нещо, те така ми го направиха...." ама не казва че сам си ги е наредил глупостите без да си има на идея. чувал някъде водна риза и помпа и дааааааавааааай....после" ....мииии не бачка......" . Ми много ясно. Нека си има хора които да знаят, и да не сме всезнайковци ебаси. Пък и като не искаш други да ти го правят после недей да ревеш, или поне малко прочети, литература много, само човек да иска да учи. То това и за колите важи. Ми то за да си майстор първо трябва да си учил, ама и да си НАУЧИЛ нещо де, не само присъствие Относно системата знам че трябва да е пълна с антифриз, но не се притеснявам от това (нали си има концентрат мисля че няма да е толкова скъпо вложение, а и системата не я източвам лятото, че ще се скапят радиаторите (не са алуминиеви).) А за покривалата мисля че могат да се направят от някакъв излъчващ материал и да е направо като капак, който да се маха или слага под колектора (зимата и лятото) Въздуха е добър изолатор, мисля че може да се измисли нещо с огледална повърхност която да стои на достатъчно разстояние от колектора и да е изолирано отдолу.Сега работя над котле което да работи и на газ и да може да се монтира във камина на твърдо гориво, така каминката ще може да работи на всякакъв вид гориво. Че то бедния човек жив дяяявол Както и да е бих се радвал на чертеж или скица на колектор който изпитано работи добре и клиентите са доволни.СЪДБАТА ПОМАГА НА СМЕЛИТЕ
ИТАЛФЕСТ 2007
Коментар
-
Ми видях, ама съм абсолютно уверен че мога да изобретя нещо което да е доста под 1000 лв., аз много обичам да изобретявам разни неща и доста неща съм направил досега, така че ми е голям мерак да направя колектор,(хем ще е полезно хем ще ми е приятно докато го направя), иначе имам доста чертежи вече но ми се искаше да работя по изпитан вариант а не да откривам америка.Относно инвестицията ми 100% си струва да впрегнеш слънцето да бачка за теб, поне то все още е безплатно, и ако си умен можеш да го използваш, но се иска доста четене, разпитване и проучване. Намирал съм и такива системи дето топлят цяла църква със свещ , не знам доколко е верно, но логично и физично погледнато има доста интересни факти относно алтернативните начини на отоплениеп.п.наистина ще съм благодарен на схема или чертеж на нещо на лично съобщение, а относно обсъждането, ...... много би ми било приятно да седнем на маса и да си бъбрим, но ние сме от варна, така че лятото ако идваш на море можем да се видим на по бира, ще ни е приятноСЪДБАТА ПОМАГА НА СМЕЛИТЕ
ИТАЛФЕСТ 2007
Коментар
-
Blue,дай малко повече подробности какво искаш да кажеш с това,че за отопление са нужни поне 10 колектора.Колко вакуумни тръби са това,каква площ заемат,каква марка са,а и да си поговорим за това колко е ефективна една такава система за отопление?Например нощем как деиства?Някаква примерна схема на такава система,ако може да покажеш.
Коментар
-
peho написа:Blue,дай малко повече подробности какво искаш да кажеш с това,че за отопление са нужни поне 10 колектора.Колко вакуумни тръби са това,каква площ заемат,каква марка са,а и да си поговорим за това колко е ефективна една такава система за отопление?Например нощем как деиства?Някаква примерна схема на такава система,ако може да покажеш.
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар