Коефициентът на триене е число характеризиращо степента на триене между дадена двойка материали. Нали такаЗначи взимаме коефицента на триене при гумата на колата като имаме в предвид че като блокира отделя гумени частици по асвалта които са подвижни и от там намаля триенето.Повече маса означава по-голямо количество ролки,което означава по малко триене.
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Много вървят... а как спират ???
Collapse
Заключена тема
X
X
-
nanobanano написа:Не мога да разбера защо спорите още.Това не ви ли е достатъчноОтговорът се крие в един факт, който сигурно ви е познат - когато колата се движи с блокирани колела, по настилката остават следи от гумите. Те се дължат на микроскопични откъснати от гумата частици. Ако ги разгледате при достатъчно увеличение, ще установите, че те са издължени, с кръгли сечения, които намаляват от средата към двата края. Тези частици служат като ролки и фактически гумата не се хлъзга по настилката, а се търкаля по тези "ролки". Именно на това се дължи иначе странното ефективно намаляване на коефициента на триене (ако при търкаляне на колелото без приплъзване коефициентът на триене при покой на гумата върху асфалта е от порядък на 0,8, при блокиране на колелата е примерно 0,6). На същите "ролки" се дължи и увеличението на спирачния път, когато колата е натоварена. При по-голям нормален натиск количеството на "ролките" е по-голямо, следователно по-голямо е намалението на триенето и т. н.. ".
Коментар
-
@vsd17 ли страници се спори, и до сега се говори само за минимален спирачен път.И се изведоха формули как се определя.Изведнъж с поредния пирует се въвежда термина РЕАЛНО спиране.А сега ти изведи формулите за реалното спиране как се определя и кой се интерисува от него в случая.Лично мене реалното спиране не ме интерисува и по него няма за какво да се спори. Не ми отговори за законите които пренебрегваш в 17 страници спор.Казах ти ги кои са.Ако са ти ясни ,кажи нещо по тях.
Коментар
-
[quote="Stefan Hadjov"]nanobanano написа:Не мога да разбера защо спорите още.Това не ви ли е достатъчноОтговорът се крие в един факт, който сигурно ви е познат - когато колата се движи с блокирани колела, по настилката остават следи от гумите. Те се дължат на микроскопични откъснати от гумата частици. Ако ги разгледате при достатъчно увеличение, ще установите, че те са издължени, с кръгли сечения, които намаляват от средата към двата края. Тези частици служат като ролки и фактически гумата не се хлъзга по настилката, а се търкаля по тези "ролки". Именно на това се дължи иначе странното ефективно намаляване на коефициента на триене (ако при търкаляне на колелото без приплъзване коефициентът на триене при покой на гумата върху асфалта е от порядък на 0,8, при блокиране на колелата е примерно 0,6). На същите "ролки" се дължи и увеличението на спирачния път, когато колата е натоварена. При по-голям нормален натиск количеството на "ролките" е по-голямо, следователно по-голямо е намалението на триенето и т. н.. ".Fiat TIPO 1.4 i.e. с газова уредба (BRC)
ZFA16000002608488
ПРОТЕСТИРАЙТЕ!!!
Коментар
-
Stefan Hadjov написа:@vsd17 ли страници се спори, и до сега се говори само за минимален спирачен път.И се изведоха формули как се определя.Изведнъж с поредния пирует се въвежда термина РЕАЛНО спиране.А сега ти изведи формулите за реалното спиране как се определя и кой се интерисува от него в случая.Лично мене реалното спиране не ме интерисува и по него няма за какво да се спори. Не ми отговори за законите които пренебрегваш в 17 страници спор.Казах ти ги кои са.Ако са ти ясни ,кажи нещо по тях.
Коментар
-
Да, наистина повтарянето на тези ролко ми дойде в повече ...Всяка гума отделя частици когато се трие ... мислиш ли че производителите на гуми са пасли овце и не са го отчели когато са произвели гумата и са и дали параметър "сцепление"Иначе наистина може да се получи спор с колегата JJJ.Част от нещата които казва са вярни:Освн това всички тези теоритични постановки са вярни само ако се направят някой премания. -коефициента на сцепление не зависи от натоварването на гумата. -коефициента на сцепление не зависи от разликата в скороста на автомобила и периферната скорост на колелото. -спирачната система е идеална т.е. за безкрайно малко време тя може да приложи безкрайно голям спирачен момент. Реално нито едно от тези приемания не е вярно (факт), коефициента на сцепление се влияе, както от натоварвнето на гумата така и от разликата в скоростите. В процеса на спиране коефицента на сцепление се прменя.
Коментар
-
ilkor написа:Да, наистина повтарянето на тези ролко ми дойде в повече ...Всяка гума отделя частици когато се трие ... мислиш ли че производителите на гуми са пасли овце и не са го отчели когато са произвели гумата и са и дали параметър "сцепление"Fiat TIPO 1.4 i.e. с газова уредба (BRC)
ZFA16000002608488
ПРОТЕСТИРАЙТЕ!!!
Коментар
-
nanobanano написа:Не съм казал че няма такива гуми.Но при тях просто е намален ефекта.Но ти съпоставяш различните гуми.При по-добрите гуми просто ще има такива с по-малко отделени частици.И когато натовариш тези гуми ще се отделят повече и ще спре по-далече.Но никой не казва че ще спре по-далече от старите гуми.А от същите но натоварени.
Коментар
-
ilkor написа:...Колега, първо дай едно мнение на научнопопулярното ми обяснение на силите под чиито действия колата спира. Просто искам да чуя мнението ти по специално за масата на автомобила...
Коментар
-
ilkor написа:nanobanano написа:Не съм казал че няма такива гуми.Но при тях просто е намален ефекта.Но ти съпоставяш различните гуми.При по-добрите гуми просто ще има такива с по-малко отделени частици.И когато натовариш тези гуми ще се отделят повече и ще спре по-далече.Но никой не казва че ще спре по-далече от старите гуми.А от същите но натоварени.Fiat TIPO 1.4 i.e. с газова уредба (BRC)
ZFA16000002608488
ПРОТЕСТИРАЙТЕ!!!
Коментар
-
ilkor написа:Разбери - аз съм го изпитвал на живо това когато се забих в задницата на друга кола. Последното което ти идва на ум тогава е да мислиш дали колелата се въртят или не. Просто бях стъпил на спирачката със цялата сила която имах и чаках да се фрасна ... добре че беше лек ударът - пострада само моята кола ...Ето ти и практика ... нали това искаше. Не вярвам да са много хората които в тази ситуация ще коригират спирачното си усилие така че гумите да не блокират. Наистина при тест може и да е възможно това но ако го правиш срещу стена едва ли ще успееш. Това е практиката според мен. А и според експертите - справка Имортал.Само че всичко което се случва в практиката (поне що се отнася до колите ) почива на физични закони които по по сложен или по прост начин могат да се определят количествено без да се правят емпирични тестове. И обикновено сериозните учени които получават емпирични резултати различни от теоритичните обикновено търсят къде са сбъркали в практическия тест вместо да тръбят че точно техният опит е уникален и физичните закони за него не важат.
Коментар
-
Аз се отказах ... ама какво да отговоря на това:... като гумите и нямат достатъчен капацитет да преобразуват кинетичната енергия в топлинна?... Спирането с блокирали гуми е екстремален случай, който е нежелателен и абсолютно правилно си отбелязъл, че в този случай спирачния път не зависи от масата. Относно силите действащи при спиране, не е необходимо да откриваме Америка отново. Дисциплината е Механика, раздела е Динамика.
Коментар
-
ilkor написа:Аз се отказах ... ама какво да отговоря на това:... като гумите и нямат достатъчен капацитет да преобразуват кинетичната енергия в топлинна?... Спирането с блокирали гуми е екстремален случай, който е нежелателен и абсолютно правилно си отбелязъл, че в този случай спирачния път не зависи от масата. Относно силите действащи при спиране, не е необходимо да откриваме Америка отново. Дисциплината е Механика, раздела е Динамика.Само ми кажи за товаАз искам само един отговор.Ако примерно караш колата и набиеш спирачки ще спре примерно след 40 м.Ако я караш същата кола със 300 кг повече. няма да спре повече от тези 40 метра така ли? Като имам в предвид с "блокирали" гуми.Fiat TIPO 1.4 i.e. с газова уредба (BRC)
ZFA16000002608488
ПРОТЕСТИРАЙТЕ!!!
Коментар
-
ilkor написа:Аз се отказах ... ама какво да отговоря на това:... като гумите и нямат достатъчен капацитет да преобразуват кинетичната енергия в топлинна?
Коментар
-
Аз мисля, че спорът се изчерпи и излиза извън нормалните рамки.Скоро ще почнете и да удряте юмруци по мониторите Нека приемем, че материята изисква да се направят експерименти, и да направим такива при следващата национална среща.Пък който загуби - ще плаща сметката Заключвам темата, поради "водене на безумен спор".
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар