Колега Хаджов, радвам се, че създадохте този спор в темата ми, няма проблем, 7 страници и нито 1 мнение, което да отговаря на първото... но както и да е - ще се примирим с това, да се надяваме, че от сега нататък ще има само мнения в тази насока...Таа, като прост студент първи курс в ТУ Варна, ще Ви дам една проста физическа формулка - или по-скоро ще Ви покажа как да сметнете коефициента на триене ... или с една дума, ако колата няма ABS и натиснете спирачки докрай какво става и какво точно оказва влияние... Добре, че си донесох в Бургас записките от семинарните упражнения по Физика, че едната формула ми се губеше
От тук надолу всичко е свързано с чертежа, който съм начертал и приложил:G е силата на тежесттаQ е силата на нормална реакция на опоратаV e ясно, това е скоростта, по принцип е по-правилно да я пиша Fпр (приложена сила), но понеже приложената сила вече е 0 не я отбелязвам, но за да не стои празно слагам едно V ...та... в нашия случай да кажем, че пътя няма денивелация ... следователно Q+G=0 (вектори) (силите се уравновесяват) ... => Q=G (вектори) => Q=m.g=x.(~10) ... няма значение, тях вече ги изключваме от задачата, понеже не ни трябват.Да кажем, че в нашата задача коефициента на триене е 0,7.Стигаме до силата на триене... Понеже когато натиснем спирачка до край и колата няма ABS - гумите заковават => можем да приемем, че се получава същото, което и на чертежа ми (само не ме карай да рисувам количка, защото правоъгълника бил различен).Та, следва една измислена от някой, който въобще не разбира от физика:Fтр = µ.Q = 0,7 . Qно вече споменахме, че Q=m.g=> Fтр=0,7 . m . g , където g е земното ускорение и е приблизително равно на 9,8 m/s^2 , приемаме го за 10, тъй като не то е важното в случая... :=> Fтр. = 0,7. 10 . m = 7m , където както споменахме m e масата на тялото.Коефициента на триене пък зависи от контактната площ, вида на настилката, материала на гумите и куп други фактори...Възможно е да съм допуснал някои грешки, но те не повлияват на извода, който получаваме тук...ок, сега доволен ли си ? Или и това не ти върши работа ???Нека довършим спора, ако има още какво да се довършва и чакам вашите засичания

Коментар