Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Много вървят... а как спират ???

Collapse
Заключена тема
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Тука теорията май разчита на някаква "идеална" гума с "имагинерни неограничени размери", която да свърши работата .А на практика, гума която може да понася огромни сили на спиране трябва да е също толкова огромна.В момента се опитвам да си представя как камион-влекач 9000кг спира наравно с Формула от 100км/ч до 0 за има-няма 20 метра
    sigpic
    Fiat Tipo HF Integrale powered by ICIDesign
    475HP 11,5/1,9/191
    YouTube

Коментар

ici написа:
      Тука теорията май разчита на някаква "идеална" гума с "имагинерни неограничени размери", която да свърши работата .А на практика, гума която може да понася огромни сили на спиране трябва да е също толкова огромна.В момента се опитвам да си представя как камион-влекач 9000кг спира наравно с Формула от 100км/ч до 0 за има-няма 20 метра
      Опаааа,още един колега,който не е прочел подробно написаното по темата или не е разбрал какво е написано.Второто смятам,че е по вероятно. Колега,вероятно смяташ,че физ.закони действат различно при различните гуми..............

Коментар

Станаха 10 страници спорове.Когато започна на 1-ва страница не съм предполагал никога че ще се изпише толкова.Но мисля че е полезно,а в някои случаи и забавно:"Абе глей си работата с твоите закони и формули бе книжен плъх такъв.Аз съм преминал през университети и много добре знам каква е разликата между закони,формули и практиката.Тези формули 80% не доказват реалното от практиката"................................Жалко за унивеситетите.Изказване на колега от форума по темата.Цитирам по памет.Отворил съм си папка в която си записвам всички бисери написани във форума при различни теми и спорове.След време ще я публикувам.Мисля че ще е интересно....и поучително.

Коментар

abe kolega kak o6te ne si razbral formulata koqto sam si pro4el,, uj prou4il i se opitva6 da ni ubedi6 4e e palna i ob6tovalidna? Tazi formula iz4islqva edinstveno razmera na spira4niq pat koito dadena kola izminava pri dadena skorost. Edinsvenata ti promenliva e skorostta. Kak pak ne razbra ot obqsneniqta 4e masata i vremeto za reakciq na 6ofiora ne sa vklu4eni vav formulata za6toto sa prieti za konstanti? Kak vob6te si tragnal da razmi6lqva6 nad ne6to, koeto ti e dadeno i obqsneno 4e ne se promenq, t.e. e konstanta? Kakvi razli4ni masi izmislq6, te sa izklu4eni za6toto se priemat za ednakvi? Nie ne sporim za skorost, a za masi na kolite, nali taka? Ti v taq formula masata kade q ot4ita6 4e da ni dade6 rezultatite za dve napalno identi4ni koli s razli4ni masi 4e da gi sravnim? Dai mi rezultata za kola ot 1.2t i kola 1.8t? Ti vob6te pogledna li linka po-gore?ps: pak se izvinqvam za latinicata, no ne se starpqh Колега, това че на компютъра ти няма инсталирана кирилица не означава че тук можеш да пишеш на латиница.Горе над формата записане има бутон "EN". Натисни го до положение "BG" или "BP" и проблема ти се решава.Освен това под формата има друг бутон "Конвертиране на текста към кирилица" който също може да ти свърши работа.Модераторски екип на fiat-bg.org
          fiat punto

Коментар

ок, нека да обобщя и аз да изкажа отново моето мнение: И двете страни са прави... Просто в единия случай при реални условия, а в другия случай при теоритични условия (безкрайно неунищожими гуми и т н)... каквото и да си говорим - ако сложа на пунтото спирачна система от ламборгини, но го оставя със същите гуми (да кажем, че беше възможно и дисковете на ламбото не бяха колкото моите джанти), за да може и в двата случая да имам максимално добро спирачно усилие (то за тея тънки гуми не е нужно толкова голямо, но да имаме най-добрите условия ...) - ако сложа 500 кг на колата тя няма да спира по-зле ??? Каквото и да си говорим - масата подобрява сцеплението, но влошава спирането... като натоваря пунтото по завоите стои много стабилно, по-малко се накланя, но недозавива много повече ... просто защото гумите не издържат натоварването ...каквото и да си говорим - в реални условия по-голямата маса влошава спирането...

Коментар

Miro__s написа:
              abe kolega kak o6te ne si razbral formulata koqto sam si pro4el,, uj prou4il i se opitva6 da ni ubedi6 4e e palna i ob6tovalidna? Tazi formula iz4islqva edinstveno razmera na spira4niq pat koito dadena kola izminava pri dadena skorost. Edinsvenata ti promenliva e skorostta. Kak pak ne razbra ot obqsneniqta 4e masata i vremeto za reakciq na 6ofiora ne sa vklu4eni vav formulata za6toto sa prieti za konstanti? Kak vob6te si tragnal da razmi6lqva6 nad ne6to, koeto ti e dadeno i obqsneno 4e ne se promenq, t.e. e konstanta? Kakvi razli4ni masi izmislq6, te sa izklu4eni za6toto se priemat za ednakvi? Nie ne sporim za skorost, a za masi na kolite, nali taka? Ti v taq formula masata kade q ot4ita6 4e da ni dade6 rezultatite za dve napalno identi4ni koli s razli4ni masi 4e da gi sravnim? Dai mi rezultata za kola ot 1.2t i kola 1.8t? Ti vob6te pogledna li linka po-gore?ps: pak se izvinqvam za latinicata, no ne se starpqh
              Koлега,изглежда ползвайки латиница трудно четеш кирилица.Нищо не си разбрал от написаното в темата.Жалко

Коментар

Стефане, просто нямам думи за теб. Супер забавна тема. От както съм написал някви формули не си казал и една дума за тях. Дори и за грешките в твоите не си казал нищо Към всички дето си мислят че масата няма значение. Грешката ви идва от там че на кинетичната енергия равнявате, силата на спиране и я приемате за някаква идеално максимална и еднаква при всички коли, а това не е така. Тази сила се появява благодарение на спирачната система - големината на диска, вида на накладките и т.н. Именно заради това в линнка който дадох, на кинетичната енергия се равнява количеството топлината. Хората почват да смятат от силата с която е натиснат педала, през големината на диска и триенето на накладките в него за да могат да сметнат силата на триене, която спирачната система на дадената кола може да създаде. Нали се сещате че като е по тежка колата, няма кой да направи достатъчно сила на триене за да се спре колата, щото просто спирачната система е на макс. Това го казаха и други колеги няколко пъти вече. Дори и да си блокирате гумите, няма как да се предаде енергията от инерционността за едно и също време, да не говорим че и коефициента на триента ще се промени при по-голямото тегло. В тея формули дето ги е дал Хаджов никъде няма нищо специфично за колата. А всички обекти не спират еднакво или и за това ще спорим. Те и затова хората си пишат че това е МИНИМАЛНО разстояние на спиране. Ама май всеки чете както му е изгодно.В крайна сметка всеки който е карал кола с товар знае за какво става въпрос. Не мога да разбера защо се опитваме да изкараме бялото черно. Хаджов качи 5 по-едри човека в хилядата коли дето ги имаш и ще видиш. Дано никога не караш камион щото ще е опасно за другите.
                FIAT Bravo JTD GT '99

Коментар

kiler_4o написа:
                  ок, нека да обобщя и аз да изкажа отново моето мнение: И двете страни са прави... Просто в единия случай при реални условия, а в другия случай при теоритични условия (безкрайно неунищожими гуми и т н)... каквото и да си говорим - ако сложа на пунтото спирачна система от ламборгини, но го оставя със същите гуми (да кажем, че беше възможно и дисковете на ламбото не бяха колкото моите джанти), за да може и в двата случая да имам максимално добро спирачно усилие (то за тея тънки гуми не е нужно толкова голямо, но да имаме най-добрите условия ...) - ако сложа 500 кг на колата тя няма да спира по-зле ??? Каквото и да си говорим - масата подобрява сцеплението, но влошава спирането... като натоваря пунтото по завоите стои много стабилно, по-малко се накланя, но недозавива много повече ... просто защото гумите не издържат натоварването ...каквото и да си говорим - в реални условия по-голямата маса влошава спирането...
                  И ти не си разбрал най важните постове по темата.Каквото и да си говориме в реални условия масата не влияе на спирането.Като не можеш да разбереш написаното по темата,то поне вземи и отвори данните за спирачния път на фирмите които дават за коли 800 кг собствено тегло и коли 1400 кг собствено тегло за да разбереш че спирачния път е почти еднакъв.Ако има разлики минимални,то те са от разлики в коеф. на триене за различните гуми и пътна настилка при които са правени тестовете.

Коментар

Колеги, хайде да си направим един клуб на неразбралите. Аз ще съм президент, щото съм най-неразбрал Hadjov, твоите твърдения показват принципно неразбиране за какво става въпрос изобщо. А пък последното като че ли е най-абсурдно.
                    FIAT Bravo JTD GT '99

Коментар

vsd написа:
                      Стефане, просто нямам думи за теб. Супер забавна тема. От както съм написал някви формули не си казал и една дума за тях. Дори и за грешките в твоите не си казал нищо Към всички дето си мислят че масата няма значение. Грешката ви идва от там че на кинетичната енергия равнявате, силата на спиране и я приемате за някаква идеално максимална и еднаква при всички коли, а това не е така. Тази сила се появява благодарение на спирачната система - големината на диска, вида на накладките и т.н. Именно заради това в линнка който дадох, на кинетичната енергия се равнява количеството топлината. Хората почват да смятат от силата с която е натиснат педала, през големината на диска и триенето на накладките в него за да могат да сметнат силата на триене, която спирачната система на дадената кола може да създаде. Нали се сещате че като е по тежка колата, няма кой да направи достатъчно сила на триене за да се спре колата, щото просто спирачната система е на макс. Това го казаха и други колеги няколко пъти вече. Дори и да си блокирате гумите, няма как да се предаде енергията от инерционността за едно и също време, да не говорим че и коефициента на триента ще се промени при по-голямото тегло. В тея формули дето ги е дал Хаджов никъде няма нищо специфично за колата. А всички обекти не спират еднакво или и за това ще спорим. Те и затова хората си пишат че това е МИНИМАЛНО разстояние на спиране. Ама май всеки чете както му е изгодно.В крайна сметка всеки който е карал кола с товар знае за какво става въпрос. Не мога да разбера защо се опитваме да изкараме бялото черно. Хаджов качи 5 по-едри човека в хилядата коли дето ги имаш и ще видиш. Дано никога не караш камион щото ще е опасно за другите.
                      С тебе е безсмислено да се спори защото не можеш по предварително условие да разбереш написаното в споровете.За това и не ти отговарям.Но ме предизвикваш.Каточе ли го правиш за да стане спора 20 страници.1.Никой не изравнява кинетичната енергия на колата със силата на триене както ти твърдиш,защото и това не си разбрал както винаги, а се изравнява с работата извършена от тази сила.А работата е приложена сила за изминат път.Учил ли си физика или си бягал от часовете.2.Защо не вникваш по добре в написаното.За какви дискове и спирачна система говориш.Като се разбра и е ясно че се говори за блокирали гуми при спиране.Не говориме за случаи при дефектни спир.системи.3.И като прочетох че коеф.на триене зависи от теглото на колата,щех ептен да падна и разбрах че с тебе е спора загубено време.Не си наясно с всичко по темата.Спирачната сила зависи от теглото,а не коеф.на триене.4.Не си ли разбрал досега,а колко пъти се повтори че тези изводи не се отнасят за камионите и 20 тона бетон.Колко пъти трябва да ти се отговори за едно и също нещо за да спреш да се занимаваш с него.Поне трябваше да ти направи впечатлени ,че този линк който ти бях изпратил имаше нарисувана лека кола а не камион.5.За какви допълнителни условия говориш при спиране за различни коли пак че били различни като условието е от ясно по ясно.И понеже се отнасям с голямо снисхождение и внимание към твоите незнания и заблуди ще ти ги повторя пак,за кой ли път:Две коли като твоята,но едната е само с водача а другата е с още 4 души и товар в багабника 80 кг.Или казано около 400 кг повече.Застават една до друга на една и съща пътна настилка.Предишния ден сме купили 8 гуми еднакви/марка, размери,вид и всичко което може да ти хрумне.Слагаме ги на двете коли с баланс разбира се.Спирачните системи на двете коли са в състояние с товар и без товар да блокират гумите.Всички други условия които може да си помислиш са еднакви за двете коли/атм.налягане,температура,пътна настилка,спир.система.диам.на дискове,накладки,наклон на пътя, насрещен или попътен вятър,вида на тапицерията в колата,абе всичко-знаеш ли какво значи всичко/.Има само една единствена разлика-ТЕГЛОТО.Засилваме ги до 100 км в час и по сигнал приемаме идеалния случай че водачите с точност до 0,000001 от сек натискат едновременно педала и блокират гумите на колите докъто скороста им стане 0 км/час т.е.спряли са/виж с какви подробности ти обяснявам за да разбереш/.След това идват съдебните експерти на колегата Immortal и мерят следите на пътната настилка които са оставили гумите.ДЪЛЖИНИТЕ НА ДВЕТЕ СЛЕДИ ОСТАВЕНИ ОТ ДВЕТЕ КОЛИ ЩЕ БЪДАТ ЕДНАКВО ДЪЛГИ.Предварително знам,че няма да си разбрал нещо от написаното и ще имаш възражения и въпроси точно за неща които са казани в поста.И за това не ме занимаваи повече с твоте изводи или поне не се обръщай към мен за да не си губя времето.

Коментар

Подкрепям напълно Stefan Hadjov !!!Темата я бях пропуснал и снощи я изчетох на един дъх. Учидвам се че има хора които не го разбират?Съжалявам за грешката която съм допуснал - техническа е

Коментар

Още една картинка. Вижда се че значение има само скоростта. Никъде не се казва че ако автомобилът е по тежък 2 пъти той трябва да спре и за два пъти по дълъг път.
                          Прикачени файлове

Коментар

Stefan Hadjov написа:
                            kiler_4o написа:
                            И ти не си разбрал най важните постове по темата.Каквото и да си говориме в реални условия масата не влияе на спирането.Като не можеш да разбереш написаното по темата,то поне вземи и отвори данните за спирачния път на фирмите които дават за коли 800 кг собствено тегло и коли 1400 кг собствено тегло за да разбереш че спирачния път е почти еднакъв.Ако има разлики минимални,то те са от разлики в коеф. на триене за различните гуми и пътна настилка при които са правени тестовете.
                            сравнението ти не е удачно... коли 800 кг. примерно да вземем пунтото 860 нямат нито такива гуми, нито такива спирачки като коли 1400 кг (не се сещам за такава в момента, но са много)...

Коментар

ilkor написа:
                              Още една картинка. Вижда се че значение има само скоростта. Никъде не се казва че ако автомобилът е по тежък 2 пъти той трябва да спре и за два пъти по дълъг път.
                              това, че специално тук не се казва, не значи, че не е така... а и никой не казва, че трябва да спре точно за 2 пъти по-дълъг път... няма да са 2 пъти, но ще е по-дълъг...

Коментар

Мерси много за сниСхождението господин Hadjov.Такааа, по т.1 да изравнява се по работата, не съм и имал предвид друго, ама ти четеш много директно по т.2 хахаха не се измъквай, вече само за блокирали спирачки ли си говорим. ГОВОРИМ ЗА СПИРАНЕ, А НЕ САМО ЗА СПИРАНЕ С БЛОКИРАЛИ ГУМИ. Спирането с блокирали гуми е ЧАСТЕН СЛУЧАЙ. Това за което говорят всички е спирачен път, а не само спирачен път при блокирали колела. Единствено BO до сега говореше за спиране с блокирали колела, а вие господин Hadjov много удобно се извъртате в момента.
                                Stefan Hadjov написа:
                                Едната кола може да е един тон,другата два тона-ако са с еднакви гуми поставени една до друга на еднаква пътна настилка,при еднакви атмосверни условия и се засилят до едни и същи километри-спирачния им път ще е ЕДНАКЪВ.При следното уточнение:че квалификацията на двамата водачи е еднаква за да елиминираме субективния фактор.По ясно от това не мога да се изразя.
                                Никой от спорещите от моята позиция не говори за следите от гумите, а за спирачния път, което е разстоянието от като си натиснал спирачките до като колата е спряла, а не разстоянието за което гумите са се влачили. Освен това нали се сещате че трудно ще си блокирате гумите и именно заради това кинетичната енергия се развнява на Q а не на работата. Блокирането на гумите идва към края на спирането в повечето случаи. Много ми е чудно защо си зариваш главата в пясъка и се чудиш защо говорим за спирачни дискове и т.н. Нали те са това което създава спирането. Спирането не е просто да си блокираш колелата.т.4 Много яко, законите на физиката важат само за колите, не за другите тела и това че на картинката е нарисувана кола го доказва категорично т.5 Пак те питам защо искаш колите да са еднакви. В твоята формула НЯМА НИЩО СПЕЦИФИЧНО ЗА КОЛАТА. Казвам го за 10-ти път сигурно. Пак те моля да сметнеш по твоята формула какъв е спирачния път на моята кола и на нисана. Дори и да вземем случая на това което ти си написал. Няма значение какви ще са дължините оставени от колите, защото ТОВА НЕ Е СПИРАЧНИЯ ПЪТ. Дори и да са еднакви, докато се търкалят колелата, леката кола ще е намалила скоростта си повече. Нали няма как да направя по-голяма спирачна сила от максималната за колата. Нали съм ти написал формули където излиза че масата има значение. Кажи къде е грешката в тях.
                                Stefan Hadjov написа:
                                Ми как няма да е еднакъв спирачния път като дисковете на по-тежката кола са два пъти по-големи промерно @IlkorIlkor, картинката с багерите е хубава, само дето в нашия случай багерите са еднакво големи и големия товар се бута от същия малък валяк.Втората картинка и тя е хубава но там се казва Typical. Демек приблизително и общо.Илко виж формулите и линка, които съм дал (и един друг колега беше дали подобни). Коментираите тези формули, защото според тях излиза обратното на това което твърдите.
                                FIAT Bravo JTD GT '99

Коментар

Working...
                                X